Filter
För första gången öppnar Dicksonska Palatsets festvåningar – och det sker med ett julbord med extra allt signerat den välkände kocken Gustav Trägårdh. Bokningarna strömmar in och nu är nedräkningen till premiären i full gång. Vi frågade Gustav hur han ser på öppningen och vad som står på borden i vinter.
Mellan 14 november och 21 december öppnas dörrarna till en mytomspunnen plats där ett klassiskt julbord i ny tappning dukas upp i den anrika byggnaden Dicksonska Palatset. Tidigare under hösten öppnade Oliver Ingrosso och Louise Johansson restaurang Umarell på entréplan, men nu är det dags för de nyrenoverade salongerna att få nytt liv med sill, skaldjur och ett helt rum fyllt av sötsaker.
Hej Gustav! Vilka rätter på årets julbord tycker du beskriver det allra bäst?
– Av geografiska, men även personliga, skäl kommer sillbordet och fiskbordet äga en tydlig del av händelsen. Men även sötrummet ska prunka likt en Disneyfilm på steroider. Fundamentet är klassiskt, men överleveransen kommer att kännas.
Finns det någon rätt som du tror kommer att överraska gästerna?
– Blodpuddingen, gåsslarvsylta och torskköttbullar.
Det pratas om att julbordet på Dicksonska Palatset kan bli Göteborgs motsvarighet till Sveriges mest populära julbord på Gamla Riksarkivet – vad tänker du om den jämförelsen?
– Prestationsångesten är given men typiskt motiverande!
På din restaurang Gurras hämtar ni inspiration från street food över hela världen – är det något du också tar med dig till julbordet?
– Några artiklar kommer såklart från Gurras receptpärmar… Men någon street food-deluxe i den tappningen kommer inte att synas till.
Efter julbordet väntar ett helt rum fyllt av godis och desserter – har du några personliga favoriter?
– Mandelmusslor med lättvispat grädde – med vanilj i! Och hjortron. Alltså sylt och ingen blöt mylta. På orangea hjortron, inte gula! Också baskisk cheesecake. Och äggost med björnbärssylt!
Från den 14 november fram till 21 december hittar du julen på Dicksonska Palatset. Boka julbordet här.
Gustav Trägårdh vann Årets Kock 2010 och har varit köksmästare på Michelinbelönade Basement Restaurant & Bar. Han drev under en period den klassiska restaurangen Sjömagasinet tillsammans med Ulf Wagner och står sedan 2022 bakom den hyllade restaurangen Gurras i Göteborg. För tv-publiken är han också känd som vinnare av Kockarnas Kamp i TV4.