Guide
Nyöppnat i Stockholm

Nya restauranger i Stockholm 2023 – nyöppnade

Sugen på att testa en ny restaurang eller bar? Under 2023 har det dykt upp flera spännande nyheter. Har du tips på nya restauranger och barer i Stockholm? Mejla oss gärna på [email protected].

Restauranger som öppnat i Stockholm 2023:

Bar Europa
Bar Europa
Bysistorget 6, Stockholm
Bar Europa öppnade i december på Bysistorget. Här serveras som namnet antyder en härlig mix av europeisk mat så som pizza från Italien, anchoa nardin och tortilla de patatas från Spanien och hälleflundra från Sverige. Menyn byts veckovis.
Botica
Pedro Passinhas har jobbat på flertalet Michelinkrogar och öppnade portugisiska Botica mitt under pandemin i Delight Studios i Finnboda i Nacka. I november öppnar de i ny lokal på central adress vid Kungsträdgården.
Noema
Noema
Birger Jarlsgatan 64, Stockholm
Birger Jarlsgatan 64. Krögaren Acki Kokotos öppnar Noema i Shellhuset! Noema kommer att servera medelhavsmat främst från Italien, Grekland, Frankrike och Spanien. Krogen kommer att ha plats för ca 180 gäster inomhus, inklusive baren och ungefär 100 gäster på uteserveringen i sommar. Noema öppnar den 29 november.
La Petite Soer
La Petite Soeur
Nybrogatan 5, Stockholm
Chez Jolie öppnade den 9 november systerkrogen La Petite Soeur (Lillasystern) på Nybrogatan 5. En vinbar där kvalitét inte kompromissas. På menyn finns vin på både flaska och glas, samt snacks och smårätter att dela på.
RiRi
RiRi
Hornstulls Strand, Stockholm
RiRi är en sydeuropeisk grillrestaurang som ligger inne i Bio Rio i Hornstull, som återuppstod i september 2023. På menyn finns Sydeuropeiska rätter som ska gå bra att ta med sig in i biosalongen.
Bistro Renard
Bistro Renard
Swedenborgsgatan 25, Stockholm
Swedenborgsgatan 25. Bistro Renard är en kvarterskrog som slagit upp portarna på Söder. Här möts det franska och svenska köket, där välbekanta rätter samsas med utvalda moderna inslag.
Bar Central Hornsgatan
Bar Central
Hornsgatan 72, Stockholm
I slutet på förra året stängde Bar Central på Birger Jarlsgatan och har sedan dess letat ny lokal. Nu är de tillbaka inuti Folkoperan på Hornsgatan.
Snabba Katten
Tegnérgatan 16 har fått ett nytt härligt hak. Bistro Leoparden har utökat med den ölfokuserade bakfickan Snabba Katten. På menyn finns mindre rätter, och framförallt serverar de öl på ett helt nytt sätt - nytappad lager på tank från S:t Eriks Bryggeri.
NÒR Södermalm
NÒR
Ringvägen 98, Stockholm
NÒR är ett nordiskt brasserie, med en modern twist. NÒR bjuder in till en minnesvärd "All day dining"-upplevelse där du hittar alla dina klassiska favoriträtter med en nypa nyfikenhet och en dos mod. De skapar rätter med noga utvalda råvaror i säsong och lokala och nordiska ingredienser.
Rummel
Rummel
Norra Stationsgatan 59, Stockholm
Robin Moderato och Christopher Ellertsson som under åren bland annat drivit Vassa Eggen, Boqueria och Carousel, har nu öppnat Rummel. Restaurangen är en plats att besöka när vardagen känns för stilla och intetsägande – när du helt enkelt behöver lite rummel.
Sofia Common
Sofia Common
Bondegatan 57, Stockholm
Sofia Common är en New York-inspirerad bar på Södermalm. Austin Davis från Katarina Ölkafé, Niklas från Bar Ninja och ägaren Tony Wittgren har öppnat Sofia Common på Bondegatan. Avslappnad bar med öl, vin och cocktails.
