Guide
Restaurangtips i Vasastan

Guide till bästa restaurangerna i Vasastan just nu

Vasastan är en metropol i Stockholms krogvärld med flera stjärnrestauranger, hyllade nyöppningar och riktiga krogklassiker. I den här guiden tipsar vi om restauranger i olika stilar och prisklasser i närheten av Roslagsgatan, Odenplan, kring Sankt Eriksplan och Vasaparken.

Restauranger i Vasastan: Prisade krogar med avsmakningsmeny

Sushi Sho
Sushi Sho
Upplandsgatan 45, Stockholm
Till Sushi Sho går du för att uppleva Edomae sushi i världsklass. Den intima lokalen är enkelt inredd med endast 16 sittplatser. Att sushin serveras edomae innebär att den tillagas på samma sätt och tradition som i Tokyo. På Sushi Sho serveras Omakase+Tsumami, vilket innebär att kocken väljer och tillagar det som är bäst för tillfället i en servering i taget. Sushi Sho belönades med en stjärna i Guide Michelin 2016 och har bevisat att de förtjänar den sedan dess.
Etoile
Hos Etoile har ambitionerna sedan starten varit skyhöga. Något de boende i område hade svårt att tro när de valde att öppna restaurang på den tungt trafikerade Norra Stationsgatan. Etoile drivs av de två välmeriterade kockarna Jonas Lagerström och Danny Falkeman och deras avsmakningsmeny är exklusiv och lekfull och imponerar lika mycket här som internationellt. Etoile belönades i februari 2020 med en stjärna i Guide Michelin.
Portal
Portal
Sankt Eriksplan 1, Stockholm
Klas Lindberg har vunnit Årets Kock och tagit OS-guld med kocklandslaget, 2016 öppnade han sin första krog Portal vid Sankt Eriksplan. Hit kommer du lika gärna för att fira något som för en spontanmiddag i baren eller vinhäng med kompisarna. Oavsett kommer du uppleva rätter med maxade smaker lagade på råvaror av högsta kvalitet. Missa inte Portal Bar som ligger på andra sidan valvet. Här serveras smårätter från ett öppet kök.
Prospero
Prospero
Roslagsgatan 21, Stockholm
Prospero serverar en prisvärd fast meny inspirerad av säsong och tillgång i en avslappnad och prestigelös miljö. Fokus ligger på gröna råvaror och samarbete med småskaliga producenter, något som genomsyrar både mat och dryck.
Minako
Minako
Västmannagatan 48, Stockholm
Joshy lämnade Bangladesh för att studera i Tokyo och återvände hem sju år senare som tränad sushikock. Efter bara några dagar gick nästa flyttlass till Stockholm och han öppnade hyllade Minako vid Odenplan. Här serverar nu hans dotter som tagit över verksamheten en prisvärd omakase-meny med bland annat nigiri, rolls och teriyaki som serveras direkt vid bardisken.
Nisch
Nisch
Dalagatan 42, Stockholm
Nisch är en Michelinrekommenderad gömd pärla mitt emot Vasaparken. Med avstamp i den nordiska matlagningen serveras här en prisvärd avsmakningsmeny på 7 rätter för strax under 800 kronor. Menyn förändras var femte vecka och matchas alltid med ett vinpaket av spännande viner, främst biodynamiska och ekologiska. Desserterna är lika vackra som goda.
Svartengrens
Svartengrens
Tulegatan 24, Stockholm
Svartengrens är det självklara valet i Vasastan om du vill äta riktigt gott kött. Köttet kommer från små producenter i Stockholms skärgård och håller lika hög kvalitet som tillbehören det serveras tillsammans med. På dryckeslistan finns spännande viner och imponerande cocktails. Spara plats för dessert! De här vill du inte missa.
Lilla Ego
Lilla Ego
Västmannagatan 69, Stockholm
Hos Lilla Ego är det ett måste att boka bord innan ert besök för att vara säkra att få plats, fortfarande. Bakom Lilla Ego står stjärnkrögarna Daniel Räms och Tom Sjöstedt som lyckats hålla i hajpen och den höga kvalitén i flera år. I en enkel lokal skapas trivsel och stor smakglädje till rimligt pris. Bordsbokningen online släpps med 30 dagars framförhållning. Har ni inget bord finns ett fåtal drop in-platser i baren. Är ni ett större sällskap? Boka bord en trappa ner i deras chambre séparée, Lilla Egos matkällare.
L'Avventura
L'Avventura
Sveavägen 77, Stockholm
När krögaren Karl Ljung och Stureplansgruppen öppnade L'Avventura var det med ambitionen att ta "italienaren" till en ny nivå. Och visst blev det så. Den lyxiga känslan, de härliga barerna och den italienska matlagningen är receptet till en riktigt lyckad kväll! Ska ni ut på dejt? Boka Lady & Lufsen-bordet en trappa upp.
Nana
Nana
Västmannagatan 17, Stockholm
På Nana tas du väl om hand av kocken, ägaren, kreatören och sommelieren Jonas Bokedal. Tanken bakom restaurangen var just så – om Jonas själv gör allt kan han ge mer värde tillbaka till gästen. Därför hittar du råvaror hos Nana som du inte får någon annanstans: världens exklusivaste svamp, japansk Wagyu A5 från Kagoshima och rysk caviar varvas med svenska råvaror och en stor kreativitet.

