Guide
En klassisk fika

Stockholms bästa traditionella och klassiska caféer

En fika på stan? Stockholms cafékultur går långt tillbaka i tiden och några av de mest klassiska har varit med i över ett sekel. Här hjälper vi dig hitta rätt bland stadens traditionella caféer och konditorier.

Här är Stockholms bästa traditionella caféer och bagerier

Café Saturnus
Parisiskt boulangerie vid Humlegården som är känt för sina enorma kanelbullar. Men Saturnus är värt ett besök av många fler skäl, här serveras till exempel lunch i form av goda varma mackor och sallader. Missa heller inte att ta en extra titt på det vackra mosaikgolvet. 
Tössebageriet
Tössebageriet på Karlavägen blandar det traditionella med innovation. År 2015 blev bageriet rikskänt genom semmelwrapen, men bland stockholmare och östermalmsbor i synnerhet har bageriet länge varit ett av de mest populära, och har exempelvis fått leverera tårtorna till både Kronprinsessan Victorias och Prins Carl Philips bröllop. 2020 firade Tösse 100 år och är därmed ett av de absolut mest klassiska caféerna i landet. 
Vete-Katten
Vete-Katten grundades redan 1928. Lokalerna på Kungsgatan är en labyrint av gångar, rum, trappor och kulvertar och doften av nybakat bröd och kardemumma sitter i väggarna i det vackra sekelskifteshuset. Här bakas allt från grunden och på de bästa råvarorna.
Ritorno
Ritorno är ett av Vasastans mest klassiska caféer mycket är sig fortfarande likt från öppningen 1959. Ritorno finns idag på tre platser i Stockholm; konditoriet på Odengatan, finbageriet på Torsgatan och caféet med butik på Dalagatan. 2018 kom konditoriet med på brittiska The Telegraphs lista över världens 50 bästa caféer. 
Systrarna Andersson
Vid Sankt Eriksplan har Systrarna Andersson funnits sedan 1930. Från början ett bageri, nu även med frukost, lunch och fika i en klassisk cafémiljö. Här finns även serveringsrättigheter för alkohol och du är välkommen in på en AW-öl eller ett glas vin. Traditionell och hemtrevlig inredning blandas med modern inslag för att få fram precis den rätta trivselfaktorn. 
Himlavarvet
Högst uppe på Observatoriekullen finns en liten oas med fågelsång och grönska. Sommartid finns här en uteservering med cirka 50 sittplatser, resten av året är du välkommen in i observatoriebyggnaden från 1748. Här kan du få ett glas vin eller bara fika, och utöver sallader och smörgåsar serveras också flera olika varma lunchrätter som varierar från dag till dag. 
Gunnarssons Specialkonditori
I över 70 år har människor flockats till Södermalms mest kända bageri. Än i dag drivs det av familjen Gunnarsson och lyckas år efter år behålla sin stora och blandade publik. Bageriet är hjärtat i verksamheten men allt från tårtor till praliner gör känslan komplett – och ett säkert sommartecken är folkvandringen till Gunnarssons stora glassdisk. 
Åsö Konditori & Bageri
Ett stenkast från Götgatan ligger Åsö Konditori & Bageri, ett hembageri i två plan. Här serveras frukost, lunch och fika utöver butiksverksamheten. Ett enkelt men trevligt café där du kan få dig en kopp gott bryggkaffe.