Guide
Herzlich Willkommen!

Tyska restauranger i Stockholm för öl, mat och bra stämning

Schnitzel, strudel, Glühwein – var finns? Här finns! I den här guiden har vi samlat tyska restauranger i Stockholm för rustik och vällagad mat med råvaror av högsta kvalitet .
Det finns ett ganska litet men väldigt bra utbud av tyska restauranger i Stockholm. Det här är alla tyska restauranger där det serveras autentisk tysk mat i en trevlig atmosfär. På dryckesmenyn finns bra utbud av tyska öl, vin och sekt, en tysk variant av mousserande vin.

Guide till tyska restauranger i Stockholm

Liebling
Liebling
Timmermansgatan 24, Stockholm
Det är gänget från Tjoget som ligger bakom tyska bistron Liebling vid Mariatorget. Här serveras rustika varianter av tyska specialiteter som en grymt god kalvschnitzel med surkål, korvar och dillpicklad gurka med creme fraiche och honung. En trappa ner finns en ölbar för ljus lager, champagne och fest.
Boka bord
Bierhaus
Bierhaus
Tegnérgatan 10, Stockholm
Med inspiration från 30-talets Bauhaus i en klassisk ölhallsmiljö serverar Bierhaus tyskeuropisk kvalitetsöl och hemmagjorda korvar. På menyn finns bland annat currywurst med pommes, pickles och surkål och Käsespätzle med rostade grönsaker och lök.
Boka bord
Sekt
Sekt
Runebergsgatan 1, Stockholm
Sekt en är en tysk restaurang belägen på gränsen mellan Vasastan och Östermalm. Här serveras ett annorlunda utbud av tysk mat tillsammans med tyska viner och bubbel. Bakom står kockarna Pelle Johansson och Patrik Karlsson.
Boka bord
Fondueboden
Fondueboden
Vanadisvägen 42, Stockholm
I en alpinspirerad lokal med rustika trämöbler serveras fondue i alla dess former. Trevlig kvartersrestaurang med härlig stämning. Till dessert doppas frukter, maränger och marshmallows i smält Toblerone med vispgrädde, Cointreau och Cognac.
Boka bord
Zum Franziskaner
Zum Franziskaner är en av Stockholms äldsta restauranger. Här, precis vid Skeppsbron, är temat är svensk-tysk husmanskost. Interiören påminner om en. tysk ölhall med stuckatur och träpanel från 1910. De jobbar endast med utvalda mindre bryggerier i Sverige och Tyskland.
Moldau
Vid Bergsundsstrand ligger Moldau som serverar främst österrikisk men även en del tysk och ungersk mat. För schnitzel-älskaren finns allt från wienerschnitzel till rökt skinkschnitzel och ostfylld schweizerschnitzel. Det finns flera sorters korvar som serveras med potatissallad eller egen rösti.

Traditionella maträtter från Tyskland

Det här är några exempel på tyska rätter, men det finns många fler som är värda att prova. Letar du efter en restaurang eller kiosk specialiserad på korv? Läs vår guide till här.
Schnitzel: Tunnt skivat kött (oftast nötkött eller kyckling) som paneras och steks i smör eller olja. Schnitzel serveras ofta med potatis, grönsaker, senap och citron.
Bratwurst: En tysk korv som kan serveras grillasd eller stekt. Bratwurst finns i en mängd olika smaker och kan serveras med bröd eller potatis och grönsaker.
Rindfleisch: En tysk gryta med långkokt nötkött, morötter, lök, kål och kryddor.
Kartoffelsalat: En tysk sallad med kokta potatisar, lök, ägg, majonnäs och kryddor. Kartoffelsalat serveras ofta som en sidorätt till kötträtter men kan också ätas som den är.
Sauerkraut: Fermenterat surkål. Sauerkraut serveras oftast till kötträtter eller som en del av en korvsmörgås.
Apfelstrudel: En tysk efterrätt som görs med småskurna äpplen, socker och kanel som rullas in i en deg och steks i smör. Apfelstrudel serveras ofta med vaniljglass eller grädde.
Glühwein: En typ av glögg med varmt rödvin, socker, kanel, nejlikor, stjärnanis och apelsin eller citron.
Tyska restauranger är också kända för sina olika ölsorter, och det är vanligt att man kan välja mellan en mängd olika ölsorter när man besöker en tysk restaurang. Ölen serveras oftast i specialglas och är en viktig del av den tyska kulturen.