Guide
Stockholms bakfickor

Hyllade krogar med bakfickor lika värda ett besök

Det kan kännas mycket lättare att slinka in på en bakficka jämfört med att boka bord på restaurang. I den här guiden har vi samlat restaurangerna med en bakficka vägg-i-vägg som är minst lika bra.

Bakfickor i Stockholm

Det här är restaurangerna med en bakficka som har fångat precis det där stimmiga, enkla och avslappnade som är så härligt.
Bar Ninja & Piccolo
Bar Ninja & Piccolo
Katarina Bangata 29, Stockholm
Vinimportören Wine Trades kontor på Katarina Bangata 29 har förvandlats till vinbar. Hos Bar Ninja dricker man främst naturviner men det finns även ett gäng klassiker att välja på. Piccolo är lillasystern till Bar Ninja, på samma adress, där du kan dricka både kaffe och vin.
Black Milk Osteria
Black Milk Gastro Bar / Black Milk L'Osteria
Engelbrektsgatan 3, Stockholm
Den lilla och mysiga cocktailbaren Black Milk L'Osteria ligger inhyst i restaurangen Black Milk Gastro Bar. Här serveras cocktails och små rätter, trots barens ringa storlek utlovas lika stor kärlek för hantverket i drinkarna och maten som i huvudrestaurangen.
Un Poco
Un Poco / Un Poco Bar
Karlavägen 28, Stockholm
Bredvid Un Poco ligger den intima bakfickan Un Poco Bar. Här erbjuds god stämning med cocktails och musik, kanske med lite pasta och vin innan.
Brasserie Astoria
Brasserie Astoria / Lilla a
Nybrogatan 15, Stockholm
För en intimare upplevelse besöker du Lilla a med intilliggande bar, under vardagarna är atmosfären lugnare men helgkvällarna kan med fördel bli stökiga. Här beställer man från samma matmeny som i stora matsalen. Lilla a har sin egen entré från Sofie Almquists plats.
Sturehof
Sturehof / Matbaren
Stureplan 2, Stockholm
Precis till höger om Sturehofs huvudentré hittar du Matbaren. I matbaren erbjuds goda smårätter i säsong som serveras direkt vid bardisken av kockar och servitörer.
Café Nizza
Café Nizza/Cave Nizza
Åsögatan 171, Stockholm
Vinbaren Cave Nizza öppnade 2021 i lokalen bredvid Café Nizza. Här är det mysigt, vinkunnigt, opretentiöst och väldigt gott. Menyn är av den kortare varianten med paté, chark, paj, egenbakat bröd och snacks. Det finns ingen bordsbokning utan endast drop-in gäller.
Bar DoMa
DoMa/Bar DoMa
Nybrogatan 48, Stockholm
Lekfulla Bar DoMa överraskar ständigt med allt från fantastiska drinkar till en oerhört smarrig lördagsbrunch. Hit smiter man in på ett glas, dricker drinkar hela kvällen eller äter middag. Menyn är uppbyggd med mindre rätter och det finns gott om drop in-platser.
Papá
Italiano / Papà
Riddargatan 9, Stockholm
Papà är klassiska restaurangen Italianos bakficka på Nybrogatan och en stimmig favorit bland stans italienare. Både mat och miljö är så genuint italienskt det kan bli och här samsas du om utrymmet med en något yngre publik än den som lockas till Italiano.
Portal
Portal/Portal Bar
Sankt Eriksplan 1, Stockholm
Portal Bar är Portals busiga småsyskon för en helkväll eller en plats att börja, pausa eller avsluta. Här serveras mycket dryck som hantverksöl, cocktails och en varierande vinlista med flera alternativ på glas. Det går också att äta gott från en meny med olika smårätter.
Grus Grus Vinbaren
Tranan / Grus Grus Vinbaren
Karlbergsvägen 14, Stockholm
Grus Grus är en levande vinbar där det ständigt är något på gång. Inte minst deras alla spännande vinprovningar. Gå dit för ett glas eller ät smårätter, middag, snacks, chark och ost med kompisgänget eller familjen. Alltid supertrevligt, en varm känsla och massa kunskap om vin.
Chez Rinos
Aloë / Chez Rinos
Svartlösavägen 52, Stockholm
Chez Rinos är bakfickan till stjärnkrogen Aloë i Älvsjö med Niclas Jönsson och Daniel Höglander bakom spisarna. Rinos serverar mellanrätter av högsta kvalitet och är ett avslappnat alternativ till Michelinkrogen i samma hus.
Musslan
Wasahof / Musslan
Dalagatan 46, Stockholm
Musslan är en stimmig och glad bar med DJ:s och livemusik flera gånger i veckan. Hit går du för färska skaldjur, vin och drinkar. De delar kök med Wasahof och specialiteten är Moules frites.
Riche Lilla Baren
Riche / Lilla Baren
Birger Jarlsgatan 4, Stockholm
Lilla Baren är kul, lite stökigt och en klassisk plats i Stockholms krogliv. Här samlas en blandning av folk för att äta, dricka, umgås och lyssna på musik från DJ:s och liveakter ända in på småtimmarna.
Voisine
Folii/Voisine
Erstagatan 21, Stockholm
Prisade vinbaren Foliis systerkrog Voisine vägg-i-vägg på Erstagatan kan nog inte kallas en bakficka? Vinbaren hade i alla fall hunnit ha öppet i ett par år innan de fick nycklarna till lokalen bredvid och kunde förverkliga drömmen om restaurang. Här finns mängder av spännande viner från hela världen på halvglas, helglas, halvflaska och helflaska. Och maten: vällagat, supergott, franskt.
Symbios
Symbios / Tacy
Skånegatan 80, Stockholm
En trappa ner, i Symbios källare, ligger Tacy. Otippat nog är detta ett tacoställe som även serverar smårätter med inspiration från Latinamerika.
Redaktionen
Redaktionen
Publicerad 1 okt 2023 (ändrad 27 okt 2023)

Hantverkspasta

Hit går du för att äta högklassig pasta i olika former.
Få nyheter och restaurangtips från krogar i hela Sverige!
Vi skriver om de senaste trenderna, nyöppningarna och dolda pärlor inom den svenska gastronomin. Fyll i formuläret och se fram emot allt detta direkt i mejlboxen.
Skicka in