Filter
Sverige har en fantastisk restaurangscen med flera krogar omnämda i den mytomspunna Guide Michelin. För närvarande har 22 restauranger i Sverige en, två eller tre stjärnor.
Michelinguidens bedömningar uppdateras en gång per år och under utdelningen i juni 2025 tog Restaurang Signum klivet upp till två stjärnor, medan Hoze och Ergo belönades med varsin stjärna. Frantzén är fortfarande ensam i landet med tre stjärnor.
Det säger något om ambitionsnivån om man stänger en av Sveriges mest hyllade restauranger med två stjärnor i Guide Michelin för att utveckla och bygga nytt. På en annan plats och med ett annat koncept så har stjärnkrögaren Björn Frantzén både infriat de skyhöga förväntningarna och lyckats med det som ingen annan svensk restaurang tidigare gjort, att erhålla tre stjärnor i Guide Michelin.
Klara Norra Kyrkogata 26
Stockholm
Att Tommy Myllymäkis storsatsning på Djurgården skulle belönas med en stjärna på utdelningen i september 2021 var väntat. I en avskalad miljö med närhet till vattnet serveras både à la carte och en avsmakningsmeny. 2023 tilldelades Aira sin andra stjärna, som de fortsatt behåller.
Biskopsvägen 9
Stockholm
I oktober 2023 öppnade Daniel Berlin VYN, en restaurang med hotell och matbar mellan Skillinge och Brantevik på Österlen. Restaurangen håller öppet för middag onsdagar till fredagar och för lunch på lördagar. I maj 2024 belönades VYN med två stjärnor i Guide Michelin som de behåller under 2025.
När Restaurang Signum öppnade längst ut på Långenäs udde vid Hällsnäs Hotell & Restaurang var det tänkt att bli flaggskeppet bland Thomas Sjögrens restauranger. Och precis så blev det. Den stora svenska höjdpunkten under Michelinutdelningen 2025 blev just Signum, som inte bara klev upp från en till två Michelinstjärnor, utan även belönades med en grön stjärna för sitt hållbarhetsarbete
Långenäsvägen 150
Hällsnäs
Efter hyllade gästspel på olika restauranger har Harry Jordås och Nathan Turleys tagit klivet till att skapa en egen restaurang. Dashi fokuserar på smaker och traditioner från den japanska matkulturen och livsstilen. Dashi belönades med sin första stjärna i Guide Michelin i maj 2024.
Rådmansgatan 23
Stockholm
En institution på den svenska restauranghimlen som påstås ha Sveriges vackraste matsal med fantastiska kristallkronor och härliga väggmålningar. Menyn är flexibel och kan anpassas beroende på hur hungrig man är. Operakällaren återfick sin stjärna 1998, förlorade den igen 2010 men återfick den 2014. Under utdelningen i maj 2025 fick de behålla sin stjärna.
Karl XII:s Torg
Stockholm
Mathias Dahlgrens nyaste restaurang Seafood Gastro på Grand Hôtel breddar begreppet "seafood". Råvarorna kommer i första hand från Skandinaviens rika vattenvärld – både hav, sjöar, floder och dess närområden. De fick sin första stjärna i Guide Michelin under utdelningen i maj 2024 som de fortsatt behåller.
Södra Blasieholmshamnen 6
Stockholm
Restaurang Ekstedt öppnade i november 2011. Då började allt med en eldgrop, och sedan dess har grundaren Niklas Ekstedt gjort det svårare och svårare för sig själv och sitt team att laga maten. Med sin öppna, rökluktande atmosfär, imponerande menyer och säsongsfokus erbjuder Niklas Ekstedt en helt unik restaurangupplevelse belönad med en stjärna i Guide Michelin.
Humlegårdsgatan 17
Stockholm
Restaurang Koka erbjuder modern gastronomi med en västsvensk touch. Här erbjuds en mycket flexibel meny där gästerna själva har inflytande över huvudråvara och kan välja mellan 3-7 rätter. Restaurangen hette fram till februari 2014 Kock och Vin.
Viktoriagatan 12
Göteborg
PM & Vänner har länge ansetts vara en av Sveriges bästa restauranger. Skog, äng och sjö med lokalt fokus ligger till grunden för PM & Vänners matlagning och i kombination med designhotellet blir den småländska pionjären ett näst intill perfekt resmål. De är belönade med en Michelinstjärna och en grön stjärna för sitt hållbarhetsarbete.
Storgatan 22-24
Växjö
Har som ambition att besöket ska kännas glatt, okomplicerat och personligt i en avslappnad miljö. Maten har en svensk prägel med fokus på lokala råvaror. Ett ovanligt öppet kök utan väggar vilket leder till en möjlighet att interagera med kockarna utöver det vanliga.
