Veckans kroggäst

Farah Abadi: "Snälla någon, ta min restaurangidé"

Publicerad 12 jan
farah abadi veckans kroggast
Folkkära programledaren Farah Abadi är veckans kroggäst och ger sina bästa restaurangtips i Malmö.
Hej Farah! Vad gör du nu? 
– Just nu håller jag på att spela in alla artistpresentationerna inför Mello. Sedan drar cirkusen och Melloturnén igång i början av februari. Dessutom sänder jag Karlavagnen varje tisdagskväll och lite då och då dyker jag upp i Ring så spelar vi. Jag försöker också vara ledig! 
Vilken Malmökrog besöker du oftast och vad beställer du?
– Jag har varit på BisE ett par gånger senaste månaderna. Alltid trevligt, ombonat och gott. De har en liten barmeny som ändras rätt ofta. Jag brukar beställa allt! Jag och en kompis körde en restaurangrunda förra helgen. Alltså istället för en gammaldags pubrunda så gjorde vi i princip samma fast med mat och drinkar. Vi började på BisE, sen MJs senaste restaurang Lillies, Ruths och avslutade på Ginbaren. 
Vad skiljer en riktigt bra restaurang från en bra?
– När man känner sig överraskad av maten. Det är som på julafton. Man vill inte bara ha det på önskelistan, man vill ha en surprise, något man inte ens visste att man ville ha. Samma sak är det med en restaurang. 
Vilken är din bästa restaurangupplevelse?
– Jag var i Belgrad för ett par år sedan. Allt var skitbilligt med svenska mått mätt. Jag googlade fram den absolut dyraste restaurangen i stan och gick dit. Det var liksom lyxigaste lyxen, en servitör stod alltid redo vid bordet att fylla på glas eller ta beställningar. Maten var god men servicen var något jag kanske aldrig mer kommer uppleva. Och kanske är lika bra tänker jag. 
Har du någon guilty pleasure-maträtt?
– Snabbnudlar med sweet chilisås.
Vilken maträtt är en odödlig klassiker för dig?
– Förr skulle jag säga Moules men efter en svår matförgiftning är vi inte kompisar mer. Skulle säga en klassisk råbiff med pommes! 
Din senaste receptgoogling?
– Kyckling! Det blev en dijonhistoria som inte kommer lagas igen. 
Vad tycker du saknas i restaurang-Sverige?
– Fler restauranger som tar ansvar likt lunchrestaurang Spill i Malmö. Hög kvalitet av råvaror som annars hade slängts. Det är genialiskt och magiskt gott! 
Vart går du för cocktails?
– Detta är jag till bartendern: "välj du, men gärna något syrligt och lite sött men inte för sött!" Störigt kanske men jag låtsas att bartendern älskar att vara kreativ. 
Om du fick öppna en restaurang, vad skulle det vara? 
– Jag vill ha en restaurang som bara serverar varma mackor och pommes! Olika sorters fyllningar och massor med dippsåser. Snälla någon, ta min idé och gör den till verklighet!

Farahs 3 lunchfavoriter i Malmö

"Här kommer tre lunchställen i Malmö alla borde prova!"
Restaurang Spill
”Man vet vad det är för lunch samma dag och jag har aldrig varit där utan att känna att jag är ledsen för snart är denna måltid slut och jag kanske aldrig får uppleva samma igen!”
Papi
”Om du älskar pasta är Papi din pastadaddy! Och var inte blyg att fråga om lite mer!”
Rekas Burgers
”Nä men håll käften och ta alla mina pengar och gör fler burgare så gott det är!”
Gustav Landmark
Gustav Landmark
Publicerad 12 jan