Guide
Nyöppnat i Stockholm

Nya restauranger i Stockholm 2024 – nyöppnade

Letar du efter en ny restaurang eller bar att testa? Under 2024 öppnar flera spännande krogar i Stockholm. Har du tips på nya restauranger och barer i Stockholm? Mejla oss gärna på [email protected]. Den här guiden uppdateras löpande med nyöppnade restauranger.

Nyöppnade restauranger i Stockholm City & Gamla Stan

Under 2024 väntas flera krogar slå upp dörrarna i City och Gamla Stan.
BrunchKlubben
MESS
Smålandsgatan 26, Stockholm
Mäster Samuelsgatan 19. Nu får Stockholms kulinariska scen smaka på nya stökiga influenser. MESS är ett nytt restaurangkonceptet som är unikt i Sverige, kanske i världen. I en 1250 kvadratmeter stor lokal kommer flera restauranger att samsas bredvid varandra, och då inte som en food court. Först ut är korvrestaurangen Banger som nu har öppnat, sedan väntar ett café och en fine dining-krog.

Nyöppnade restauranger på Östermalm

Östermalms restaurangutbud växer under 2024, här är nyöppningarna.
Ergo
På Artillerigatan 14 i stjärnkrogen Gastrologiks tidigare lokaler öppnar en ny restaurang i maj. Det ryktas att Ergo har värvat meriterad personal från toppkrogar.
Monrad's
Linnégatan 42. Fisk- och skaldjursrestaurangen Monrad's som drivs av Lina och Johan Monrad och som ligger i Djursholm öppnar en bakficka på Östermalm. Det blir ett skaldjurscafé, restaurang och delikatessbutik i ett. Den 22 april öppnar vad de själva kallar "Östermalms minsta saluhall".
Restaurang Parken
Birger Jarlsgatan 76. Sveriges Mästerkock-vinnaren Christin Kashou öppnar Restaurang Parken tillsammans med influencern och poddaren Penny Parnevik Murray. Krogen som kommer ligga i gamla Restaurang Amalfis lokaler öppnar i mitten av april.

Nyöppnade restauranger på Södermalm

På Söder är det redan krogtätt, men här är nyöppningarna under 2024.
LU
Under våren 2024 öppnar den kinesiska Malmö-krogen Lu på Nytorget i Stockholm. Hos Lu är stämningen som en kinesisk släktträff och maten som serveras är streetfood från Hong Kong. Här serveras kryddiga rätter med kantonesiska smaker som mapo tofu, grillad anka och krispigt sidfläsk. Bakom den populära Malmö-restaurangen står Kim Trinh och Luong Lu, mor och son. De öppnade på Davidshallstorg i Malmö 2019.
Pelago
Den 15 maj öppnar ännu en systerkrog till Gondolen, en takbar. Pelago kommer ligga i Katarinahuset tillsammans med Gondolen och Café Klotet. Pelago kommer att ligga på det 760 kvadratmeter stora taket med spektakulär panorama-vy med 4 barer och plats för 800 gäster. Här serveras mat och dryck från lunch till kväll, alla dagar, hela sommaren. Menyn blir somrig med fokus på kött, fisk och grönsaker som grillas över öppen eld.

Nyöppnade restauranger på Kungsholmen

Här är restaurangerna som öppnar på Kungsholmen under 2024.
Juno
Sankt Eriksgatan 43A. Brasseriet Juno vid Fridhemsplan kommer att servera medelhavsmat på sitt eget vis. En ny kvarterskrog för Kungsholmen-stammisar och andra glada som vill skåla i bubbel och dela på mellanrätter.

Nyöppnade restauranger i Hagastaden

En ny stadsdel växer fram, här är nyöppningarna i Hagastaden.
Art Hagastaden
Norra Stationsgatan 65. Färgglada ART vid Rådmansgatan får i april 2024 en systerkrog i Hagastaden. Den nya krogen kommer att bjuda på en välkomnande, händelserik miljö med under ground-känsla där färgstark graffiti och neon sätter tonen. På menyn står mellanrätter att dela, sharing is caring. På ART spelar även konsten en viktig roll, man samarbetar med Graffitisthlm och konstnärerna Carl Winblad och Lars Hjertstedt som verkar under namnet ’Kaos & Klive’.

Nya restauranger utan adress

Här är nyöppningarna i Stockholm som ännu inte fått en adress.
Muscadetbaren
Gustav Hökstrand som tidigare huserade på Bar Libertin öppnar i 2024 Muscadetbaren. På Muscadetbaren kommer det att serveras ostron och vin från Europas atlantkust. Var lokalen kommer ligga eller öppningsdatum har ännu inte släppts.
Restaurang Ruben
Aristogruppen expanderar! Krögarduon Douglas Fagerman och Ruben Blomdahl med flera öppnade i februari tre nya krogar vid Karlaplan. Till sommaren öppnar de en krog på Gotland och nästa år kommer de att öppna citykvarterskrogen Restaurang Ruben.

