Veckans kroggäst

Jim & Jacob: "Det ska vi öppna någon gång så hoppas ingen hinner före"

Publicerad 17 feb 2023 (ändrad 23 mar 2023)
jim och jacob veckans kroggast bokabord
Jim Hammargren och Jacob Nermark Hjelm blev Jim & Jacob med Stockholmarna när de öppnade sin första restaurang med samma namn 2015. Nu finns de på Östermalm på två platser, Copine och Kasten, och för snart ett år sedan öppnade de Chipirón Tapasbar. På somrarna är det skärgårdskrogen Båtshaket på Ålö som gäller – men var går Jim och Jacob själva ut och äter? Vi har pratat favoritkrogar, inspiration och vad de helst gör en ledig lördag.
Först och främst, hur känner ni varandra och hur kom det sig att ni startade er första
restaurang?
– Vi gick på samma gymnasium och började prata om att öppna eget väldigt tidigt. 2014 var vi 24 år gamla, då sa vi upp oss från våra jobb och köpte en gammal bil vi byggde om till en foodtruck. Den höll i 4 dagar sen brann den upp på Nybrogatan. Efter det köpte vi en risig thaikrog på Surbrunnsgatan som med små medel blev Jim & Jacob.
Vad hade ni inte räknat med när ni bestämde er för att öppna krog?
– Det mesta med att driva företag. Vi var rätt orädda och naiva av oss. Skiter det sig så börjar vi om, lite så var det. Vi tänkte mest att skapa en bra stämning och laga god mat, vilket vi tror gynnade oss. Resten fick vi lära oss med tiden och det löste sig rätt bra ändå. Man måste våga testa nya saker, och misslyckas för vi ska lära oss och göra det bättre.
Vilken Stockholmskrog besöker ni oftast och vad beställer ni?
Jacob:
– Jag önskar att jag hade ett stammishak där jag åt samma sak varje gång. Tyvärr har jag inte det, bor i Norra Djurgårdsstaden och där finns inte riktigt den restaurangen ännu. Sen provar jag gärna något nytt när jag går ut. Men går ofta till Sturehof, där äter jag nästan alltid Queneller. Älskar också deras pommes och kokta potatis. Är jag på Södermalm så slinker jag allt som oftast in på Racamaca.
Jim:
– Samma här. Har inget stammishak heller tyvärr! Är småbarnsförälder så är lite lost. Älskar mexikanskt, XULO i Vasastan är nog bäst just nu och äter helst Birria Tacos.
Vilket kök är er största inspiration och varför?
– Det mesta som rör Medelhavet, just nu Spanien. Dels för att alla våra restauranger är inspirerade av något land runt medelhavet med en näve Stockholm. Sen skulle vi helst bo däromkring. Det blir ett sätt att låtsas som att man är där, vilket vi vill att gästerna ska känna också.
Linguine med störkaviar en favorit hos Copine på Kommendörsgatan.
veckans kroggast jim jacob chipiron
Förra året blev Jim & Jacob på Surbrunnsgatan till tapasbaren Chipirón.
Favoritstad för att upptäcka ny mat?
Jacob:
– Just nu Paris, har bott där ett år så staden känns väldigt tillgänglig och då blir det lättare att hitta det nya och hänga med. Sen skulle jag gärna se mer av Spanien och London, de har otroligt mycket bra just nu.
Jim:
– Instämmer med Jacob. Paris just nu. Återvänder gärna till Rom snart igen.
Halvfabrikat som alltid finns hemma?
Jacob:
– Chips, tyvärr. Sen har jag nästan alltid färdiga dumplings i frysen. Det är så lätt och snabbt att laga.
Jim:
– Några kryddiga korvar är bra att ha tillgängliga.
Vem som inte redan har gjort det borde öppna en restaurang?
– Jon Favreau. Det finns även en hel del talangfulla, helt okända människor i branschen som skulle kunna öppna fantastiska restauranger.
Ni är lediga en lördag, vad gör ni?
Jacob:
– Runt lunch tar jag mig nästan alltid ut på stan med min flickvän. Vi går planlöst omkring och kanske köper något att ha på sig senare på kvällen. Äter gärna nudlar på Ai Ramen och möter vi upp några andra på en öl. Sen går vi ut och äter någonstans, om vi inte är bortbjudna. Men vi föredrar att umgås på krogen så vi kan fokusera på varandra och inte allt fix med att vara hemma hos någon. Slutar ofta upp på någon bar!
Jim:
– Käkar tacos med familjen på stan. Tar en kaffe och knallar runt. På kvällen slutar jag oftast upp med en handfull vänner och dricker drinkar. A bar Called Gemma är en favorit och senare taxi till tjoget i Hornstull.
A Bar Called Gemma på Grev Turegatan är en favorit.
Vilken rätt har ni beställt flest gånger?
Jacob:
– Väldigt svår fråga men skulle gissa att det är Pho med kyckling på Bamboo Asia.
Jim:
– Råbiff bör det vara, hehe.
Vad tycker ni saknas i restaurang-Sverige?
Jacob:
– Riktigt bra kinesiskt. Det finns säkert något jag inte känner till och jag gillar Surfers, men kanske något som känns ännu mer genuint. Samt en klassisk Spansk Asador, men det ska vi öppna någon gång så hoppas ingen hinner före.
Jim:
– Mer och bättre streetfood som gör staden mer levande!

Jim & Jacobs 3 krogtips i Stockholm just nu:

Cabal Pupusas & Tacos
Järnvägsgatan 74, Sundbyberg. "För att vi behöver fler ställen som detta i Stockholm, enkelt, genuint och jäkligt gott."
Tudor Arms
Grevgatan 31, Östermalm. "För att det inte finns något som passar februariväder bättre än öl på en riktig pub."
Aloë
Aloë
Svartlösavägen 52, Stockholm
"Albert Adrià gästspelar på Aloë 22 och 23 mars, säkert slutsålt men knip en plats om det fortfarande är möjligt."
Andrea Danielsson
Andrea Danielsson
Publicerad 17 feb 2023 (ändrad 23 mar 2023)
Få nyheter och restaurangtips från krogar i hela Sverige!
Vi skriver om de senaste trenderna, nyöppningarna och dolda pärlor inom den svenska gastronomin. Fyll i formuläret och se fram emot allt detta direkt i mejlboxen.
Skicka in