Guide
Hälsosam lunch

Nyttig lunch i Stockholm – 10 lunchställen och hälsocaféer

Vi har letat upp restaurangerna som serverar hälsosam mat lagad från grunden. Här är det både gott och nyttigt! De här restaurangerna och caféerna visar verkligen att en sallad kan vara mättande och få en att längta till lunchen. Gemensamt för alla dessa är att du kan svänga förbi och ta med dig en fräsch wrap, smoothie eller take away-lunch men också sätta dig ner och äta i lugn och ro.
Ett extra plus i kanten är att här finns det mängder av alternativ för den som söker veganskt, vegetariskt, glutenfritt och rawfood.

Tips på nyttig lunch i Stockholm

BodyBuddy
Hos BodyBuddy säljs ingenting med vitt socker. Här hittar du i stället bowls, gröt, bananbröd  wraps, sallader och hemgjorda raw-bakelser. På lördagar går det att beställa brunch ur deras  brunchmeny som innehåller bland annat avokadomackor, äggröra och bananpannkakor. Passar bra för den som är gluten-eller laktosintolerant, vegan eller vegetarian.
Reload superfood
På lunchen hos Reload superfood väljer de flesta att plocka ihop sin egen sallad med bas som quinoa eller bulgur, protein som kyckling eller lax och olika val av grönsaker. Annars är Reload ett populärt café att svänga förbi när det är fikadags eller tid för ett litet mellanmål. Välj bland smothies, açaibowls eller rawfood-bakverk fyllda med nyttigheter. Deras rawfood-tårtor, kakor och snacks är verkligen löjligt goda.
Icha Icha
På Icha Icha får du din beställning cirka en minut efter att du har beställt. Men det gäller att du har dina val klara när du står längst fram i kön. Det går till så här: Du väljer protein som till exempel kyckling, svenskt nötkött, tofu eller lax, och sedan kolhydrater, som nudlar, ris eller kålmix. Det sista du väljer är sås och det finns riktigt starka varianter som chili och lite mildare som teriyaki. Maten är 100% tillsatsfri och du får verkligen exakt det du beställer.
Mahalo
Färgstarka Mahalo har spridit glädje och försett Hornsgatan med veganska luncher, smoothiebowls och rawfood-bakverk sedan 2015. Efter ett par år öppnade de även på Odengatan och gjort ännu fler Stockholmare beroende av nudelsalladen "Knivsöder" med jordnöt och avokado, veganska burgare med sötpommes och sin egengjorda falafel med hummus. Hit är det trevligt att komma för en fika. Inte bara för deras goda luncher.
Urban Deli Sveavägen
Urban Deli Sveavägen
Sveavägen 44, Stockholm
Hos Urban Deli Sveavägen är lunchmöjligheterna nästan oändliga. Här kan man sitta ner för lunch med bordsservering, köpa med sig take away från butiken eller välja sin egen sallad i salladsbaren. På sommaren finns även den stora takparken med härlig utsikt över Stockholm. Oavsett vad du väljer kommer du att få äta en nyttig och god lunch. Variationen och utbudet gör det enkelt att vilja komma tillbaka men svårt att tröttna.
Boka bord
Ling Long
Ling Long
Riddargatan 6, Stockholm
Ling Long är restaurangen som huserar inuti i Story Hotel. Här är lunchen alltid vegansk med flera olika rätter att välja bland, även om deras Bang Bang Oumph lätt kan bli en favorit. Lunchutbudet är blandat med kan bestå av till exempel sallader, linsgrytor och ångade bao. Hög lägsta nivå, hit går du för att få en riktigt god lunch!
Boka bord
Ecobaren
Den ekologiska restaurangen Ecobaren inuti Centralbadet är verkligen en oas mitt på Drottninggatan. Veckans veganska raw food och energitallrik och den varma salladen är stående inslag på menyn som ger en riktigt mättande och god lunch. Här får alla matgäster ljusterapi i orangeriet. Centralbadets Ljusterapi bygger på en speciell solsimulator som ger både ljus och skön värme året om.
Gast Café
Här skulle vi lika gärna kunna tipsa om Kaffeverkets goda luncher, eftersom de har samma ägare och liknande utbud. Men idag är det dags för det lite nyare systercaféet Gast få ljus på sig. Här finns en liten spännande meny i ständig förändring med matiga sallader, goda chilis och grytor, soppor och bowls. + Hit går man även för en smarrig kaffe och bulle.
Kale & Crave
Kale & Crave kan vara motsatsen till ölhaket Treat som tidigare låg på adressen. Här serveras fräsch, ekologisk och nyttig mat helt utan socker, laktos och gluten. Välj bland mängder av matiga sallader med olika protein som Yakuniku högrev, tonfiskfrikadeller eller vegetariskt. I valet av drycker finns kombucha, kokosvatten eller ekologisk fairtrade läsk.Menyn känns nyskapande och inspirerande trots att liknande initiativ dykt upp runt om i huvudstaden de senaste åren.
Giga Food
Gigafood är ett hälsokoncept som inspirerar sina gäster till att äta bättre mat. På caféet är lunchmenyn och alla bakverk veganska och fria från raffinerat socker samt märkt med WWF’s märkning One Planet Plate. Smakerna kan få vilken köttätare som helst att vilja börja äta veganskt. De har, förutom sitt café på Södermalm, matkassar, picknickpåsar, helgkassar och deliprodukter som de skickar hela vägen hem till dörren.