Guide
Förortskrogar

Restauranger utanför tullarna – krogtips nära Stockholm

Just nu dyker det upp mängder av bevis på att en bra restaurang inte behöver ligga i city. Och visst är det värt att åka lite längre för riktigt god mat och dryck i en fantastisk miljö? I den här guiden finns restauranger i villaområden, kvarterskrogar med det lilla extra och uteserveringar med sjöutsikt.
Aloë
Aloë
Svartlösavägen 52, Stockholm
Aloë är en tvåstjärnig Michelin-krog som drivs av Niclas Jönsson och Daniel Höglander. Restaurangen ligger dold under en butik i Älvsjös villakvarter och räknas som en av Sveriges bästa restauranger. Missa inte deras lite stökigare bakficka Rinos Bodega.
Boka bord
Matateljén
Matateljén
Stora Gungans Väg 7, Stockholm
Hos Matateljén är det alltid en härligt avslappnad stämning. Här serveras smårätter på säsongens godaste råvaror. Beställ in flera rätter och dela på, drick vin i någon utav färgerna vit, röd, orange eller köp med delikatesser från butiken. Att svänga förbi Matateljén är en bra idé oavsett om det är vardag eller helg.
Boka bord
Bar Libertin
Bar Libertin
Vapengatan 2, Stockholm
Hos Aspuddens nya vinbar lagar de maten de själva vill äta och alltid med hänsyn till natur och säsong. Menyn består av nytänkande smårätter som ändras ofta och drycken fokuserar på hantverk och småskaligt. Vid det större barbordet som rymmer upp till 14 personer serveras en fast meny med mat och dryck.
Boka bord
Astrids Ängby
Astrids Ängby
Färjestadsvägen 8, Stockholm
En middag på Astrids passar både för vardag och när det ska firas. Här är det lätt att känna sig hemma, liten som stor. Hos Astrids står familjen i centrum och det syns på meny och känns på den familjära stämningen hos servisen samt i den hemtrevliga lokalen. Prisbilden på dryck gör det möjligt att dricka riktigt gott utan att gräva alltför djupt i plånboken. Astrids har även en restaurang i Mälarhöjden.
Boka bord
Emmer
Restaurang Emmer
Ulriksdals Slottspark, Stockholm
Emmer på Ulriksdals Värdshus öppnade för första gången sommaren 2020. Här består menyn av närodlade grönsaker och örter från den egna köksträdgården tillsammans med noga utvalda råvaror från djurriket. Ta tunnelbana till Bergshamra eller åk med buss eller pendeltåg till Ulriksdals Station för att njuta av modern skandinavisk mat från deras egna odlingar.
Boka bord
Restaurang Göteborg
Restaurang Göteborg
Midskeppsgatan 31, Stockholm
När Restaurang Göteborg öppnade 2004 blev det snabbt en favorit bland alla Hammarby sjöstadsbor. Här finns traditionell bistromeny med lite extra fokus på fisk och skaldjur. På våren och sommaren bjuder deras stora terrass in till ett självklart häng från morgon till kväll.
Boka bord
Fjäderholmarnas Krog
Fjäderholmarnas Krog
Fjäderholmarna, Stockholm
På Stockholms närmaste skärgårdsö ligger Fjäderholmarnas Krog som byggdes 1985. Sedan dess har det blivit en riktig klassiker med svenska skärgårdsrätter baserade på de finaste råvarorna som säsongen har att erbjuda. Krogen finns omnämnd i Guide Michelin och har ett julbord som snabbt blir fullbokat varje år.
Boka bord
Råkoko
Råkoko
Åkeshofs Gårdsväg 8, Stockholm
Hos Råkoko är det både atmosfären och maten som skapar upplevelsen. Det är en slottsrestaurang med närhet till naturen. Maten serveras som smårätter och är i grunden växtbaserad – kött eller fisk finns som tillval. Rätterna är lagade med närproducerade råvaror från småskaliga gårdar och odlare.
Boka bord
Två Små Svin Årsta
Två Små Svin
Årstavägen 49, Stockholm
