Guide
Nyöppnat i Stockholm

Nya restauranger i Stockholm 2023 – hetaste nyöppningarna

Sugen på att testa en ny restaurang? Under året har det dykt upp flera spännande nyheter. Har du tips på nyöppningar i Stockholm? Mejla oss gärna på [email protected]. Den här guiden uppdateras löpande.

Nyöppnade restauranger hösten 2023

Med höstens intåg kommer det flera härliga nyöppningar i Stockholm.
Seafood Gastro
Seafood Gastro
Södra Blasieholmshamnen 6, Stockholm
Den 11 augusti öppnade Mathias Dahlgren nytt i Rutabagas tidigare lokaler på Grand Hôtel. I fokus står akvatiska råvaror som lever i, vid eller på vattnet. Enligt Mathias själv kommer Seafood Gastro att bli "den mest exklusiva restaurang jag någonsin skapat".
Boka bord
Frippe
Frippe
Nybrogatan 6, Stockholm
Frippe har blivit till en spansk matbar när gänget bakom macksuccén Sandhäxan tog över i slutet på augusti. Här finns nu kvarterets billigaste cava och en stor matbar för upp till 55 personer med en meny som har hjärtat i Spanien.
Boka bord
Rolfs Hav
I september öppnar Rolfs Kök en alldeles egen bakficka vägg i vägg på Tegnérgatan. Som namnet antyder kommer fokus här att ligga på fisk och skaldjur.
Chipirón NK
Jim & Jacobs spanska tapasbar har flyttat in i NK-huset på plan 1! På menyn finns Pinchos, Tapas och Baskisk Ostkaka. Vill du hellre besöka Chipirón kvällstid finns deras första restaurang fortfarande kvar i Vasastan på Surbrunnsgatan 38.
JUNO
Snart får Kungsholmen ett medelhavsbrasserie när Brasseriegruppen öppnar upp sin nya krog JUNO på St Eriksgatan 43.
Ergo
På Artillerigatan 14 i stjärnkrogen Gastrologiks tidigare lokaler öppnar snart en ny restaurang. Det ryktas att namnet blir Ergo och att de värvat meriterad personal från toppkrogar.
Gondolen
Klassiska Gondolen öppnar på nytt den 19 oktober, denna gång i regi av Svenska Brasserier. Konceptet är till vissa delar uppdaterat, men kärnan i Gondolen består; svensk gastronomi tillsammans med Stockholms bästa utsikt.
Leijontornet
Daniel Crespi står för flera spännande nyheter i Gamla stan. Klassikern Leijontornet nyöppnar med vinbar och restaurang. Samtidigt väljer de att slå ihop La Ragazza och Flickan som blir till La Fusione. Helt nytt blir det när det när Trabidor slår upp dörrarna. Gamla Stan börjar få rikigt bra restauranger. (Leijontornet öppnar 5 september) (La Fusione öppnar i oktober) (Trabidor öppnar under hösten)
Botica
Pedro Passinhas har jobbat på flertalet Michelinkrogar och öppnade portugisiska Botica mitt under pandemin i Delight Studios i Finnboda i Nacka. Nu öppnar de i ny lokal på central adress vid Kungsträdgården.
Bar Central
I slutet på förra året stängde Bar Central på Birger Jarlsgatan och har sedan dess letat ny lokal. I september är de tillbaka inuti Folkoperan på Hornsgatan.
Chez Jolie
Chez Jolie öppnar systerkrog. Bygget pågår för fullt och öppningen är planerad till i höst, mer än så vet vi inte – men förväntningarna är höga!

