Guide
Sveriges Michelin-restauranger

Här är alla stjärnkrogar

Sverige har en fantastisk restaurangscen med 60 restauranger som genom åren erhållit minst en stjärna i den mytomspunna Michelinguiden. För närvarande har 21 restauranger i Sverige en, två eller tre stjärnor. Michelinguidens bedömningar uppdateras en gång per år och under utdelningen i norska Stavanger i juli 2022 fick Nour, Adam/Albin och Knystaforsen sina första stjärnor. Frantzén är fortfarande ensam i landet med tre stjärnor.

Tre stjärnor i Guide Michelin

Frantzén
Frantzén
Klara Norra Kyrkogata 26, Stockholm
Det säger något om ambitionsnivån om man stänger en av Sveriges mest hyllade restauranger med två stjärnor i Guide Michelin för att utveckla och bygga nytt. På ny plats och med nytt koncept så har stjärnkrögaren Björn Frantzén både infriat de skyhöga förväntningarna och lyckats med det som ingen annan svensk restaurang tidigare gjort, att erhålla tre stjärnor i Guide Michelin.
Boka bord

Två stjärnor i Guide Michelin

Aloë
Aloë
Svartlösavägen 52, Stockholm
Teamet bakom Aloë har erfarenhet från bland annat Mathias Dahlgren, Operakällaren och Esperanto och har dessutom mottagit flera internationella priser för sin matlagning. I Aloë har de tagit sin kreativitet och fantasi utanför Stockholms innerstad och skapat en fantastisk restaurang.
Boka bord
Gastrologik
Gastrologik
Artillerigatan 14, Stockholm
Närodlat och ekologiskt med en meny som anpassas i allra möjligaste mån efter vegetarianer och allergiker. På Gastrologik skiftar menyn ständigt beroende säsong och kvalitet på råvarorna.
Boka bord
Oaxen Krog
Oaxen Krog
Beckholmsvägen 26, Stockholm
Oaxen Krog levererar gastronomisk sensation i världsklass belägen intill vattnet på kungliga Djurgården. De belönades med två stjärnor i Guide Michelin för första gången 2015. Krögare Magnus Ek och Agneta Green som står bakom Oaxen har drivit den i många olika former men har verkligen hittat rätt i dess nuvarande utförande. Menyn består av en avsmakningsmeny på antingen sex eller tio rätter och varierar beroende på säsong.
Boka bord
Restaurang Vollmers
Vollmers
Tegelgårdsgatan 5, Malmö
Malmös enda tvåstjärniga krog som tar kreativ skånsk gastronomi till nya nivåer. Ebbe Vollmer och Mats Vollmers ambition är att presentera och servera det bästa Skåne har att erbjuda utifrån säsong, råvaror och natur.
Boka bord

