Krognytt
Detta serverades på Nobelmiddagen 2023
Igår, den 10 december, gick årets Nobelmiddag av stapeln i Stockholms Stadshus. Enligt tradition hölls menyn hemlig tills gästerna slagit sig ned vid bordet. För årets meny stod kocken Jacob Holmström, som ansvarade för för- och varmrätt, samt Annie Hesselstad som gjorde årets dessert även i år. Under Nobelkvällen serverades ca 1300 gäster, däribland Kungafamiljen.
Förberedelserna pågick i fyra dagar med ett 40-tal kockar och konditorer inför årets prestigefyllda Nobelmiddag i Stockholms Stadshus. I år fick stjärnkocken Jacob Holmström äran att ansvara för för- och varmrätten, medan chefskonditorn på Artipelag, Annie Hesselstad ansvarade för desserten även i år. Rätterna fokuserade på lokala smaker och svenska producenter från norr till söder. Nobelmenyn går nu att avnjuta på Stadshuskällaren, som är den enda restaurangen i världen som serverar samtliga Nobelmenyer från 1901 och framåt.
Menyn på Nobelmiddagen 2023:
Förrätt
Gulbeta bakad med alger och salt samt en kräm på alger från västkusten. Serverades med kärnmjölk och krondill samt störrom från Strömsnäsbruk.
Dryck: Shaman Rosé Grand Cru Extra Brut, Marguet, Champagne, Frankrike
Varmrätt
Torskrygg färserad med kungskrabba, serverades med kålrabbirulle, stekt kroppkaka fylld med torsk och kungskrabba samt inlagd lök med svamp. Till detta serverades vintergrönsaker och sommarens inlagda primörer samt en sås på grillade blåmusslor.
Dryck: 2021 Marsannay Rouge, Domaine Trapet, Bourgogne, Frankrike
Dessert
Bakad chokladkräm med kompott gjord på lingon från Mockträsk utanför Boden, smaksatt med tjärsirap. Serverades med chokladsablé och lingonsmörkola, samt maränger och kräm gjorda på lingon och en frisk parfait på crème fraiche.
Dryck: 2018 Château Tirecul la Gravière, Monbazillac, Frankrike
Fler artiklar
Årets vinnare Stellagalan 2024
Elite Palace Hotel öppnar italienaren Panza
Malin Mendel gästar restaurang India’s
Vin- & Ciderfestivalen Avskalat återvänder till Stockholm
H&M och Adam & Albin har öppnat pop-up restaurangen The Beet
Shibumi gör pop-up på Röda Huset
Nu öppnar den mexikanska restaurangen MXCO – Stockholms nya taqueria
Hummerdagar på Gondolen
Anja Allvin har öppnat Babusia – en ukrainsk restaurang i Malmö