Nyöppningar

Restauranger som öppnade i Stockholm under 2023, samt hittills i 2024.
Bar Montan
Bar Montan
Hallgränd 39, Johanneshov
Kafferostarna Johan Montan Ahlgren och Öner Kulbay flyttade 2020 in i en tillbyggnad till Hus 26. Här har sedan dess produktionen och rostningen skett. Nu har de utökat med Bar Montan, en restaurang med öppet kök, och en matbar med vinfokus.
Freyja
Freyja
Hornsgatan 18, Stockholm
Stureplansgruppen har öppnat sin första restaurang på Södermalm. I en nybyggd takvåning med en stor takbar, takterrass och milsvid utsikt över Stockholm står Emma Shields bakom spisarna. Barerna drivs av Jimmy Dymott, förknippad med klassikern Marie Laveau.
SOLEN
SOLEN
Hallgränd 45, Stockholm
Den prisade kockduon Adam Dahlberg och Albin Wessman har öppnat en gastronomisk destination i Slakthusområdet. Solen är inspirerad av soldränkta matparadis som Tel Aviv, Santa Fe, Oaxaca och Neapel. Inomhus finns 150 sittplatser och ett chambre séparée för upp till 40 personer. Det finns även en liten uteservering.
Frippe
Frippe
Nybrogatan 6, Stockholm
Frippe har blivit till en spansk matbar när gänget bakom macksuccén Sandhäxan tog över i slutet på augusti. Här finns nu kvarterets billigaste cava och en stor matbar för upp till 55 personer med en meny som har hjärtat i Spanien.
Marco's Bar & Café
Odengatan 106. Gänget bakom Marco's i Vasastan har nu öppnat bar och café. Kom in på en kaffe och kaka, en drink eller något matigare i den moderna lokalen.
Södertobak
Svenska Brasserier har öppnat nytt på Södermalm efter Riche Fenix, The Hills, Gondolen och Café Klotet. Nya Södertobak ligger i en före detta tobaksbutik på hörnet av Erstagatan och Bondegatan vid Slussen.
TegelLådan
TegelLådan har öppnat i Gasverket i Norra Djurgårdsstaden. TegelLådan är systerkrog till ölhallen Lådan vid Rådmansgatan och har öppnat i ett gammalt tegelhus från 1800-talet. Skillnaden blir att TegelLådan dessutom är ett bryggeri, med egenbryggd öl. Helt enkelt en brewpub med bryggeri, och lokalproducerad, KRAV-märkt streetfood.
Afrika
Afrika har öppnat i Hus 26 i Slakthusområdet och är en plats för mat och dryck från flera olika matkulturer från den afrikanska kontinenten. Se fram emot rätter från bland annat Senegal, Kenya och Etiopien och Eritrea. Här får både musik och konst ta plats på olika event, samt att det till sommaren kommer finnas en stor uteservering.
Urban Deli Hagastaden
Urban Deli öppnar två nya enheter i huset Forskaren i Hagastaden. Den ena blir en bar, deli och butik med inspiration från New York och öppnar den 1 mars. Den andra blir ett nytt matkoncept, Urban Diner, som blir en mix av ett franskt brasseri och en modern amerikansk diner och öppnar i början av april.
Café Klotet
Café Klotet
Stadsgården 6, Stockholm
Gondolen har fått en ny systerkorg på Söder när Svenska Brasserier öppnade den nya restaurangen Café Klotet. Café Klotet flyttar in i lokalen intill Gondolen i Katarinahuset och här serveras en enklare meny och atmosfären är trygg och lekfull.
India's
India´s
Birger Jarlsgatan 29, Stockholm
Birger Jarlsgatan 29. Krogklassikern Vassa Eggen har sålts till Elite Hotels och blir den indiska restaurangen India's, vägg i vägg med Elite Hotel Stockholm Plaza. Bakom etableringen står ägaren av Elite Hotels Caroline Chakraborty och kocken Jonas Svensson, som också driver de asiatiska krogkoncepten Miss Voon och GOMA.
Vadå
Bar Apropos nya systerkrog Vadå serverar smårätter i säsong med lokalproducerade råvaror. Menyn följer ingen speciell cuisine, ledordet är gott! Det finns ca 40 st sittplatser inomhus med öppet kök, och ca 16 st platser utomhus.
Magari Pizza Karlaplan
Magari Pizza Karlaplan
Styrmansgatan 52, Stockholm
Nicolas Cappiello och Giuseppe De Bernardo grundade Magari Pizza i Vasastan med ambitionen att ge Stockholmarna en smak av Kampanien, där enligt dem "den riktiga italienska pizzan föddes". På menyn finns förutom pizza även pasta, antipasti och desserter. Nu har de öppnat sin andra restaurang, på Karlaplan.