En stjärna i Guide Michelin

Agrikultur
Agrikultur
Roslagsgatan 43, Stockholm
När Agrikultur tog över lokalen på Roslagsgatan kom den med en gammal stenugn på köpet. Den ugnen har blivit centrum för nästan all mat som lagas på restaurangen. Joel Åhlin och Filip Fastén kallar sin vackra, innovativa och till allra största delen växtbaserade måltid, kort och gott för ”middag” – ett talande exempel på att avsmakningsmenyn handlar mer om omsorg än om yta. Ett tips för den nyfikne är att boka plats i baren, eller ”luckan”, för att se rätterna bli till från första parkett.
Boka bord
Aira
Aira
Biskopsvägen 9, Stockholm
Att Tommy Myllymäkis storsatsning på Djurgården skulle belönas med en stjärna på utdelningen i september 2021 var väntat. I en avskalad miljö med närhet till vattnet serveras både à la carte och en avsmakningsmeny.
Boka bord
Ekstedt
Ekstedt
Humlegårdsgatan 17, Stockholm
Tillbaka till rötterna genom uråldrig teknik och ett tillvägagångssätt från svunna tider. Maten tillagas över öppen eld i eldgrop, vedugn och vedspis. Ekstedt inhyser en rustik miljö och ger gästen en härlig mix av eld, rök och aska. Menyn varierar över säsongen med Norden i fokus.
Boka bord
Koka
Restaurang Koka
Viktoriagatan 12, Göteborg
Restaurang Koka erbjuder modern gastronomi med en västsvensk touch. Här erbjuds en mycket flexibel meny där gästerna själva har inflytande över huvudråvara och kan välja mellan 3-7 rätter. Restaurangen hette fram till februari 2014 Kock och Vin.
Boka bord
PM & Vänner Matsal
PM & Vänner
Storgatan 22-24, Växjö
PM & Vänner har länge ansetts vara en av Sveriges bästa restauranger och har förutom sin stjärna i Guide Michelin även utsetts till Årets Resmål 2017 av Dagens Industri för att de gått i bräschen för den gastronomiska utvecklingen utanför storstäderna. Skog, äng och sjö med lokalt fokus ligger till grunden för PM & Vänners matlagning och i kombination med designhotellet blir den småländska pionjären ett näst intill perfekt resmål.
Boka bord
Project
Project
Södra Vägen 45, Göteborg
En elegant bistro med en säsongsbetonad meny. Bakom restaurangen står svensk-australiska paret Anna Dahllöf och Cameron Irving. På Project kan du antingen välja avsmakningsmeny eller beställa rätterna separat till ett gott glas vin i baren. 
Boka bord
SK Mat & Människor
SK Mat & Människor
Johannebergsgatan 24, Göteborg
Har som ambition att besöket ska kännas glatt, okomplicerat och personligt i en avslappnad miljö. Maten har en svensk prägel med fokus på lokala råvaror. Ett ovanligt öppet kök utan väggar vilket leder till en möjlighet att interagera med kockarna utöver det vanliga.
Boka bord
Sushi Sho
Sushi Sho
Upplandsgatan 45, Stockholm
Litet till formatet men stor i smakupplevelsen. Detta hål i väggen serverar sushin “edomae”, vilket innebär att det sker enligt samma tradition som i Tokyo men med skandinaviska och europeiska råvaror. Serveringen består av 15 rätter och totalt finns 16 sittplatser.
Boka bord
Adam/Albin
Adam/Albin
Rådmansgatan 16, Stockholm
Kockarna Adam Dahlberg och Albin Wessman erbjuder sedan sex år tillbaka på fine dining med ursprung i det nordiska köket. Dessutom har de under två år drivit den omåttligt populära sommarkrogen ÖN by Adam & Albin på Långholmen samt asiatiska Misshumasshu i Birger Jarlspassagen och nyöppnade cocktailbaren Nori Bar vägg i vägg. Till hösten öppnar de nytt i Slakthusområdet som kommer att bli deras största restaurang någonsin.
Boka bord
Nour
Nour
Norrlandsgatan 24, Stockholm
Hos restaurang Nour kombinerar Sayan Isaksson asiatiska inslag med svenska ingredienser på ett originellt sätt. Det här är hans andra Michelinstjärna i karriären. 2017 tilldelades han utmärkelsen för sin numera nedlagda restaurang Imouto.
Boka bord
Knystaforsen
Knystaforsen
Rydöforsvägen 7A, Rydöbruk
Knystaforsen öppnade mitt under pandemin och är en familjedriven restaurang på landsbygden utanför halländska Rydöbruk. I ett inrett gammalt sågverk vackert beläget mellan floden och skogen sätter man naturen i centrum i allt man gör från exceptionella lokala ingredienser till skicklig kokkonst över öppen eld. Knystaforsen belönades även med en grön stjärna för sin hållbara gastronomi.
Boka bord

28+ 

Fine dining av det mer traditionella slaget med vita dukar och tända ljus och en svensk-fransk inriktning på köket. Stor och imponerande vinkällare vilket borgar för utsökta smakkombinationer som gifter sig med avsmakningsmenyn eller á la carten.

Bhoga

Fantastisk service, god mat och okomplicerat i all sin enkelhet – ibland är framgångsreceptet inte svårare än så. Bhoga har en flexibel avsmakningsmeny från 3 till 9 rätter och det nordiska köket står i fokus med inslag från västkusten.

Etoile

Etoile fick sin första stjärna i februari 2020. Etoile har plats för 26 gäster per sittning och det går att välja mellan 2 menyer med 18 innovativa serveringar. Den kreativa menyn är internationell med en bakgrund i vällagad mat och med hantverk och teknik i fokus.

Operakällaren

En institution på den svenska restauranghimlen. Här serveras haute cuisine av yppersta klass signerad Stefano Catenacci och hans kockar. Påstås ha Sveriges vackraste matsal med fantastiska kristallkronor och härliga väggmålningar. Menyn är flexibel och kan anpassas beroende på hur hungrig man är. Operakällaren återfick sin stjärna 1998, förlorade den igen 2010 men återfick den 2014.

Restaurang Äng

Restaurang Äng vid Ästad Vingård serverar en avsmakningsmeny på råvaror från det halländska landskapet. Namnet kommer från att många av ingredienserna till kvällens meny plockas på ängar och i skogar kring restaurangen på morgonen. Vinerna som serveras kommer dels från den egna vingården, dels från europeiska vinproducenter. Det kreativa arbetet på ÄNG leds av Filip Gemzell.