Veckans kroggäst

Albin Edberg: "Det är svårt att gå förbi en äkta korvkiosk utan att ta en korv"

Publicerad 2 nov 2022 (ändrad 11 nov 2022)
Albin Edberg foto Jakob Dahlstrom
Veckans kroggäst är kocktalangen Albin Edberg som plockades upp av Tommy Myllymäki hemma i Jönköping. Han har jobbat på flera av Stockholms toppkrogar och har två medaljer från prestigefyllda tävlingen Bocuse d'Or. Just nu är han aktuell i årets säsong av Kockarnas kamp i TV4.
Berätta, vad gör du nu?
– Jag driver ett företag som sysslar med catering, hemmamiddagar, matlagningsevent, restaurangkonsult och lite sociala medier. Det kan vara allt från en hemmamiddag med sex gäster till mässor med 600 gäster.
När bestämde du dig för att du ville jobba med mat?
– Jag tror att jag aldrig velat jobba med något annat. Mat har alltid varit ett stort intresse. Jag växte upp på landet i ett stort hus där mormor och morfar bodde en trappa ner. De lagade mycket mat och det var väldigt centralt hemma hos oss. Jag ville alltid prova nya grejer och började laga mat själv tidigt.
Vilken är din bästa restaurangupplevelse i år?
– Jag måste nog säga Adam/Albin för tre veckor sen, det var otroligt bra. Smaksäkert, snyggt och roligt. Det är den bästa gången jag varit där och det säger rätt mycket.
Halvfabrikat som du alltid har hemma?
– Fiskpinnar.
Något enkelt som lyxar till nästan vilken rätt som helst?
– Finskuren gräslök, oavsett om man blandar ner i sås eller dressing eller strösslar på så ger det någonting. Det hade varit lätt att säga tryffel och kaviar också men det är en annan prisklass.
Vardagsfavorit du ofta lagar hemma?
– Isterband med persiljestuvad potatis eller korv stroganoff.
Vilken musik lyssnar du helst på när du lagar mat?
– Jävligt varierande men just nu mycket The Smiths.
albin edberg foto bjorn ceder
Foto: Björn Ceder
albin edberg restaurangtips
Favorit-Instakonto just nu?
– Väldigt många men för att säga några: Christopher Åström @christopherastrm han gör snygga grejer. Sen min granne Rizwan Qadery @rizwanqadery, och Klara Lind @klarasmat gör härliga grejer också.
Din senaste receptgoogling?
– Havtornsgranité.
Har du någon favoritstad när du vill upptäcka ny mat?
– Tokyo, dit skulle jag vilja åka och vara i ett halvår och bara äta. En stad som jag inte varit i sjukt nog är San Sebastián. Fast jag inte gillar spanska skaldjur så mycket. Skaldjur i Spanien är inte så gott faktiskt.
Vilken restaurang besöker du oftast och vad beställer du?
– Grillen som ligger vid Telefonplans tunnelbana och då beställer jag alltid kabanoss i frenchbröd. Det svårt att gå förbi en äkta korvkiosk utan att ta en korv, och det ska man inte göra heller.
Oväntat bra mat- och dryckeskombination?
– Sill och saké.

Albins 3 krogtips just nu:

Bar Libertin
Bar Libertin
Vapengatan 2, Stockholm
"Jag försöker gå till Bar Libertin i Aspudden så ofta som möjligt. Det ligger nära hem och är väldigt gott, härligt och trevligt. Öppnar det en bra krog utanför tullarna är det ens skyldighet att gå dit."
Pescadores
"Pescadores i Tändsticksområdet i Jönköping. Det är en otroligt prisvärd och härlig fisk- och skaldjursrestaurang som är supermysig att hänga på. Mycket bättre skaldjur än i Spanien."
Bistro Mirabelle
"Bistro Mirabelle tycker jag är jävligt bra, som i Lyon fast gott. Ärligt och rustikt på ett superfranskt sätt. Det är straight forward och kaxigt att våga göra det franskt hela vägen."
Andrea Danielsson
Andrea Danielsson
Publicerad 2 nov 2022 (ändrad 11 nov 2022)
Få nyheter och restaurangtips från krogar i hela Sverige!
Vi skriver om de senaste trenderna, nyöppningarna och dolda pärlor inom den svenska gastronomin. Fyll i formuläret och se fram emot allt detta direkt i mejlboxen.
Skicka in