Veckans kroggäst

Frida Lund: "Det vill jag dricka på nyårsafton"

Publicerad 16 dec 2022
veckans kroggast Frida Lund
Författaren, poddaren och vinälskaren Frida Lund är veckans kroggäst och tipsar om goda grejer och favorit-vinkrogarna.
Vad gör du nu?
– Just nu håller jag på, eller försöker, att gå in i juldvala. Jag väntar på korr på min nya bok "Den bästa veckan" som kommer i vår (förbeställ signerat ex här). Sedan har jag ett företag som heter Mat och Vinlabbet, som är ett kontor och en matstudio. Och får jag säga… nej jag får inte säga… Men det kommer lanseras en jätterolig grej i mars!
Nu vill man ju bara veta vad som händer i mars…?
– Ja men jag kan inte säga riktigt än, snart!
Vilken restaurang besöker du oftast och vad beställer du? 
– Jag låter ju som ett rikt svin om jag säger Astoria, men det har varit mycket Astoria på sistone. Annars Café Nizza och deras mysiga vinbar Cave Nizza. Där beställer jag oftast någon pasta och alltid mortadella. Det är hundra procent den mest underskattade charken. Och så dricker jag champagne, sedan något annat franskt. Mest jag går dit för stämningen, det är väldigt trevligt.
Vad tycker du skiljer en riktigt bra restaurang från en bra? 
– Två grejer: bra service samtidigt som man känner att man är hemma hos nån. Det får inte bli stelt. Servicen ska vara snabb och trevlig men ändå bädda för en avslappnad stämning. Jag vill kunna gapskratta. 
Vad tänker du dricka på nyår? 
– Gud jag har inte bestämt! Jag är alltid ute i sista sekund, med allt, men idag har jag i alla fall ringt och fixat piggvar som ska serveras med smörsås. Till det vill jag dricka någon Montrachet, något riktigt dyrt, franskt, vitt, smörigt. Det är det sjukaste du kan dricka, så jävla gott.
Vilken restaurang går du till när du vill ha bra vin? 
– Voisine och deras vinbar Folii. Det finns så många trevliga vinbarer där de fokuserar på naturvin. Vilket väl är trevlig men jag har lite gått vidare och vill ha klassiska viner.
Vilket är ditt bästa tips för någon som vill lära sig mer om vin?
– Får man säga köp min bok, Vin från A till Ö?
Vilken restaurang vill du helst besöka under 2023?
– Jag måste till Främmat. Kan inte förstå att jag inte varit där än.
Vad kan förstöra ett restaurangbesök för dig? 
– Det handlar alltid om vin. Jag tycker att det är så tråkigt när man får ett feltempererat vin. Det kanske låter jättedrygt, men jag går ut på restaurang ganska sällan och när jag väl gör det vill jag att det ska vara jättebra. Annars kan jag lika gärna gå till Dovas.
Saknar du något i Stockholms krogvärld? 
– Det är synd att alla måste servera mat. Jag vill ha en bar. Något jag verkligen saknar är Centan som låg i Bagarmossen förut. Det var otroligt, där kunde man verkligen vara stammis. 
Om du öppnade en restaurang, vad skulle det vara?
– Jag kan inte tänka mig något värre än att öppna en restaurang, men när jag bjuder hem folk ska de känna att de kan ta en macka, rota i skåpen och ligga i en hög i min soffa. Så den skulle nog vara som DoMa var i början, när de höll till hemma hos Tea Malmegård. Eller som Villa Brännugnen, de har till exempel ett långbord där man placeras med folk man inte känner. Det är trevande i början men efter tre timmar pratar alla med alla. Vi är dåliga på att snacka vi svennar. Och det skulle vara sjukt bra viner.
Gustav Landmark
Gustav Landmark
Publicerad 16 dec 2022

Tre tips: Fridas bästa krogtips för att dricka vin:

Brasserie Astoria
Brasserie Astoria
Nybrogatan 15, Stockholm
"Här finns allt det jag generellt söker i en restaurang. Det är så trevligt, bullrigt, livfullt och stökigt, men utan att man får tinnitus."
Café Nizza
Café Nizza
Åsögatan 171, Stockholm
"Det har funnits så länge och är samma sak hela tiden. De har sin cacio e pepe på surdeg, det är tryggt men också alltid mysigt och ett bra ställe att sitta och tjuvlyssna på andra gäster."
Bar La Lune
"Det är pyttelitet, fem bord om jag minns rätt. Jag dras till ställen där man känner att man kan prata högt utan att någon fisförnäm tant tittar snett på en."
Få nyheter och restaurangtips från krogar i hela Sverige!
Vi skriver om de senaste trenderna, nyöppningarna och dolda pärlor inom den svenska gastronomin. Fyll i formuläret och se fram emot allt detta direkt i mejlboxen.
Skicka in