Veckans kroggäst

Sedir Ajeenah: ”Mat är en kärlekshandling gentemot din omgivning”

Publicerad 20 okt 2022
sedir ajeenah
Foto: Petter Bäcklund
Veckans kroggäst Sedir Ajeenah öppnar till helgen en 48-timmars grönsakshandel vid Nytorget i Stockholm. Vi har pratat med Sedir om grönsaker, matbilder och vad som skiljer en bra restaurang från en riktigt bra.
Sedir Ajeenah är kokboksförfattare, popup-krögare, hemmakock, receptmakare och nu till helgen grönsakshandlare i 48 timmar.
Berätta om grönsakshandeln?
– Jag släppte min kokbok Processen tidigare i år och det firade jag genom att göra en pop up-restaurang som endast serverade rätter ur kokboken. Det var en himla fin upplevelse och kort därefter så började jag tänka på om man kunde öppna en grönsakshandel med fina råvaror, ostar och olivoljor som är kopplade till recepten i kokboken. Så nu i helgen slår jag upp portarna i 48 timmar för grönsakshandeln Processen. 
Du har kanske Sveriges snyggaste mat-instagramkonto. Vilken mat gör sig bra på bild?
– Oj, vad snällt. Jag tror faktiskt alla råvaror gör sig bra på bild. Det är egentligen roligare med grönsaker som är lite fula och otympliga, som savojkål eller en bunt svartkål. Något som är hopplöst att avbilda är lasagne. Ovanifrån blir det platt, från sidan ser det ut som skolmat. Det är lite synd. Men jag är egentligen inte så intresserad av att fota saker. Jag har alltid tänkt att jag vill laga mat som är fin att titta på, och ibland blir det bra och då tar jag en bild med min iPhone. 
Sedir Ajeenah veckans kroggäst
Foto: Elvira Glänte
Foto: Elvira Glänte
Var hämtar du din matinspiration?
– Jag kan förlora mig i matbutiker på samma sätt som vissa kan kolla kläder på stan i timmar. Många gånger ser jag något, eller tänker på en smakkombination som jag tror blir fin, och så antecknar jag det i mobilen direkt. Jag glömmer saker enkelt. Så fort en tanke eller idé ploppar upp så skriver jag ned det. 
Vilket halvfabrikat har du alltid hemma?
– Vår frys är fylld till bredden och höjden med Snickersglass. Det började oskyldigt. 
Vad skiljer en riktigt bra restaurang från en bra?
– För mig handlar mat så oerhört mycket om att ta hand om andra. Det är den rollen mat haft i mitt liv i min familj. Det är en kärlekshandling gentemot din omgivning. Och restauranger är egentligen en förlängning av det. Jag tycker nog att bra restauranger lagar bra mat, riktigt bra restauranger lagar bra mat men tar också hand om dig. Och det är mest därför jag går ut. För att bli omhändertagen. 

Sedirs tre Stockholmstips just nu:

Grus Grus Vinbaren
Grus Grus Vinbaren
Karlbergsvägen 14, Stockholm
"För att varje rätt är som en julklappsöppning."
Boka bord
Schmaltz Bar & Delicatessen
Schmaltz Bar & Delicatessen
Nybrogatan 19, Stockholm
"För att det finns en vilja att göra något annat."
Boka bord
Sturehof
Sturehof
Stureplan 2, Stockholm
"För att ihärdighet kan vara vackert."
Boka bord
Gustav Landmark
Gustav Landmark
Publicerad 20 okt 2022