Guide
Söderpärlor

Restaurangtips på Södermalm – bästa krogarna på söder

Söker du ett restaurangtips på Södermalm? Då har du kommit rätt. Från kvarterskrogar till fine dining. Södermalm har både bredd och spets när det kommer till restaurangutbud. Här kommer våra tips till dig som ska ut och äta på söder.

Guide till restauranger på Södermalm – våra bästa tips

På Södermalm finns restauranger i olika prisklasser och still.
Gondolen
Gondolen
Stadsgården 6, Stockholm
Klassiska Gondolen har fått ett lyft av Svenska Brasserier, men stora delat av konceptet består; svensk gastronomi tillsammans med Stockholms bästa utsikt.
Bar Agrikultur
Bar Agrikultur
Skånegatan 79, Stockholm
Mysig restaurang och ginbar som serverar smårätter i säsong. Deras trevliga uteservering har bästa läge mot Nytorget.
Tjoget
Tjoget
Hornsbruksgatan 24, Stockholm
Kanske allra mest känt för sin prisade bar, men Tjogets restaurang med medelhavsinspirerade rätter i en härligt stimmig miljö har varit hjärtat i Hornstull sedan 2012. Här ryms vinbodega, cocktailbar, ölkafé och matsal under samma tak. 
Häktet
Häktet
Hornsgatan 82, Stockholm
Precis som det låter är Häktet ett gammalt häkte. Sedan öppningen 2012 har restaurangen varit en av Söders populäraste restauranger för både lunch, middag och sena kvällar och nätter. Maten lagas från grunden och har en hög lägstanivå. Missa inte någon av barerna eller den mysiga innergården sommartid.
Punk Royale
Punk Royale
Folkungagatan 128, Stockholm
Hur beskriver man en krog och matupplevelse som inte liknar någon annan? Man måste uppleva det själv. Punk Royale är en lekfull lyxkrog som serverar en avsmakningsmeny du aldrig kommer att glömma. Borden släpps automatiskt med en månads framförhållning.
Café Nizza
Café Nizza
Åsögatan 171, Stockholm
Den avslappnade kvarterskrogen Nizza har alltid högt tryck på bokningarna. Efter ett besök är det lätt att förstå varför. Maten går på temat "fransk spontanitet" och lokalen är klassisk med rutigt golv och vita dukar.
Fotografiska
Fotografiska
Stadsgårdshamnen 22, Stockholm
Restaurangen inne i Fotografiska Museet kan inte bara stoltsera med en av Södermalms allra bästa utsikter, de har även fått utmärkelse av Guide Michelin för sitt arbete med hållbarhet. På menyn ligger fokus på det växtbaserade och fisk, kött och skaldjur väljs som tillbehör.
Bleck
Bleck
Katarina Bangata 68, Stockholm
Välkommen till Söders bästa parkhäng. God mat, kall dryck och grym stämning. Den lilla Söderkrogens uteservering lockade mycket folk under sommaren, men den dynamiska och självsäkra maten funkar även inomhus.
WOODSTOCKHOLM
Woodstockholm
Mosebacke Torg 9, Stockholm
Woodstockholm började som en pop up-restaurang i ett garage i Svedmyra och blev snabbt en riktig krogsuccé när de öppnade på Mosebacke torg. Här serveras en meny med stor variation av ekologiskt och hållbart producerade råvaror kombinerat till naturviner.
Barbro
Barbro
Hornstulls Strand 13, Stockholm
Sedan öppningen 2011 har Barbro i Hornstull varit en av söders mest populära restauranger. Barbro är en asiatisk pärla som serverar mellanrätter som beställs till bordet och delas på. På menyn finns bland annat favoriterna spicy tuna, biff sashimi och varianter på tartar och dumplings.
Voisine
Voisine
Erstagatan 21, Stockholm
Voisine är franska för granne och denna granne är ingen mindre än systerkrogen Folii Vinbar. Tillgången på fantastiska viner är med andra ord mycket god. Till det erbjuds en meny i ständig förändring, men alltid med rötterna i de svenska och franska köken.
Borasco
Borasco
Tjärhovsgatan 35, Stockholm
Borasco betyder åskstorm på spanska men inspirationen kommer från hela Sydeuropa och med mycket matlagning över öppen eld och i vedugn. Bakom restaurangen står en trio välkända stockholmskrögare. Restaurangen är uppdelad i två delar, den lugnare matsalen med 34 platser och den livligare bodegan för spontanbesök.
Ring Katarina
Ring Katarina
Katarina Bangata 66, Stockholm
Systerkrogen till tapasrestaurangen Racamaca! Ring Katarina är en avslappnad vin- och matbar i hörnet där Ringvägen möter Katarina Bangata. På menyn står gott vin, smårätter att dela på och några större rätter.
A Bowl & Plates
A Bowl & Plates
Blecktornsgränd 8, Stockholm
Den som hittar till A Bowl & Plates supermysiga och något hemliga placering mitt i Blecktornstrappan har en dold pärla att upptäcka. Det som började som ett hål i väggen har vuxit till en modern restaurang med inspiration från Mellanöstern och Sydamerika. Missa inte bläckfisken!
Forma
Forma
Hornsbruksgatan 28, Stockholm
Forma i Hornstull drivs av samma gäng som ligger bakom Napolyon Bar & Bistro på Grev Turegatan. Med maten som utgångspunkt och baren som spets är Forma en plats att både börja och sluta kvällen på. De har öppet ända fram till 03 på helgen och lagom till att våren är här öppnar deras uteservering.

Fler tips på Södermalm

Redaktionen
Redaktionen
Publicerad 16 maj 2023 (ändrad 11 apr)

Prisade cocktailbarer

Här serveras drinkar du inte får missa.
Få nyheter och restaurangtips från krogar i hela Sverige!
Vi skriver om de senaste trenderna, nyöppningarna och dolda pärlor inom den svenska gastronomin. Fyll i formuläret och se fram emot allt detta direkt i mejlboxen.
Skicka in