Guide
Maffiga mackor

Smörgås i Stockholm – här finns stans godaste mackor

Är smörgåsen den nya hamburgaren? Om vi tar en titt på nyöppnade och trendiga ställen i Stockholm så verkar det vara just precis så. Smörgåsen gör samma klassresa som annan snabbmat gjort tidigare. Nu har varje stadsdel i Stockholm sitt eget ställe med finmackor.

Här hittar du Stockholms godaste mackor

ERTH Hötorgshallen
Erth
Hötorgshallen, en trappa ner, plats nummer 8, Stockholm
Erth är en hybrid av en kött-deli, gastronomisk restaurang och take-away. På menyn finns smakrika "Goffa-mackor", som den klassiska Reuben Sandwich, Barbeque eller Chévre. ERTH står för Environment, Responsibility, Taste och Happiness och deras drivkraft och mission är att kombinera hållbarhet, matkvalitet och djuromsorg.
Teddys
Teddys
Sibyllegatan 43, Stockholm
På den lilla vinbaren och delin Teddys kan du njuta av goda lunchmackor. Innehållet varierar, ibland är det brie och bresaola och ibland är det en philly cheesesteak eller en meatball sub. Har du tur kan du även hitta rostat bröd med jordnötssmör och sylt på frukostmenyn!
Scandwich
Scandwich
Malmskillnadsgatan 17, Stockholm
Efter att ha startat i Malmö öppnade de sitt första stockholmshak i Midsommarkransen (som nu har stängt) och senast på Malmskillnadsgatan i city. Bakom konceptet står tre bröder som kan stoltsera med ett guld i Mack-SM 2019. På menyn finns alltid minst tre mackor – en med kött, en vegansk och en vegetarisk. 
Nybroe Smörrebröd
Nybroe Smörrebröd
Nybrogatan 31, Stockholm
Hos Nybroe Smørrebrød i Östermalmshallen serveras naggande goda smørrebrød med stor variation. Sorterna varierar från dag till dag och efter säsong. Några favoriter är skagenröra, rostbiff och sill.
Bar Schiacciate
Restaurangentreprenören Andreas Rosenstam och TikTok-profilen Christopher Åström står bakom den italienska smörgåsbaren Bar Schiacciate som först öppnade på Drottninggatan 102. Nu finns de på flera ställen i stan. Här serveras matiga mackor fyllda med italienska ingredienser som charkuterier, burrata och italienska tomater. Enkelt och avskalat, med bra råvaror. Brödet schiacciata påminner om focaccia, men är luftigare och inte lika mäktigt.
SubCulture
SubCulture är en Global Sandwich Club som ligger vid Årstaberg station söder om Stockholm city. Här serveras mackor med namn som Uncle Phil´s (Philly cheesesteak) och Nashville Sub med het dubbelfriterad kyckling, honungssås och ranch slaw på äpple och fänkål. SubCulture drivs av samma ägare som The StreetFood Lab.
Norrbacka 48
På Norrbacka 48 café och vinbar finns flera grillade mackor på menyn, som pulled pork, caesar och veggie. Alla serveras med salta chips. Vill du ta ett gott glas vin till finns det flera noga utvalda flaskor att välja mellan.
Två Små Svin Årsta
Hos Två Små Svin Årsta serveras danska smørrebrød, tjeckisk öl och ett stort utbud av brännvin och akvavit. Smørrebrøden serveras som mellanrätter som varierar i storlek. I det egna destilleriet tillverkas snaps som passar fint till.
Sandhäxan/Strandhäxan
Sandhäxan behöver nästan inte någon beskrivning. Sedan skådisen Jerka Johansson och hans vänner öppnade dörrarna till den lilla lokalen i Vasastan 2019 har det varit fullt ös med lång kö ut på gatan. Deras storsäljare är grilled cheese och fried chicken. Sommaren 2022 öppnade de filialen Strandhäxan på Djurgården med ett växthus, två barer och trädgård med plats för 300 personer. Från och med sommaren 2023 finns de även i Visby på Gotland, där de driver en tikibar och nattklubb utöver mackserveringen.
Bar Ubu
Cocktails och mackor! Våren 2021 öppnade Bar Ubu i Därmed Pastas tidigare lokal på östra Södermalm. Ett område som har gått från att ha legat en bit från pulsen till att bli ett av Stockholms hetaste krogkvarter med Punk Royale, Café Nizza och La Vecchia Signora. Hos Bar Ubu serveras baguetter även kallade hoagie rolls tillsammans med nyskakade cocktails, vin eller öl. På lunchen är det lunchmacka som gäller.
Mackverket
Med mottot "en macka är en måltid" har Mackverket gjort succé med sin foodtruck runt om i Stockholm. Grundaren Isabelle Cederblad har erfarenhet från de välkända krogköken Babette och Café Nizza och menyn är inspirerad av klassiska recept som Reuben sandwich och BLT. Mackverkets matiga mackor med olika tillbehör finns dels i foodtrucken, men också i Teatern, Ringens Centrum och i Stockholm City Food Hall vid Centralen.
Saigon Baguette
Letar du efter en klassisk bánh mì med frasig baguette, picklade grönsaker, hemlagad paté och härligt sting ska du genast bege dig till Saigon Baguette. Här finns bánh mì precis så god som du minns den. Sedan 2015 har de hunnit öppna både i City och på Kungsholmen.
Café Pascal
Bara tanken på prisade Café Pascal och deras Reuben sandwich får det att vattnas i munnen. Levainbröd, hemmagjord brisket, comté, surkål och dijonsenap. Finns varje dag att köpa på Café Pascal Norrtullsgatan 4. I skrivande stund finns den alltså inte hos deras systercafé på Södermalm.
Dåndimpens
Det lilla leveransbageriet Dåndimpens i Årsta erbjuder hembakade baguetter med goda fyllningar och chips till, samt surdegsbröd med matigt innehåll. Ibland kör de även fyllda frukostmackor och bagels, allt hemmabakat såklart.
Mikkeller Bar Stockholm
Mikkeller Bar på Brahegatan är en gömd liten pärla för den som söker danskt hygge i huvudstaden. Slå dig ner och stilla din längtan efter kontinenten med smørrebrød och hantverksöl.
Redaktionen
Redaktionen
Publicerad 15 maj 2023 (ändrad 15 mar)
Få nyheter och restaurangtips från krogar i hela Sverige!
Vi skriver om de senaste trenderna, nyöppningarna och dolda pärlor inom den svenska gastronomin. Fyll i formuläret och se fram emot allt detta direkt i mejlboxen.
Skicka in