Bar Montan
Bar Montan
Hallgränd 39, Stockholm
Kafferostarna Johan Montan Ahlgren och Öner Kulbay flyttade 2020 in i en tillbyggnad till Hus 26. Här har sedan dess produktionen och rostningen skett. Nu har de utökat med Bar Montan, en restaurang med öppet kök, och en matbar med vinfokus.
Parken
Amalfi
Birger Jarlsgatan 76, Stockholm
Upplev den soliga Amalfikusten, fast i Stockholm! På menyn finns skaldjur, kött, pasta och sallader som serveras enligt italiensk kokkonst.
Villa Dagmar
Salon på Villa Dagmar
Nybrogatan 25-27, Stockholm
Villa Dagmar har uppdaterat sitt mat- och dryckeskoncept tillsammans med stjärnkrögarna Daniel Höglander och Niclas Jönsson med Salon – en internationell restaurang för stämningsfulla kvällar. Här serveras både á la carte och avsmakningsmenyer.
Essence
Den exklusiva restaurangen Essence serverar en avsmakningsmeny i åtta serveringar som ändras dagligen. Krogen har plats för endast tolv gäster per kväll vid Chef's Table där man sitter tillsammans och blir serverade direkt av kockarna. Essence ligger på Hjalmar Söderbergs väg.
Teddys
E&G’s systerkrog Teddys serverar frukost, lunch och middag. Självklart med fokus på vin, men det finns också en deli med produkter att köpa med hem. Teddys ligger på Sibyllegatan 43.
Gondolen
Gondolen
Stadsgården 6, Stockholm
Klassiska Gondolen öppnade på nytt den 19 oktober, denna gång i regi av Svenska Brasserier. Konceptet är till vissa delar uppdaterat, men kärnan i Gondolen består; svensk gastronomi tillsammans med Stockholms bästa utsikt.
Chipirón NK
Jim & Jacobs spanska tapasbar har flyttat in i NK-huset på plan 1! På menyn finns Pinchos, Tapas och Baskisk Ostkaka. Vill du hellre besöka Chipirón kvällstid finns deras första restaurang fortfarande kvar i Vasastan på Surbrunnsgatan 38.
Rolfs Hav
Rolfs Hav
Drottninggatan 106, Stockholm
I september öppnade Rolfs Kök en alldeles egen bakficka vägg i vägg på Tegnérgatan. Som namnet antyder ligger fokus här på fisk och skaldjur.
Seafood Gastro
Seafood Gastro
Södra Blasieholmshamnen 6, Stockholm
Den 11 augusti öppnade Mathias Dahlgren nytt i Rutabagas tidigare lokaler på Grand Hôtel. I fokus står akvatiska råvaror som lever i, vid eller på vattnet. Enligt Mathias själv kommer Seafood Gastro att bli "den mest exklusiva restaurang jag någonsin skapat".
Frippe
Frippe
Nybrogatan 6, Stockholm
Frippe har blivit till en spansk matbar när gänget bakom macksuccén Sandhäxan tog över i slutet på augusti. Här finns nu kvarterets billigaste cava och en stor matbar för upp till 55 personer med en meny som har hjärtat i Spanien.
SOLEN
Solen
Hallgränd 45, Stockholm
Den prisade kockduon Adam Dahlberg och Albin Wessman har öppnat en ny gastronomisk destination i Slakthusområdet. Solen är inspirerad av soldränkta matparadis som Tel Aviv, Santa Fe, Oaxaca och Neapel. Inomhus finns 150 sittplatser och ett chambre séparée för upp till 40 personer. Det finns även en liten uteservering.
Forma
Forma
Hornsbruksgatan 28, Stockholm
Bakom Hornstulls nya bar och restaurang med öppet ändra fram till 03 står Filip Åhman från Miss Voon och Anton Nilsson från Goma tillsammans med ägarna till Östermalmskrogen Napolyon Bistro & Bar. Här serveras rätter ur en fransk-asiatiskt meny i en avslappnad miljö.
Freyja
Freyja
Hornsgatan 18, Stockholm
