Veckans kroggäst

Rebecca Brage-Gumpert: "Stockholm behöver mer champagne och doggybags"

Publicerad 11 nov 2022
rebecca brage gumpert stockholmfood veckans kroggast
Rebecca Brage-Gumpert kan Stockholms krogvärld som få andra. Vi har pratat med grundaren av @stockholmfood om hur huvudstadens restaurangliv står sig i världen och vad som kan förstöra ett restaurangbesök.
Hej Rebecca! Vad gör du nu?
– Jag är i vanlig ordning ute och äter mycket, men numera med en bebis som är 3 månader. Otippat mysigt att ha med bebis på restaurang! Jag jobbar 25% med min sajt och Instagram, sen är jag mammaledig. Utöver det håller jag på med en healing-modalitet som heter KAP, kundalini activation process, så jag kan även titulera mig själv som KAP facilitator. 
Är alla dina krogbesök "content" eller får du bara njuta någon gång?
– Förut var det i princip bara content men med åren har jag blivit mer chill och tänker att inte alla krogbesök behöver ge innehåll. Har dock svårt att låta bli att fota om det är gott. 
Hur står sig Stockholms restaurangutbud i världen enligt dig? 
– Topp 10 helt klart! Nu har jag inte varit i hela världen, men av de städer jag besökt och har koll på. En intressant reflektion som precis har marinerats i mitt huvud... jag kom precis hem från Köpenhamn och har funderat en del över utbudet där jämfört med här. Jag har alltid romantiserat utbudet i Köpenhamn men måste säga att jag tycker att Stockholm är minst lika bra. Och nu dessutom så mycket billigare än Köpenhamn. 
Vad skiljer en riktigt bra restaurang från en bra?
– Min spontana tanke säger kärlek från köket och kärlek från de som driver krogen. Man märker direkt på en krog om det inte finns någon passion. Anställda har väldigt sällan samma glöd som de som driver krogen, såklart, så är inte de som driver krogen närvarande känns det på maten. Sen såklart smaker. Om maten är välbalanserad eller inte.
rebecca-brage-gumpert-stockholmfood-veckans-kroggast-2
Vilken rätt har du beställt flest gånger? 
– Fiskfrikadellerna på Kale & Crave och lammskålen på A Bowl & Plates lunchtid. Jag går sällan till samma middagsställen för jag vill försöka testa så mycket som möjligt. 
Var borde det öppna en bra restaurang?
– Arlanda! Gärna bra kaféer och en vinbar också. 
Vad kan förstöra ett restaurangbesök för dig?
– Otrevlig personal och dålig mat. Men jag försöker att inte bry mig så mycket om personalen. Det är ju tråkigt om någon annans humör ska få påverka en trevlig kväll.
Vad vill du se mer av på svenska restauranger?
– Jag skulle gärna se mer av den amerikanska doggybag-kulturen där det är självklart att man tar med sig maten som blir kvar på tallriken. Det gäller även mig, är bra på det ibland men inte alltid. Sen mer champagne på glaslistorna. Jag är en sucker för champagne. 
Finns det något du vill se mindre av?
– Dåliga råvaror. Vi konsumenter måste bli mer medvetna om råvaror och vara villiga att betala mer för kvalité. Och krögare måste ta ansvar för att minska användandet av bulk och budgetvaror. Som kött till exempel, djur som har fötts upp och levt under riktigt risiga förhållanden. Det känns som ett tråkigt PK-svar, men det ligger mig varmt om hjärtat. 
I övrigt skulle jag gärna se mindre av för mycket peppar som garnityr. Även om det blir fint så kan smaken lätt ta över om hela tallriken ska pepprad. 
Du får bara äta en typ av mat resten av livet – vilket väljer du? 
– Husmanskost! Det är som att få en kram inifrån varje gång jag äter. 
Vem som inte redan har gjort det borde öppna en restaurang?
Albin Edberg, Sebastian Gibrand och Therese Elgquist. Och min man, Joakim Brage-Gumpert. Fast en vinbar med minirestaurang. Han är otrolig på att laga mat och en stjärna när det kommer till vin.
Vilken är den ultimata trerättersmenyn?
– Friterade salviachips med en bra champagne får inleda kvällen. Därefter en riktigt bra köttbit med hemgjord bea och grillade grönsaker. Och jag är en riktig sockertorsk så jag vill alltid ha något riktigt sött efter maten. Allt utom sorbet och chokladtryffel. Det känns alldeles för fräscht. 
Om du fick hylla en krog som inte fått tillräckligt mycket hyllningar, vilken skulle det vara och varför?
– Nu var det länge sen jag var där, men Boteco Da Silvania på Kungsholms strand. En brasiliansk liten pärla. Minh Mat borde också få mer hyllningar.

Rebeccas tre tips nära hemmet vid Mariatorget

I krogtäta hemmakvarteren kring Mariatorget på Södermalm tipsar Rebecca Brage-Gumpert om sina tre pärlor.
WOODSTOCKHOLM
WOODSTOCKHOLM
Mosebacke Torg 9, Stockholm
”Alltid så god mat och trevlig stämning. De kör olika teman på maten några gånger per år vilket gör det extra kul.”
Liebling
Liebling
Timmermansgatan 24, Stockholm
”När man vill äta schnitzel på ett nytt sätt, utan att bli helt knockad. Vanligtvis är det stora som dasslock som serveras, men inte här. De har en mycket bra vinlista man kan gotta sig i också.”
Stigbergets Fot
”Perfekt stekta burgare och ett brutalt ölutbud. Till alla mina glutenintoleranta vänner kan jag berätta att de har ett mycket bra glutenfritt utbud både när det kommer till mat och bärs.”
Gustav Landmark
Gustav Landmark
Publicerad 11 nov 2022
Få nyheter och restaurangtips från krogar i hela Sverige!
Vi skriver om de senaste trenderna, nyöppningarna och dolda pärlor inom den svenska gastronomin. Fyll i formuläret och se fram emot allt detta direkt i mejlboxen.
Skicka in