I Årsta serveras danska smørrebrød, tjeckisk öl och snaps tillverkad i det egna destilleriet. Slå dig ner i en lokal som för tankarna till en ölhall i Danmark eller Tyskland. På menyn finns det alltid smørrebrød med inlagd sill, fläsksida och råbiff, men även långkok och vegetariska alternativ. Om vädret tillåter sitter ni bäst på den trivsamma uteserveringen.
Boka bord
Gamla Enskede Matbod
Gamla Enskede Matbod
Stockholmsvägen 17, Stockholm
Ta tunnelbanan till Sandsborg eller Globen och promenera i några minuter så hittar ni Gamla Enskede Matbod – en modern kvarterskrog med riktigt god mat till rimliga priser. Här serveras traditionella välbeprövade recept uppblandade med moderna influenser.
Boka bord
Restaurang Jungfrusund
Restaurang Jungfrusund
Bryggavägen 133, Stockholm
På Restaurang Jungfrusund möts du av en levande miljö med livemusik och utmärkta förutsättningar för kravlöst umgänge, både sommar- och vintertid. Det går att komma hit med cykel, båt, buss, bil. Kombinera ett besök här med att testa någon av Ekerös vandringsleder, cykla på fina cykelvägar eller åk skidor vintertid i Ekebyhovs skidanläggning.
Boka bord
Restaurang Kolmilan
Restaurang Kolmilan
Sjöstadskajen 1, Stockholm
Precis intill Mälaren i Jungfrusunds Sjöstad på Ekerö ligger Kolmilan. Hit kommer du för att avnjuta en avslappnad middag, en snabb lunch eller för brunch på helgen. Närheten till vattnet och naturen skapar en härlig och avkopplande upplevelse. Kombinera ditt besök med att upptäcka Ekerös natur genom vandring eller cykling.
Boka bord
Rökeriet Fjäderholmarna
Rökeriet Fjäderholmarna
Fjäderholmen 12, Stockholm
Hos Rökeriet Fjäderholmarna finns det alltid rökt mat och härlig utsikt. Testa deras berömda rökta räkor och lax som de röker dagligen. Till Fjäderholmarna kommer ni med båt från Strandvägen, Slussen och Nacka strand. Båtarna går varje halvtimme under högsäsong.
Boka bord
Enskede Deli
Deli By Matbord
Kubikenborgsvägen 3, Stockholm
Gamla Enskede Matbod har öppnat en systerkrog. Här finns härlig mat och med möjlighet att handla med dig goda grejer hem. Kom förbi för en kaffe, lunch, middag eller en drink. Det finns även en barnmeny för de minsta besökarna.
Boka bord
Sjöpaviljongen
Sjöpaviljongen
Tranebergsstrand 4, Stockholm
Endast 15 minuter från T-Centralen ligger Sjöpaviljongen, en skärgårdsoas nästan mitt i stan. Här njuter ni av en meny inspirerad av årstidernas växlingar med hela Essingen glittrande utanför fönstret. Under sommarhalvåret kan man komma hit med båt och lägga till vid deras brygga.
Boka bord
Restaurang Hybrid
Hybrid
Sofielundsvägen 2A, Stockholm
Restaurang Hybrid är en blandning mellan en restaurang, bar och gastropub, därav namnet. Läget alldeles intill Tele2 Arena gör den till ett perfekt stopp före eller efter ett evenemang.
Davidathome
Davidathome
Transtigen 14, Stocksund
På Tranholmen mellan Stocksund och Lidingö ligger hemmarestaurangen Davidathome. Här bjuds gästen in till den meriterade kocken David Enmarks hem och får ta del av en unik restaurangupplevelse.
Boka bord
Paul Taylor Lanthandel
Paul Taylor Lanthandel
Spinnerigatan 7, Stockholm
Bakom Paul Taylor står krögarna Paul Svensson och Tareq Taylor. Med passion för bra råvaror, recycling och upcycling är de mästare på att hushålla med det de har, tänka cirkulärt - och laga riktigt god mat förstås.
Boka bord
Redaktionen
Redaktionen
Publicerad 28 sep 2022 (ändrad 15 maj)

Skärgårdskrogar

Restauranger i Stockholms skärgård med fantastisk utsikt.