Guide
Buon Appetito!

Stockholms bästa italienska restauranger just nu

I Stockholm finns massor av riktigt bra italienska restauranger – så många att det kan vara svårt att hinna med dem allihop. Därför har vi samlat våra utvalda favoriter här så att du kan njuta av allt från pizza och pasta, till kött samt fisk och skaldjur på italienskt vis.

Guide till italienska restauranger i Stockholm

Det italienska köket! Ett av de mest hyllade, och samtidigt matlagning där det enkla oftast blir godast. Hemligheten i den italienska kokkonsten är oftast inte svårare än att det är råvarorna som gör en stor del av jobbet. Här är våra favorititalienare just nu värda ett besök direkt! Så passa på att boka bord innan suget efter pasta, pizza eller någon annan italiensk specialitet blir för stort.
Italienskan
Italienskan
Hötorget 2-4, Stockholm
Italienskan är som namnet antyder en italiensk kvarterskrog. Njut av rätter som lasagne och ravioli, men även köttbitar och dagens fångst. Till restaurangen hör också takbaren La Terrazza med 400 kvadratmeter terrass och utekök med pizzor och grillade skaldjur och fiskar.
Santo da Roma
Santo Da Roma
Hornsgatan 1, Stockholm
Hos Santo Da Roma kan du vänta dig hemgjord pasta och en genuin italiensk känsla. Bagerikedjan Fabriques grundare tillsammans med italienska pastakocken Gabriele Paziani öppnade Santo da Roma våren 2023. Här lagas all pasta från grunden i bottenvåningen som är en italiensk deli, barhäng och café. En trappa upp hittar du matsalen.
Capricci
Capricci
Hornstulls strand 4, Stockholm
På livliga och vackert inredda Capricci kan du slinka in på en kaffe, ett glas vin eller stanna hela kvällen och äta välsmakande sharingrätter som antipasti, pizza och pasta. Tanken är att skapa en genuin italiensk matupplevelse med influenser från olika delar av landet med en gedigen vinlista för den som vill få hela upplevelsen.
Trattoria Montanari
Trattoria Montanari
Grev Turegatan 56, Stockholm
Mysig familjeägd krog som drivs av barnen till grundaren av gamla restaurangen Capri på Nybrogatan. Familjen Montanari, liksom maten de serverar, härstammar från Marche-regionen på Italiens östkust och bjuder på en personlig italiensk upplevelse. Har alltid en veckans pasta och en veckans secondo på lunchmenyn.
Cuculo
Cuculo
Styrmansgatan 57, Stockholm
Sju decennier efter att Bengt Wedholms restaurang Östergök stängde ner återtar lokalen sin forna glans. Cuculo, som betyder gök på italienska, är en hyllning till det italienska köket som präglade Östergök. Här serveras fria och lekfulla tolkningar av Italien både på tallrikarna och i glasen.
L'Avventura
L'Avventura
Sveavägen 77, Stockholm
Pampig och ståtlig men ändå familjär italienare i regi av Stureplansgruppen tillsammans med krögare Karl Ljung. Missa inte de härliga barerna som passar bra för ett glas innan middagen eller lite mer elegant AW-häng.
Un Poco
Un Poco
Karlavägen 28, Stockholm
Finitalienare som serverar avsmakningsmenyer utan att det bränner hål i plånboken. Med stilsäker inredning och mat som inte krånglar till det i onödan är Un Poco en kvarterskrog att sitta och trivas på länge. Bakom restaurangen står Swedish House Mafia-duon Sebastian Ingrosso och Axel "Axwell" Hedfors.
La Perla Stockholm
La Perla
Södermalmsallén 36, Stockholm
La Perla är Emilio och Åsa Ingrossos populära italienare på Södermalm. Här lagas italiensk fusion och flera av rätterna på menyn är återskapade från Emilios barndom. La Perla är ett samarbete med ägarna till Usine och ligger precis bakom Söderhallarna och dresscoden är välklätt.
Ciccio's
Ciccio’s
Nybrogatan 21, Stockholm
Namnet Ciccio’s kommer från italienskan och betyder “knubbig pojke”, men sagt på ett kärleksfullt sätt. Namnet symboliserar alla goda saker i livet. Restaurangen har sina rötter i det italiensk-amerikanska köket, och Little Italy i synnerhet.
Fiore Narvavägen
Fiore Narvavägen
Banérgatan 8, Stockholm
Fiore Narvavägen är en modern italiensk bistro öppen för frukost, lunch och middag. Menyn bjuder på medelhavssmaker med fokus på Italien och i baren skakas cocktails av olika slag.