Johannebergsgatan 24
Göteborg
Litet till formatet men stor i smakupplevelsen. Sushi Sho är ett hål i väggen som serverar sushin “edomae”, vilket innebär att det sker enligt samma tradition som i Tokyo men med skandinaviska och europeiska råvaror. Hela baren serveras samtidigt i sittningar, en servering i taget, direkt från Carl Ishizaki med team.
Upplandsgatan 45
Stockholm
Kockarna Adam Dahlberg och Albin Wessman erbjuder sedan flera år tillbaka på fine dining med ursprung i det nordiska köket. Adam/Albin kommer att stänga vid årsskiftet 2025/2026 för att göra plats för en ny satsning vid Gustav Adolfs Torg – ett projekt de beskriver som sitt livs restaurang.
Rådmansgatan 16
Stockholm
Knystaforsen öppnade mitt under pandemin och är en familjedriven restaurang på landsbygden utanför halländska Rydöbruk. I ett inrett gammalt sågverk vackert beläget mellan floden och skogen sätter man naturen i centrum i allt man gör från exceptionella lokala ingredienser till skicklig kokkonst över öppen eld. Knystaforsen har även belönats med en grön stjärna för sitt hållbarhetsarbete.
Rydöforsvägen 7A
Rydöbruk
Etoile fick sin första Michelinstjärna i februari 2020 och har även en grön stjärna för sitt hållbarhetsarbete. Etoile har plats för 26 gäster per sittning och det går att välja mellan 2 menyer med 18 innovativa serveringar. Den kreativa menyn är internationell med en bakgrund i vällagad mat och med hantverk och teknik i fokus.
Fine dining med vita dukar och tända ljus och en svensk-fransk inriktning på köket. Stor och imponerande vinkällare vilket borgar för utsökta smakkombinationer som gifter sig med avsmakningsmenyn. 28+ tilldelades sin Michelinstjärna 1991 och har behållt den längre än någon annan restaurang i Norden.
Restaurang Äng vid Ästad Vingård serverar en avsmakningsmeny på råvaror från det halländska landskapet. Namnet kommer från att många av ingredienserna till kvällens meny plockas på ängar och i skogar kring restaurangen på morgonen. Vinerna som serveras kommer dels från den egna vingården, dels från europeiska vinproducenter. Det kreativa arbetet på ÄNG leds av Filip Gemzell som även belönats med en grön stjärna för sitt hållbarhetsarbete.
Ergo är en modern fine dining-restaurang som kombinerar fransk teknik med nordiska säsongsråvaror i en kreativ avsmakningsmeny. Gästerna får göra val längs vägen, vilket ger en personlig upplevelse vid varje servering. Restaurangen ligger i Gastrologiks tidigare lokaler på Östermalm. Köksmästare Petter Johansson, med erfarenhet från flera trestjärniga Michelinrestauranger, fick i juni 2025 ta emot sin första stjärna i Guide Michelin.
Artillerigatan 14
Stockholm
Ett stenkast från Stigbergstorget i Göteborg ligger Hoze erbjuder en av Sveriges mest intima restaurangupplevelser. I en diskret och minimalistisk lokal med endast sex platser. Ett besök här är lika mycket en visuell upplevelse som en smakmässig resa. I juni 2025 belönades Hoze med en stjärna i Guide Michelin
Guide Michelin är en prestigefylld restaurangguide som ger ut en årlig lista över restauranger som har utmärkt sig på olika sätt, som genom att ha hög kvalitet på maten, service, och miljö. För att få en stjärna i Guide Michelin måste en restaurang uppfylla höga kriterier inom dessa områden. Guide Michelin ger ut olika stjärnor för olika nivåer av kvalitet, där en stjärna är en mycket hög utmärkelse.
En stjärna: En mycket bra restaurang i sin kategori.
Två stjärnor: Utomordentlig matlagning, värt en omväg.
Tre stjärnor: Exceptionellt bra kök, värt en egen resa.
Grön stjärna: En grön stjärna är en utmärkelse som lyfter fram restauranger med särskilt hållbarhetsfokus. Den introducerades 2020 och delas ut till krogar som går längre än det vanliga för att driva miljövänliga, etiskt medvetna och långsiktigt hållbara verksamheter.
Michelinguidens utmärkelse Bib-gourmand som garanterar vällagad mat till rimliga priser.
En modern bistro med gastronomi på mycket hög nivå.
Södra Blasieholmshamnen 6
Stockholm
En varm atmosfär med färdigkomponerad fyrarätters och mindre rätter att dela på.
Västergatan 16
Malmö