Guide
Sveriges stjärnkrogar

Sveriges Michelin-restauranger 2024 – alla stjärnkrogar

Sverige har en fantastisk restaurangscen med 64 restauranger som genom åren erhållit minst en stjärna i den mytomspunna Guide Michelin. För närvarande har 22 restauranger i Sverige en, två eller tre stjärnor.
Michelinguidens bedömningar uppdateras en gång per år och under utdelningen i maj 2024 fick Daniel Berlins nyöppnade restaurang VYN två stjärnor. Dashi, Celeste och Seafood Gastro fick alla en stjärna. Frantzén är fortfarande ensam i landet med tre stjärnor.

Tre stjärnor i Guide Michelin

Frantzén
Frantzén
Klara Norra Kyrkogata 26, Stockholm
Det säger något om ambitionsnivån om man stänger en av Sveriges mest hyllade restauranger med två stjärnor i Guide Michelin för att utveckla och bygga nytt. På en annan plats och med ett annat koncept så har stjärnkrögaren Björn Frantzén både infriat de skyhöga förväntningarna och lyckats med det som ingen annan svensk restaurang tidigare gjort, att erhålla tre stjärnor i Guide Michelin.

Två stjärnor i Guide Michelin

Aloë
Aloë
Svartlösavägen 52, Stockholm
Teamet bakom Aloë har erfarenhet från bland annat Mathias Dahlgren, Operakällaren och Esperanto och har dessutom mottagit flera internationella priser för sin matlagning. I Aloë har de tagit sin kreativitet och fantasi utanför Stockholms innerstad och skapat en fantastisk restaurang. Aloë stänger i sin nuvarande form den 31 augusti 2024.
Restaurang Vollmers
Vollmers
Tegelgårdsgatan 5, Malmö
Vollmers är Malmös enda tvåstjärniga krog som tar kreativ skånsk gastronomi till nya nivåer. Ebbe Vollmer och Mats Vollmers ambition är att presentera och servera det bästa Skåne har att erbjuda utifrån säsong, råvaror och natur.
AIRA
Aira
Biskopsvägen 9, Stockholm
Att Tommy Myllymäkis storsatsning på Djurgården skulle belönas med en stjärna på utdelningen i september 2021 var väntat. I en avskalad miljö med närhet till vattnet serveras både à la carte och en avsmakningsmeny. 2023 tilldelades Aira sin andra stjärna, som de behållt nu under 2024.
Vyn Restaurant – Daniel Berlin
VYN
Höga vägen 72, Simrishamn
I oktober 2023 öppnade Daniel Berlin VYN, en restaurang med hotell och matbar mellan Skillinge och Brantevik på Österlen. Restaurangen håller öppet för middag onsdagar till fredagar och för lunch på lördagar. I maj 2024 belönades VYN med två stjärnor i Guide Michelin.