Restauranger som öppnat i Stockholm 2023:

SOLEN
Solen
Hallgränd 45, Stockholm
Den prisade kockduon Adam Dahlberg och Albin Wessman har öppnat en ny gastronomisk destination i Slakthusområdet. Solen är inspirerad av soldränkta matparadis som Tel Aviv, Santa Fe, Oaxaca och Neapel. Inomhus finns 150 sittplatser och ett chambre séparée för upp till 40 personer. Det finns även en liten uteservering.
Boka bord
Forma
Forma
Hornsbruksgatan 28, Stockholm
Bakom Hornstulls nya bar och restaurang med öppet ändra fram till 03 står Filip Åhman från Miss Voon och Anton Nilsson från Goma tillsammans med ägarna till Östermalmskrogen Napolyon Bistro & Bar. Här serveras rätter ur en fransk-asiatiskt meny i en avslappnad miljö.
Boka bord
Freyja
Freyja
Hornsgatan 18, Stockholm
Stureplansgruppen har öppnat sin första restaurang på Södermalm. I en nybyggd takvåning med en stor takbar, takterrass och milsvid utsikt över Stockholm står Emma Shields bakom spisarna. Barerna drivs av Jimmy Dymott, förknippad med klassikern Marie Laveau.
Boka bord
Santo Da Roma
Teamet bakom bageriet Fabrique har öppnat Santo Da Roma vid Slussen tillsammans med den italienske pastakocken Gabriele Paziani. Konceptet är utformat med fokus på hantverk och med råvaran i centrum. Santo Da Roma ska vara en plats för kaffe, en snabb lunch, AW med kollegorna eller långmiddag med vännerna.
JOEL
Joel
Runebergsgatan 1, Stockholm
Restaurang Joel har öppnat i Sekts tidigare lokaler vid Humlegården på Runebergsgatan 1. En intim kvarterskrog som gillar rörelse, kreativitet och känsla. I september fick den nya krogen det fina betyget 4:a i SvD.
Boka bord
Gaia Matbar
Gaia Matbar
Vattenledningsvägen 44, Stockholm
Midsommarkransen har fått en ny mat- och vinbar. Här serveras spännande viner och nordisk mat med inslag från olika delar av världen. Uteservering finns!
Boka bord
Slipen
Slipen
Beckholmsvägen 26, Stockholm
Oaxen har blivit till Slipen. De håller öppet varje dag och serverar lunch, pizza, vin och fika. Eftersom det är Lotta och David Zetterström, grundarna av bagerikedjan Fabrique, som tagit över går det självklart att köpa med sig gott från bageriet hem.
Boka bord
Florentine
Florentine
Folkungagatan 44, Stockholm
Florentine är en fantasifull trattoria vid Medborgarplatsen skapad av grundarna till den italienska kedjan Basta. Upplevelsen är färgglad, italiensk och urban med över 200 sittplatser. På menyn finns italienska klassiker som flera olika sorters hantverkspasta, grillat kött och långjäst pizza Napoletana.
Boka bord
Bord
Bord
Roslagsgatan 43, Stockholm
Restaurang Bord öppnade i januari 2023 på Roslagsgatan i Agrikulturs tidigare lokaler. Här finns en säsongsanpassad á la carte och fyrarätters lördagslunch. Bakom Bord står Joel Aronsson, merierad kock som närmast kommer från Ett Hem. Personalen har tidigare jobbat på stjärnkrogarna Oaxen och Gastrologik.
Boka bord
Måsen
Måsen
Torkel Knutssons gata 2, Stockholm
Bakom sommarkrogen Måsen vid Münchenbryggeriet står duon Rima Ismail och Samir Kersh från A Bowl & Plates. Med inspiration från Samirs uppväxt i Palestina levererade de medelhavskänsla med en somrig atmosfär och kolgrillade rätter ända till augustis slut. Nu är restaurangen stängd och vi hoppas de gör comeback nästa sommar.
Boka bord
Ring Katarina!
Tapasfavoriten Racamaca har öppnat vinbar på Katarina Bangata. Ring Katarina är en mat- och vinbar med öppet kvällstid tisdag-lördag. Inga bordsbokningar i början, endast drop in.
Pom Friterie
I slutet på maj öppnade Pom Friterie i Stockholm i hörnet Regeringsgatan och Lästmakargatan. En bar med livlig puls som vill ta pommes frites till nya höjder. Med inspiration från Holländsk streetfood, där de serverat pommes frites över hundra år, satsar Pom Friterie fullt på pommes frites av högsta kvalitet.

Fler nyöppningar

Hyllade restauranger som slog upp dörrarna förra året.