Guide
Vinbarer i Stockholm

Stockholms bästa vinbarer – för naturvin och klassiker

Söker du en vinbar i Stockholm? Naturviner, franska klassiker och nyskapande vinproducenter hittas nu i stora moderna lokaler på Östermalm, eller små hål i väggen på Kungsholmen och Södermalm. Vi har samlat våra favoriter där vinkällaren verkligen imponerar – och där det finns en meny med spännande tilltugg och smårätter.

Vinbar Östermalm – Stockholm

Schmaltz Bar & Delicatessen
Schmaltz Bar & Delicatessen
Nybrogatan 19, Stockholm
Ett glas vin efter jobbet eller aptitretande fördrink och snacks före middagen? Schmaltz är släkt med restaurangerna Café Nizza och Babette och här råder samma sköna avslappnade stämning. På vinlistan ryms många viner från Europa, både dyrgripar och prisvärda sorter.
Boka bord
Tyge & Sessil
I anslutning till Michelinbelönade finkrogen Ekstedt ligger Tyge & Sessil. Här är stämningen avslappnad och härlig och du finner naturliga viner, kunnig personal och riktigt bra smårätter att kombinera drycken med.
Grand Hôtel
Grand Hôtel rymmer en av stans mest nobla vinkällare som bland annat inkluderar en flaska från hotellets öppningsår, 1874. Här finns ett enormt utbud av vin tillgängligt i hotellets klassiska restaurang Verandan, Cadierbaren samt på Mathias Dahlgrens restauranger Matbaren och Seafood Gastro.
Savant Bar
Gillar du naturliga viner och kaffe? Härligt, då är Savant Bar det nya favoritstället. På dagen serveras nämligen riktigt gott kaffe och lunchrätter – och på eftermiddag byter baren skepnad och blir till en plats att njuta av naturviner. Förutom en väl utvald vinlista finns en middagsmeny med råvaror från mindre gårdar runt om i Sverige.
The Sparrow Wine Bar & Bistro
I det lite gömda boutiquehotellet ett stenkast från Stureplan ligger The Sparrow Wine Bar. Här finns en härlig och avslappnad genuin fransk känsla. På vinlistan finns ett brett utbud av olika vinstilar, ett supermoget rödvin eller det mineraldrivna vita eller varför inte det oxidativa till en bit ost. Dyk in på ett snabbt glas vin eller kör en helkväll. Ta gärna med hunden – här är din fyrbenta vän välkommen.
Kasten
Kasten
Fredrikshovsgatan 4, Stockholm
Till vänster inne på Kasten ligger mysiga vinbaren Vinstocken. Här serveras de lite mer moderna vinerna och naturviner på glas och flaska medan de klassiska sorterna går att beställa i restaurangdelen.
Boka bord

Vinbar Södermalm – Stockholm

Voisine
Folii
Erstagatan 21, Stockholm
Hos Folii finns det över 300 viner på glas. På vinlistan ryms sorter från hela världen, som nästan alla serveras på halvglas, helglas, halvflaska och helflaska. De kammade snabbt hem DN Gulddraken för “Bästa Bar” och “Årets Dryckesupplevelse” i White Guide. Sedan öppnade de upp systerkrogen Voisine i lokalen bredvid dit du går när det är dags att äta.
Boka bord
Tjoget
Hornstulls Bodega/Tjoget
Hornsbruksgatan 24, Stockholm
Den intima baren Hornstulls Bodega drivs av två välrenommerade sommelierer med erfarenhet från ställen som Djuret, Pubologi och Fäviken. Hit går du för den goda stämningen och det goda vinet! Sedan 2022 ligger Bodegan vägg i vägg med Tjoget (där rapparen Petters restaurang KÄK tidigare låg.).
Boka bord
Vina
Hos Vina finns en dynamisk vinlista med rötterna i Europa med viner från mindre producenter som värnar om naturen. Kvällstid serveras mellanrätter och huvudrätter, mycket plockmat som pintxos, ost och chark. Här är det lätt att bli på gott humör!
Bar Ninja
Vinimportören Wine Trades kontor på Katarina Bangata 29 har förvandlats till vinbar. Hos Bar Ninja dricker man främst naturviner men det finns även ett gäng klassiker att välja på. Till vinet går det att beställa in mindre rätter som musslor, tartar och pasta.
Cave Nizza
Vinbaren Cave Nizza öppnade 2021 i lokalen bredvid Café Nizza. Här är det mysigt, vinkunnigt, opretentiöst och väldigt gott. Menyn är av den kortare varianten med paté, chark, paj, egenbakat bröd och snacks. Det finns ingen bordsbokning utan endast drop-in gäller.
Gemla Vinbar
Gemla förgyller Södra stationsområdet med unika viner, god mat och trevlig stämning. Här serveras smårätter och på vinlistan finns något både för nybörjaren och den erfarna vindrickaren.

