Stockholm
Pastaguiden

Stockholms bästa pasta – restaurangerna du inte får missa

Letar du efter en pasta restaurang i Stockholm? Bland stockholmarna har nog suget efter egengjord pasta aldrig varit större. I alla fall om man ser till restaurangerna som nu gör pasta från grunden. Vill du ut och äta pasta men endast det bästa duger? I den här guiden har vi samlat Stockholmsrestaurangerna som serverar stans bästa pasta.

Här finns Stockholms bästa pasta

Njut av god pasta på olika typer av restauranger i Stockholm.
L'Avventura
L'Avventura
Sveavägen 77, Stockholm
En pastamiddag på L'Avventura är "Italien extra allt" med pampig matsal, en parmesanvagn, och ljuvliga pastarätter. Kanske mest kända för den populära Pasta Dalla Forma, men här finns nästan en minst lika bra tryffelpasta och pasta med skaldjur. Tips! Är ni mellan 3 och 5 personer finns deras Lady & Lufsen bord som ligger avskilt en trappa upp.
Santo da Roma
Santo Da Roma
Hornsgatan 1, Stockholm
Hemgjord pasta och genuin italiensk känsla får du på Santo Da Roma. Bagerikedjan Fabriques grundare tillsammans med italienska pastakocken Gabriele Paziani öppnade Santo da Roma våren 2023. Här lagas all pasta från grunden i bottenvåningen som är en italiensk deli, barhäng och café. En trappa upp hittar du matsalen.
Calle P
Calle P
Berzelii Park 10, Stockholm
På menyn hos Calle P finns det alltid hemgjord pasta. Tur är väl det eftersom många kommer tillbaka för att testa de olika sorterna. Under sommarmånaderna blir Calle P ännu lite mer härligt när de flyttar ut restaurangen i parken.
Capannone
Capannone
Roslagsgatan 4, Stockholm
På Little Italy-inspirerade Capannone är all pasta handgjord och både råvaror och stämning är av det mer eleganta slaget. Ett ståtligt olivträd ger restaurangen, en trappa ner från gatuplan, dess speciella känsla.
Trattoria Montanari
Trattoria Montanari
Grev Turegatan 56, Stockholm
Hos familjeägda Trattoria Montanari lagas pasta med stolthet av recept som gått i arv från deras pappa. Han kommer från regionen Marche i norra Italien och musslorna i deras Spaghetti alle vongole har fiskats i havet utanför Fano, hemstaden vid kusten. På kvällsmenyn finns flera pastarätter och på lunchen alltid en "veckans pasta".
Adria
Adria
Tulegatan 10, Stockholm
Hos italienska familjerestaurangen Adria är den färska pastan egentillverkad på farmors vis. På menyn finns fem olika pastarätter som byts ut efter säsong. Här känns stämningen, inredningen och matlagningen, ja allt, genuint italienskt. 
Café Nizza
Café Nizza
Åsögatan 171, Stockholm
Om grannen La Vecchia Signora är den klassiska italienaren så får Café Nizza vara ett exempel på den moderna. På deras meny finns mycket gott från hela Europa men för pastaälskaren, trendiga pastarätter som, fermenterad cacio e pepe och ravioli med olika spännande fyllningar.
Un Poco
Un Poco
Karlavägen 28, Stockholm
Un Poco, alltid omtyckt, nästan alltid fullbokat och pastan är en stor anledning till varför. På menyn finns de kända tryffelstuvade makaronerna, som endast doften kan göra en beroende, men också omtyckt ravioli och frutti di mare.
Den gamle och havet
Den Gamle och Havet
Tulegatan 27, Stockholm
Hos familjen Campogianis italienska restaurang är det tydligt att de älskar italiensk mat och i synnerhet pasta. På menyn finns nio olika varianter egentillverkad pasta med allt från ragu till färska musslor och skaldjur.
Omino By Ingrosso Stockholm
Omino By Ingrosso
Rörstrandsgatan 18, Stockholm
Åsa och Emilio Ingrossos omtyckta La Perla har fått en lillebror på Rörstrandsgatan. Omino serverar precis som de tidigare restaurangerna italienska rätter och självklart pasta. Här går det att välj bland sju sorters pastavarianter som alla håller hög klass.
Eataly - La Scuola
Eataly
Biblioteksgatan 5, Stockholm
Hör på det här: Eataly har en egen "pastaio", en pastaexpert, som skapar deras  färskpasta från grunden, varje dag. Gå dit en ledig dag och botanisera bland alla vackra, lyxiga och fina italienska delikatesser och beställ sedan in en riktigt god pasta från någon av restaurangerna.
La Vecchia Signora
La Vecchia Signora
Åsögatan 163, Stockholm
Om du tänker att du vill äta på en riktig italienare är det nog La Vecchia Signora du föreställt dig. Här är de vita dukarna strukna och stearinljusen tända. Bland primi-rätterna hittas generösa portioner pasta i olika former som tagliatelle, spaghetti, gnocchi och fylld pasta agnolotti.
Italiano
Italiano
Nybrogatan 12, Stockholm
Hos Italiano på Nybrogatan är det klassiskt italienskt men aldrig omodernt. På kvällen går det att välja bland fem sorters hantverkspasta. Såserna är på bland annat skaldjur, pesto, kronärtskocka och ragu.
Spesso
Spesso
Malmskillnadsgatan 38, Stockholm
Vad sägs om handgjord pasta och milsvid utsikt? På Spesso går det att njuta av båda. Och! Den omtalade hummerraviolin är precis så god som det ryktas.
Florentine
Florentine
Folkungagatan 44, Stockholm
Florentine är en fantasifull trattoria vid Medborgarplatsen. Här är det extra allt som gäller, från inredningen till rätterna där en Pasta carbonara lagas vid bordet ur ett helt pecorinohjul. På menyn finns flera olika sorters hantverkspasta.
Gioia
Gioia
Gamla Brogatan 36-38, Stockholm
I ett supercentralt läge, på hörnet Vasagatan/Gamla Brogatan, ligger Gioia. I restaurangen är det en stämningsfull atmosfär och här serveras klassiska italienska rätter och handgjord pasta. På kvällen finns alltid fem olika pastavarianter och däribland paradrätten tryffelstuvade makaroner.
Ristorante Villa Romana Odenplan
Ristorante Villa Romana Odenplan
Odengatan 85, Stockholm
På Ristorante Villa Romana Odenplan sitter du med utsikt över Gustaf Vasa kyrka, ett stenkast från Vasaparken, och njuter av en italiensk lunch eller middag. Här görs all pasta färsk varje dag.

Mer pasta!

Fler restauranger i Stockholm med riktigt god pasta på menyn.
Är du sugen på mer pasta och italienskt så har vi också listat Stockholms bästa italienska restauranger.
Redaktionen
Redaktionen
Publicerad 3 sep 2023 (ändrad 11 apr)
Få nyheter och restaurangtips från krogar i hela Sverige!
Vi skriver om de senaste trenderna, nyöppningarna och dolda pärlor inom den svenska gastronomin. Fyll i formuläret och se fram emot allt detta direkt i mejlboxen.
Skicka in