
Filter
På Babusia i Malmö möts svenska och ukrainska jultraditioner i en färgsprakande fest av smaker. Här står klassikerna sida vid sida: sill mot sill, köttbulle mot tefteli, snaps mot horilka. Vi har pratat med ägaren Magnus Gustafsson, som berättar om årets julbord.

På Babusia blir julbordet mer än en måltid – det blir en berättelse om två kök som möts, där olika traditioner vuxit fram ur liknande förutsättningar.
Magnus Gustafsson är initiativtagare till Babusia och har jobbat i många år med affärsutveckling och mat – bland annat i Östeuropa och USA.
Äter man sill i Ukraina alltså?
– Absolut. Sill har varit en stapelvara runtom i Europa och är mycket uppskattad i Ukraina. Vi serverar bland annat en rätt som heter forshmak, som kom till Ukraina med den judiska befolkningen på 1700- och 1800-talen.. Den är förvillande lik den svenska gubbröran. De använder också mycket sötvattensfisk som forell, brax och karp.

Hur lik är ukrainsk och svensk julmat?
– Det finns likheter, mycket är bekant, men det som gör det intressant är det som skiljer sig. Ukraina har ett rikt jordbrukslandskap och precis som i Sverige har det byggt på att ta vara på säsongens råvaror. Men det är andra kryddor, och andra smaker. Dillen är en gemensam smak och även syltningar och inläggningar påminner om vår mat.
Vilken rätt brukar vara mest populär bland gästerna?
– I vanliga fall är det vår borstj och kyckling Kiev, det är två klassiker som vi har en väldigt hög nivå på. Det ska bli spännande att se vad som går hem på julbordet. Våra ukrainska gästers favorit är salo, grisens späck som saltas och får torka. Det blir fantastiskt gott och används mycket i ukrainsk matlagning. Är den rätt tillagad smälter den i munnen.
Vad dricker man till ett svenskt-ukrainskt julbord?
– Man kan inleda med glögg om man vill men det erbjuds också ukrainsk uzvar, en sorts saft som man ofta värmer – och ibland spetsar med alkohol. Sedan finns det kvass som är en östeuropeisk variant på svagdricka, och förstås ukrainsk öl och horilka, kryddad vodka.
Hur känns ukrainsk julstämning?
– Ukrainare är varma och omhändertagande så det är svårt att inte fastna i klyschor om mysighet. Om jag går hem till en ukrainare oanmäld blir jag omedelbart bjuden på mat, ofta mörkt rågbröd med salo, och något att dricka. Och det är generösa portioner. Det är den andan vi vill erbjuda våra gäster. På julen dekorerar de med torkad säd från fälten och till exempel skådebröd. Även dekoren och atmosfären får en ukrainsk känsla – med svensk twist.