Vinbar Kungsholmen – Stockholm

Restaurang AG
AG
Kronobergsgatan 37, Stockholm
Restaurang AG är en av Sveriges bästa köttrestauranger med en meny som varierar beroende på säsong. Bakom AG står krogprofilerna Johan Jureskog (känd från bl.a. Kockarnas Kamp och Världens bästa burgare) och Klas Ljungqvist. Duon driver även Rolfs Kök på Tegnérgatan. AG:s vinlista har över 1000 godbitar att välja på med främst viner från Bourgogne, Piemonte och USA med en av landets största listor för viner från Kalifornien.
Boka bord
W by Wijnjas
Restaurang W by Wijnjas
Scheelegatan 3, Stockholm
Hos Restaurang W by Wijnjas är det tydligt att de älskar goda viner av kvalitet. I källaren på Kungsholmen serveras, förutom kända och okända viner, även mängder av ost och mat. Här går det även att göra en djupdykning i vinets värld tillsammans med vänner och kollegor till fester och konferenser.
Boka bord
Kungsholmens Vinbar
På Fleminggatan 62 finns spännande viner på glas och flaska och kunnig personal i en avslappnad atmosfär. Är du hungrig går det att välja bland europeiska smårätter med smaker från Medelhavet.

Vinbar Vasastan & Norrmalm – Stockholm

Nektar
Nektar
Rörstrandsgatan 12, Stockholm
Nektar är en liten vinbar och bistro för naturvin och smårätter. Bakom Nektar står Embla Brorsson och Eric Seger som jobbat tillsammans på Restaurang Volt, Daniel Berlin Krog. Sommartid finns en trevlig uteservering på gågatan utanför.
Boka bord
Grus Grus Vinbaren
Grus Grus Vinbaren
Karlbergsvägen 14, Stockholm
Grus Grus Vinbaren är Tranans lillasyster som ligger vägg i vägg till krogklassikern. Beställ in vin på glas eller flaska och kombinera med snacks, mellanrätter och större rätter baserat på säsongens råvaror. Här dricker du viner på obskyra druvor från okända områden hela kvällen eller beställ in en riktigt klassisk flaska, vad de alla kommer att ha gemensamt är att de är gjorda för hand, med passion och respekt för naturen.
Boka bord
Combo Vinbar
Combo Vinbaren ingår i samma krogfamilj som PA & Co och Bistro Süd. Här finns över 200 viner på glas som kombineras med klassiska rätter från hela världen. 2019 utsågs Combo till Årets vinbar i Stockholm av Munskänkarna och Silverstar för bästa vinlista av Star Wine List.
Vinverket
Hos Vinverket råder en hemma hos-känsla med god stämning och riktigt goda viner i alla prislägen. Låt personalen hjälpa dig att hitta ett vin som du tycker om och som passar till den mat du äter. Du är i säkra händer. Vill du ha något att äta finns en meny med betoning på smårätter och mycket ost och chark.
Brasserie Balzac
Brasserie Balzac
Odengatan 26, Stockholm
På Balzac uppmanar de gästen att höra av sig för att få sitt vin öppnat och dekanterar innan besöket. Så är du riktigt sugen på en perfekt stekt bit kött med ett glas rött är Balzac restaurangen att besöka. Den franska bistron har en vinlista med främst franska viner men här hittas även amerikanskt och italienskt vin.
Boka bord
Allegrine
Bar Étable
Kammakargatan 22, Stockholm
Bar Étable är Danyel Couets dynamiska vinbar som förutom många sorters franska vin serverar omtyckt lunch, drinkar, franska charkuterier, enkla maträtter och kall öl på tapp och flaska. Det är också platsen för en fördrink innan middagen på Allegrine som ligger tvärs över torget.
Boka bord