Papá
Papà Italiano
Riddargatan 9, Stockholm
Papà är klassiska restaurangen Italianos bakficka på Nybrogatan och en stimmig favorit bland stans italienare. Både mat och miljö är så genuint italienskt det kan bli och här samsas du om utrymmet med en något yngre publik än den som lockas till Italiano.
La Vecchia Signora
La Vecchia Signora
Åsögatan 163, Stockholm
“Den gamla damen” på Åsögatan är enligt många en av Stockholms bästa italienska restauranger. Miljön är klassisk italiensk med vita dukar och förmedlar ovanligt mycket en känsla av det sanna Italien. Köket härstammar från Piemonte-regionen – vällagat, långkokt och smakrikt. Här finns ett brett vinutbud och en diger meny.
Adria
Adria
Tulegatan 10, Stockholm
På bara några år har Adria redan etablerat sig som en av Stockholms bästa italienska krogar. Restaurangen drivs av syskonparet Daniela och Michele, andra generationen i den välkända krögarfamiljen Montanari. Adria Ristorante är en kvarterskrog där alla de klassiska italienska smakerna finns, men själva utförandet på rätterna är åt det mer moderna och ambitiösa hållet.
Eataly Piazza
Eataly
Biblioteksgatan 5, Stockholm
På Biblioteksgatan har gamla Röda Kvarns anrika lokaler fått italiensk flagg när internationella konceptet Eataly tog plats. Här ryms ett helt Italien i miniatyr, med en rad olika serveringar för allt från en enklare pizzaslice till hela middagar. Eller varför inte ett glas prosecco medan du funderar på vart kvällen tar vägen?
Opizzicato
O'Pizzicato
Swedenborgsgatan 23, Stockholm
O'Pizzicato är en familjeägd italiensk restaurang på Södermalm som startades 2004 av två bröder. Till en början låg fokus på nygräddade pizzor men med åren har menyn utvecklats och de har sökt sig djupare i den italienska gastronomin. I dag är det många som klassar O'Pizzicato som Stockholms bästa italienare.
Den gamle och havet
Den gamle och havet
Tulegatan 27, Stockholm
Familjen Campogianis italienska kvarterskrog med fokus på havets läckerheter. Namnet är hämtat från Hemingways roman och ger en fingervisning om att restaurangen har visst fokus på rätter från havet, även om det finns flera alternativ för köttälskaren också.
Omino By Ingrosso Stockholm
Omino By Ingrosso
Rörstrandsgatan 18, Stockholm
La Perla i Stockholm har en lillebror på Rörstrandsgatan - Omino: Lite tuffare, lite coolare med lite högre tempo. Och de italienska smakerna sitter.
Ricordi
Ricordi
Kungsträdgårdsgatan 18, Stockholm
På italienska betyder Ricordi "minnen". Och det var just en gastronomisk resa till Italien, från norr till söder, som gav inspiration till att öppna restaurangen. Här serveras klassiska italienska rätter med en modern twist.
Nostrano
Nostrano
Timmermansgatan 13, Stockholm
I en liten lokal på Timmermansgatan 13 på Södermalm ligger en intim italiensk restaurang med varm känsla. Hos Nostrano är allt är lagat från grunden, även pastan och brödet som bakas på plats.
Florentine
Florentine
Folkungagatan 44, Stockholm
Florentine är en fantasifull trattoria på Södermalm – inredd som ur en filmscen från det italienska 70-talet. Menyn är utformad så att den kan delas precis som vid en stor italiensk familjemiddag med antipasti, egentillverkad pasta och napolitansk pizza.
Spesso
Spesso
Malmskillnadsgatan 38, Stockholm
En italienare med lyxig känsla, spännande viner, handgjord pasta och en fantastisk terrass med 360-graders panoramavy.
La Nonna
La Nonna
Fleminggatan 45, Stockholm
La Nonna är en kvartersitalienare på Kungsholmen. Här är det mysig atmosfär och menyn är såklart från farmor, "Nonna". Ett besök här passar lika bra för pasta en vardag, som när något ska firas.

Mer italienskt!

Fler italienska tips i Stockholm.
Redaktionen
Redaktionen
Publicerad 25 mar 2021 (ändrad 24 apr)

Hantverkspasta

Här serveras pasta att längta till.
Få nyheter och restaurangtips från krogar i hela Sverige!
Vi skriver om de senaste trenderna, nyöppningarna och dolda pärlor inom den svenska gastronomin. Fyll i formuläret och se fram emot allt detta direkt i mejlboxen.
Skicka in