Noema
Noema
Birger Jarlsgatan 64, Stockholm
Noema bjuder på gastronomisk kreativitet och elegans i entréplan på Wallenstams Stockholmskontor på Birger Jarlsgatan 64. Här finns flera kötträtter att välja mellan och mindre rätter att dela på.
Restaurang Ärla
Restaurang Ärla
Danderydsgatan 25, Stockholm
Ärla är en kvarterskrog som drivs i fine-dining-anda av krögarparet Patric Blomquist och Lotta Karlsson, som tidigare drivit hyllade gastropuben Hybrid i Enskede.
Grandesse by Caliente
Grandesse By Caliente
Linnégatan 11, Stockholm
Calientegruppens senaste tillskott tapas-fusion restaurangen Grandesse By Caliente serverar smårätter att dela på och några större rätter med en nyskapande touch på tapas.. Hit kan du gå för en AW eller en trevlig middag i modern atmosfär.
Aristo
Aristo
Kommendörsgatan 46, Stockholm
Douglas Fagerman och Ruben Blomdahl tillsammans med Markus Bremdal och Kasper Kleihs öppnade i februari Aristo vid Karlaplan. Aristo är en mix av finkrog och kvarterskrog som serverar nordisk mat inspirerad av andra delar av världen. I matsalen och vinbaren hittar du Tobias Johannisson, Filip Weidlitz & Aleksandar Petronijevic.
Uva Vinbar
Uva Vinbar
Kommendörsgatan 46, Stockholm
Douglas Fagerman och Ruben Blomdahl har tillsammans med Markus Bremdal, Kasper Kleihs, Tobias Johannisson, Filip Weidlitz & Aleksandar Petronijevic öppnat Uva Vinbar, som hör ihop med Aristo och Cucolo vid korsningen Kommendörsgatan/ Styrmansgatan.
Cuculo
Cucolo
Styrmansgatan 57, Stockholm
Douglas Fagerman och Ruben Blomdahl tillsammans med Markus Bremdal och Kasper Kleihs har öppnat den italienska krogen Cucolo vid Karlaplan. Namnet betyder gök på italienska och syftar till lokalen där restaurangen ligger, där Bengt Wedholm under femtiotalet drev restaurang Östergök. I matsalen och vinbaren hittar du Tobias Johannisson, Filip Weidlitz & Aleksandar Petronijevic.
Chouchou
Chouchou
Regeringsgatan 48 / Mäster Samuelsgatan 18, Stockholm
Den växtbaserade restaurangen Chouchou ligger sedan tidigare på Norrmalm, men har nu även slagit upp filialer på Östermalm och Kungsholmen. Här serveras vegetariska och veganska rätter i en kombination av svensk husman och europeiska influenser.
Savoj
Magnus Ladulåsgatan 4. Den populära pizzerian i Vasastan har slagit upp en filial på Söder. Här serveras lika goda pizzor som i Vasastan, samt sallad och pasta.
Le Galopin
Le Galopin
Boulevarden 85-87, Täby
Le Galopin Brasseri och Vinbar har öppnat i Täby Park. På menyn står franskinspirerad mat och dryck av hög kvalité i en skön och avspänd atmosfär. Här är det öppet i vinbaren och för middag hela veckan, afterwork på fredagar och brunch på helgerna.
Din-Din Club
Norra Stationsgatan 61. Din-Din Club öppnade sin första restaurang under 2022 och den nya restaurangen i Hagastaden blir den fjärde i Stockholm. De andra lokalerna ligger i Mood Gallerian, Sundbyberg och Liljeholmen. Din-Din Club serverar asiatisk streetfood med en twist och på menyn hittar du bowls, ramen och rolls.
Ristorante Villa Romana Odenplan
Ristorante Villa Romana Odenplan
Odengatan 85, Stockholm
Ristorante Villa Romana har öppnat på Odenplan! Villa Romana är en italiensk restaurang med mysig atmosfär och vacker utsikt mot Gustaf Vasa kyrka. Här serveras klassiska italienska smaker som pasta, risotto, pizza och pinsa.
Vår Gård
Vår Gård/Villa Skärtofta
Ringvägen 6, Saltsjöbaden
Finkrog i en anrik privatbostad! Vår Gård som ligger i Saltsjöbaden, ca 20 minuter från Stockholm City, har öppnat restaurang Villa Skärtofta. Här serveras en avsmakningsmeny med italienska influenser.
Redaktionen
Redaktionen
Publicerad 1 jan (ändrad 12 apr)
Få nyheter och restaurangtips från krogar i hela Sverige!
Vi skriver om de senaste trenderna, nyöppningarna och dolda pärlor inom den svenska gastronomin. Fyll i formuläret och se fram emot allt detta direkt i mejlboxen.
Skicka in