En stjärna i Guide Michelin

Dashi
Dashi
Rådmansgatan 23, Stockholm
Efter hyllade gästspel på olika restauranger har Harry Jordås och Nathan Turleys tagit klivet till att skapa en egen restaurang. Dashi fokuserar på smaker och traditioner från den japanska matkulturen och livsstilen. Dashi belönades med sin första stjärna i Guide Michelin i maj 2024.
Celeste
Celeste
Torkel Knutssonsgatan 24, Stockholm
På takbaren Celeste serveras kreativa och lekfulla rätter, och sedan 2024 har Celeste, precis som sin systerkrog Etoile, en stjärna i Guide Michelin.
Seafood Gastro
Seafood Gastro
Södra Blasieholmshamnen 6, Stockholm
Mathias Dahlgrens nyaste restaurang Seafood Gastro på Grand Hôtel breddar begreppet "seafood". Råvarorna kommer i första hand från Skandinaviens rika vattenvärld – både hav, sjöar, floder och dess närområden. De fick sin första stjärna i Guide Michelin under utdelningen i maj 2024.
Ekstedt
Ekstedt
Humlegårdsgatan 17, Stockholm
Tillbaka till rötterna genom uråldrig teknik och ett tillvägagångssätt från svunna tider. Maten tillagas över öppen eld i eldgrop, vedugn och vedspis. Ekstedt inhyser en rustik miljö och ger gästen en härlig mix av eld, rök och aska. Menyn varierar över säsongen med Norden i fokus.
Koka
Restaurang Koka
Viktoriagatan 12, Göteborg
Restaurang Koka erbjuder modern gastronomi med en västsvensk touch. Här erbjuds en mycket flexibel meny där gästerna själva har inflytande över huvudråvara och kan välja mellan 3-7 rätter. Restaurangen hette fram till februari 2014 Kock och Vin.
PM & Vänner Matsal
PM & Vänner
Storgatan 22-24, Växjö
PM & Vänner har länge ansetts vara en av Sveriges bästa restauranger. Skog, äng och sjö med lokalt fokus ligger till grunden för PM & Vänners matlagning och i kombination med designhotellet blir den småländska pionjären ett näst intill perfekt resmål.
Project
Project
Södra Vägen 45, Göteborg
En elegant bistro med en säsongsbetonad meny. Bakom restaurangen står svensk-australiska paret Anna Dahllöf och Cameron Irving. På Project kan du antingen välja avsmakningsmeny eller beställa rätterna separat till ett gott glas vin i baren. 
SK Mat & Människor
SK Mat & Människor
Johannebergsgatan 24, Göteborg
Har som ambition att besöket ska kännas glatt, okomplicerat och personligt i en avslappnad miljö. Maten har en svensk prägel med fokus på lokala råvaror. Ett ovanligt öppet kök utan väggar vilket leder till en möjlighet att interagera med kockarna utöver det vanliga.
Sushi Sho
Sushi Sho
Upplandsgatan 45, Stockholm
Litet till formatet men stor i smakupplevelsen. Detta hål i väggen serverar sushin “edomae”, vilket innebär att det sker enligt samma tradition som i Tokyo men med skandinaviska och europeiska råvaror. Serveringen består av 15 rätter och totalt finns 16 sittplatser.
Adam/Albin
Adam/Albin
Rådmansgatan 16, Stockholm
Kockarna Adam Dahlberg och Albin Wessman erbjuder sedan flera år tillbaka på fine dining med ursprung i det nordiska köket. Dessutom driver de asiatiska Misshumasshu i Birger Jarlspassagen och cocktailbaren Nori Bar vägg i vägg. 2023 öppnade SOLEN i Slakthusområdet, deras största restaurang någonsin.
Nour
Nour
Norrlandsgatan 24, Stockholm
Hos restaurang Nour kombinerar Sayan Isaksson asiatiska inslag med svenska ingredienser på ett originellt sätt. Det här är hans andra Michelinstjärna i karriären. 2017 tilldelades han utmärkelsen för sin numera nedlagda restaurang Imouto.
Knystaforsen
Knystaforsen
Rydöforsvägen 7A, Rydöbruk
Knystaforsen öppnade mitt under pandemin och är en familjedriven restaurang på landsbygden utanför halländska Rydöbruk. I ett inrett gammalt sågverk vackert beläget mellan floden och skogen sätter man naturen i centrum i allt man gör från exceptionella lokala ingredienser till skicklig kokkonst över öppen eld. Knystaforsen belönades även med en grön stjärna för sin hållbara gastronomi.
Signum
Signum
Långenäsvägen 150, Hällsnäs
När Restaurang Signum öppnade längst ut på Långenäs udde vid Hällsnäs Hotell & Restaurang var det tänkt att bli flaggskeppet bland Thomas Sjögrens restauranger. Det blev en kanonstart och de belönades med en Michelinstjärna 2023, som de fått behålla under utdelningen i maj 2024.
Etoile
Etoile fick sin första stjärna i februari 2020. Etoile har plats för 26 gäster per sittning och det går att välja mellan 2 menyer med 18 innovativa serveringar. Den kreativa menyn är internationell med en bakgrund i vällagad mat och med hantverk och teknik i fokus.
28+
Fine dining av det mer traditionella slaget med vita dukar och tända ljus och en svensk-fransk inriktning på köket. Stor och imponerande vinkällare vilket borgar för utsökta smakkombinationer som gifter sig med avsmakningsmenyn eller á la carten.
Operakällaren
En institution på den svenska restauranghimlen. Här serveras haute cuisine av yppersta klass signerad Stefano Catenacci och hans kockar. Påstås ha Sveriges vackraste matsal med fantastiska kristallkronor och härliga väggmålningar. Menyn är flexibel och kan anpassas beroende på hur hungrig man är. Operakällaren återfick sin stjärna 1998, förlorade den igen 2010 men återfick den 2014. Under utdelningen i maj 2024 fick de behålla sin stjärna.
Restaurang Äng
Restaurang Äng vid Ästad Vingård serverar en avsmakningsmeny på råvaror från det halländska landskapet. Namnet kommer från att många av ingredienserna till kvällens meny plockas på ängar och i skogar kring restaurangen på morgonen. Vinerna som serveras kommer dels från den egna vingården, dels från europeiska vinproducenter. Det kreativa arbetet på ÄNG leds av Filip Gemzell. Under utdelningen i maj 2024 fick de behålla både sin stjärna och sin gröna stjärna.

Vad är Guide Michelin?

Guide Michelin är en prestigefylld restaurangguide som ger ut en årlig lista över restauranger som har utmärkt sig på olika sätt, som genom att ha hög kvalitet på maten, service, och miljö. För att få en stjärna i Guide Michelin måste en restaurang uppfylla höga kriterier inom dessa områden. Guide Michelin ger ut olika stjärnor för olika nivåer av kvalitet, där en stjärna är en mycket hög utmärkelse.

Det här betyder stjärnorna

En stjärna: En mycket bra restaurang i sin kategori.
Två stjärnor: Utomordentlig matlagning, värt en omväg.
Tre stjärnor: Exceptionellt bra kök, värt en egen resa.

Bib Gourmand

Michelinguidens utmärkelse Bib-gourmand som garanterar vällagad mat till rimliga priser.

Grön Michelinstjärna

Restauranger som uppmärksammats för sitt arbete med hållbarhet.

Rekommenderade

Svenska restauranger rekommenderade av Guide Michelin.
Redaktionen
Redaktionen
Publicerad 1 jan (ändrad 29 maj)
Få nyheter och restaurangtips från krogar i hela Sverige!
Vi skriver om de senaste trenderna, nyöppningarna och dolda pärlor inom den svenska gastronomin. Fyll i formuläret och se fram emot allt detta direkt i mejlboxen.
Skicka in