Restauranger i Vasastan: Kvarterskrog, brasserie och bar:

Främmat
Främmat
Dalagatan 54, Stockholm
Främmat är en liten restaurang vid Odenplan som startats av de två barndomsvännerna Kalle Nilsson, ena grundaren av Punk Royal, och Jonas Helgesson, tidigare kock på Adam/Albin. Här finns en spännande meny med inspiration från Frankrike. Till maten finns ett bra urval av naturliga viner. Lokalen är enkelt inredd med ett härligt sorl från gästerna och hög musik från högtalarna. Det finns alltid obokningsbara platser och en stor bar för de spontana.
Babette
Babette
Roslagsgatan 6, Stockholm
Babette är Roslagsgatans favorit när det gäller pizza. Den avslappnade stämningen, vinlistan och levande menyn med alltid lika goda pizzor får grannar och andra Stockholmare att längta hit ofta. Menyn byts ofta och läggs ut dagligen på Instagram.
Rummel
Rummel
Norra Stationsgatan 59, Stockholm
Robin Moderato och Christopher Ellertsson som under åren bland annat drivit Vassa Eggen, Boqueria och Carousel, har öppnat Rummel. Restaurangen är en plats att besöka när vardagen känns för stilla och intetsägande – när du helt enkelt behöver lite rummel.
Las Brasas
Las Brasas
Roslagsgatan 6, Stockholm
I Las Brasas lokaler låg tidigare populära kvarterskrogen Le Nom. Samma ägare har öppnat nytt men nu är det tapas, kött, grill och bar som gäller. Stämningen är personlig och avslappnad. Ett besök här passar lika bra spontat mitt i veckan eller för en inplanerad helgmiddag. Här serveras fortsatt mycket vegetariska alternativ, precis som på Le Nom.
Allegrine
Allegrine
Kammakargatan 22, Stockholm
Restaurang Allegrine, är uppkallad efter Danyel Couets farmor. Här äter du mat med tydlig grund i det franska och tolkad på Daniels vis i en lokal som känns som en lyxig fransk bistro. Mittemot ligger bakfickan Bar Étable, en enklare vinbar och värt ett besök såklart.
Capannone
Capannone
Roslagsgatan 4, Stockholm
Vasastansfavoriten Buco Nero har bytt kostym och blivit Capannone. Restaurangen ligger fortfarande en trappa ner och drivs av samma ägare. Capannone är en lite elegantare italienare med inspiration från Little Italy i New York. Testa de snygga och goda italienska drinkklassikerna som Negroni, Bellini och Espresso Martini.
Oljebaren
Oljebaren
Torsgatan 48 B, Stockholm
Oljebaren är Vasastansbornas säkra kort, både för middag och barhäng. Här finns tidlösa, vällagade rätter och en välkomnande atmosfär. Läs vilka rätter som finns att välja på för dagen på den svarta tavlan. Välj något därifrån eller kombinera två stycken som en varmrätt. Köp med olja hem! Hos Oljebaren finns oljor på flaska till försäljning.
Brasserie Balzac
Brasserie Balzac
Odengatan 26, Stockholm
På Balzac är det lika enkelt att slinka in och njuta av ett ostron eller en omelette à la minute som att sitta hela kvällen med goda vänner till bords eller i baren. Balzac har blivit till en självklar mötesplats och här finns det alltid folk som träffas på en aw, för lunch, brunch, middag eller fest. Brasserie Balzac har ett trevligt chambre séparée för de som vill sitta avskiljt eller firar något speciellt.
Minh Mat
Minh Mat
Odengatan 94, Stockholm
Minh Mat är en hyllad vietnamesisk restaurang vid Vasaparken, som är omnämnda i Guide Michelin sedan maj 2024. Välj rätter ur à l a carte-menyn eller beställ en hel an choi-meny att dela på vid bordet.
Grus Grus Vinbaren
Grus Grus Vinbaren
Karlbergsvägen 14, Stockholm
Grus Grus Vinbaren ligger vägg i vägg med Stockholmsklassikern Tranan och här finns, förutom otroligt många bra viner, vinkunnig personal och trevliga vinprovningar, en meny med så mycket gott att det är svårt att välja.
Marco's
Marco's
Torbjörn Klockares gata 1, Stockholm
Marco's är en kvarterskrog där Italien möter Asien! Med kaos på bordet och en signaturdrink i handen blir det en otrolig stämning. Här kan du också varva ner med fräscha cocktails på uteserveringen, dela på mellanrätter i matsalen eller hänga vid det höga runda barbordet framför köket.

Klassiska restauranger i Vasastan:

Wasahof
Wasahof
Dalagatan 46, Stockholm
I Wasahofs lokaler har det varit krogverksamhet ända sedan 1899. På första parkett framför Vasaparken, med uteservering och en sann fransk bistrokänslan skapar Wasahof en klassisk krogupplevelse än i dag. Hit kommer stamgäster och nya ansikten för att njuta av franska rätter, skaldjur och gott vin. Wasahof anordnar vinprovningar i sin imponerande vinkällare med över 120 år på nacken.
Tranan
Tranan
Karlbergsvägen 14, Stockholm
Tranan har varit öppet sju dagar i veckan och funnits på samma adress sedan 1929. Köttbullarna är en klassiker som de flesta Stockholmare känner till och vid något tillfälle avnjutit. Menyn varierar annars efter säsongens råvaror för att skapa riktigt god husmanskost. I källaren finns Tranans välbesökta bar som oftast har en dj som spelar skivor. Vägg i vägg ligger den populära vinbaren Grus Grus som anordnar vinprovningar och har bar och matservering.
Redaktionen
Redaktionen
Publicerad 27 sep 2021 (ändrad 5 jun)

Bakfickor

Stockholmskrogar med bakfickor lika värda ett besök
Få nyheter och restaurangtips från krogar i hela Sverige!
Vi skriver om de senaste trenderna, nyöppningarna och dolda pärlor inom den svenska gastronomin. Fyll i formuläret och se fram emot allt detta direkt i mejlboxen.
Skicka in