Stureplansgruppen har öppnat sin första restaurang på Södermalm. I en nybyggd takvåning med en stor takbar, takterrass och milsvid utsikt över Stockholm står Emma Shields bakom spisarna. Barerna drivs av Jimmy Dymott, förknippad med klassikern Marie Laveau.
Santo da Roma
Santo Da Roma
Hornsgatan 1, Stockholm
Teamet bakom bageriet Fabrique har öppnat Santo Da Roma vid Slussen tillsammans med den italienske pastakocken Gabriele Paziani. Konceptet är utformat med fokus på hantverk och med råvaran i centrum. Santo Da Roma ska vara en plats för kaffe, en snabb lunch, AW med kollegorna eller långmiddag med vännerna.
Pom Friterie
Pom Friterie
Lästmakargatan 26, Stockholm
I slutet på maj öppnade Pom Friterie i Stockholm i hörnet Regeringsgatan och Lästmakargatan. En bar med livlig puls som vill ta pommes frites till nya höjder. Med inspiration från Holländsk streetfood, där de serverat pommes frites över hundra år, satsar Pom Friterie fullt på pommes frites av högsta kvalitet.
JOEL
Joel
Runebergsgatan 1, Stockholm
Restaurang Joel har öppnat i Sekts tidigare lokaler vid Humlegården på Runebergsgatan 1. En intim kvarterskrog som gillar rörelse, kreativitet och känsla. I september fick den nya krogen det fina betyget 4:a i SvD.
Gaia Matbar
Gaia Matbar
Vattenledningsvägen 44, Stockholm
Midsommarkransen har fått en ny mat- och vinbar. Här serveras spännande viner och nordisk mat med inslag från olika delar av världen. Uteservering finns!
Slipen
Slipen
Beckholmsvägen 26, Stockholm
Oaxen har blivit till Slipen. De håller öppet varje dag och serverar lunch, pizza, vin och fika. Eftersom det är Lotta och David Zetterström, grundarna av bagerikedjan Fabrique, som tagit över går det självklart att köpa med sig gott från bageriet hem.
Florentine
Florentine
Folkungagatan 44, Stockholm
Florentine är en fantasifull trattoria vid Medborgarplatsen skapad av grundarna till den italienska kedjan Basta. Upplevelsen är färgglad, italiensk och urban med över 200 sittplatser. På menyn finns italienska klassiker som flera olika sorters hantverkspasta, grillat kött och långjäst pizza Napoletana.
Bord
Bord
Roslagsgatan 43, Stockholm
Restaurang Bord öppnade i januari 2023 på Roslagsgatan i Agrikulturs tidigare lokaler. Här finns en säsongsanpassad á la carte och fyrarätters lördagslunch. Bakom Bord står Joel Aronsson, merierad kock som närmast kommer från Ett Hem. Personalen har tidigare jobbat på stjärnkrogarna Oaxen och Gastrologik.
Måsen
Måsen
Torkel Knutssons gata 2, Stockholm
Bakom sommarkrogen Måsen vid Münchenbryggeriet står duon Rima Ismail och Samir Kersh från A Bowl & Plates. Med inspiration från Samirs uppväxt i Palestina levererade de medelhavskänsla med en somrig atmosfär och kolgrillade rätter ända till augustis slut. Nu är restaurangen stängd och vi hoppas de gör comeback nästa sommar.
Ring Katarina!
Tapasfavoriten Racamaca har öppnat vinbar på Katarina Bangata. Ring Katarina är en mat- och vinbar med öppet kvällstid tisdag-lördag. Inga bordsbokningar i början, endast drop in.

Fler nyöppnade restauranger

Hyllade restauranger som slog upp dörrarna förra året.
Få nyheter och restaurangtips från krogar i hela Sverige!
Vi skriver om de senaste trenderna, nyöppningarna och dolda pärlor inom den svenska gastronomin. Fyll i formuläret och se fram emot allt detta direkt i mejlboxen.
Skicka in