Veckans kroggäst

Gustav Johansson: "Jäkligt gött när favoriter från barndomen veganiseras"

Publicerad 26 jan 2023 (ändrad 6 apr 2023)
Gustav Johansson javligt gott tips
Veckans kroggäst är köttälskaren som blev vegokock: Gustav "Jävligt Gott" Johansson. Gustav är kokboksförfattare och entreprenör som driver Sveriges största vegoblogg och Instagramkontot @jävligtgott med över 100 000 följare. Han är också kulinarisk ledare och delägare i den växtbaserade restaurangen ChouChou i Stockholm som serverar några riktiga klassiker i vegansk tappning – och en 3D-konstruerad (!) köttbit.
Berätta, hur gick du från att älska kött till att välja bort det helt?
– Det började med att jag blev vegetarian när jag var 19, direkt efter studenten. Jag hade festat en massa sista året på gymnasiet och behövde ta tag i mig själv. Jag kände att ett halvår med vegokost var precis vad både min kropp och min självkänsla behövde. En riktig utmaning som skulle bevisa att jag hade lite självkontroll. Det jag inte räknade med var att jag faktiskt skulle börja tycka att kött var äckligt på kuppen.
– När jag sedan började arbeta med bloggen som mitt heltidsjobb tio år senare så blev jag snabbt bättre på att laga vegansk mat. Då bestämde jag mig för att ta steget fullt ut och även utesluta ost, ägg och mjölk.
Vilken är den mest underskattade grönsaken?
– Vitkål! Jag älskar vitkål. Otroligt god att både steka, rosta, pickla, äta färsk, både som huvudrätt och tillbehör. Allra godast är den på sommaren när den är färsk och skir, men även på vintern är den en riktig c-vitaminbomb och väldigt billig.
Halvfabrikat som du alltid har hemma?
– Havregrädde och formbar färs. Sjukt mångsidiga råvaror! Margarin har jag också hemma för det mesta. Just nu är jag också förtjust i Felix vegetariska krögarpytt. Jäkligt gött när favoriter från barndomen veganiseras.
Har du något stammishak? Vad beställer du där?
– Haha, det enkla och tråkiga svaret är mitt eget ställe ChouChou! Oavsett hur många gånger jag äter vår buffé eller vår 3D-konstruerade filét mignon så tröttnar jag inte. Annars är Pizzeria Giro ett ställe jag alltid återkommer till för en snabb och opretentiös vardagsmiddag med ett par glas vin. Sjukt goda pizzor.
Sveriges första 3D printade växtbaserade steak frites på restaurang hos ChouChou.
Vilket är ditt starkaste matminne?
– Pappas matlagning från när jag växte upp. Absolut. Det var där min uppskattning för mat som hantverk och passion föddes. Han älskade att laga mat och kunde stå i timmar och fixa och dona i köket. Hans julbord inte minst. De var fulla av massor med god mat och väldigt mycket kött.
Favorit-instakonto just nu?
– Oj, bra fråga. Jag följer inte så många Instagramkonton slaviskt och gillar inte när det blir för pretentiöst. En tjej som jag dock är väldigt imponerad av, både när det kommer till driv och kreativitet är den tyska bloggerskan Maya som driver @fitgreenmind.  Hon gör korta små matlagningsvideos på Instagram och TikTok och allt ser både jävligt gott ut och verkar lätt att lyckas med!
Vilken vegorätt brukar (nästan) alltid gå hem hos köttätaren och varför?
– Mina veganska köttbullar och min skagenröra. De är bägge två klockrena rätter som blir hur goda som helst i växtbaserad tappning, samtidigt som de har hög igenkänningsfaktor. Recepten finns i mina kokböcker och på bloggen.
Bästa tipset för att få till smakerna i växtbaserad mat?
– Sojasås! Utan tvekan. Det ger både umami och sälta till allt från himmel till jord. Minska på det vanliga saltet och salta med ljus japansk sojasås, den du vanligtvis får till sushi. Det ger mer kropp och oumph till dina såser, grytor, biffar och röror.
gustav johansson javligt gott nudlar
"Jävligt goda" jordnötsnudlar med tofu.
Drömdestination för att upptäcka ny mat?
– Jag älskar Los Angeles. Där hittar du hundratals olika matkulturer som inte bara finns utan också frodas, och dessutom några av världens mest spännande växtbaserade restauranger.
Vad vill du äta när något ska firas?
– Något jävligt gott! Det är det viktigaste. Det kan vara kinesiskt, svenskt, franskt eller vad som helst. Så länge det är vällagat och roligt. Just nu är jag väldigt inne på kinesiskt, så jag går gärna till Surfers.
Vad snacksar du helst en fredagskväll framför tv:n?
– Popcorn! Utan tvekan. Jag brukar köpa mina popcorn från webshopen wepopop.com som importerar och säljer årgångspopcorn från hela världen. Innan du testat deras olika sorter så har du inte testat popcorn på riktigt!

Gustavs 3 veganska/vegetariska krogtips i Stockholm just nu

Chouchou
ChouChou
Regeringsgatan 48 / Mäster Samuelsgatan 18, Stockholm
"Om du vill testa några av världens mest nyskapande råvaror lagade på klassiska och jävligt goda sätt."
Surfers Stockholm
Surfers
Norrlandsgatan 24, Stockholm
"Inte helt veganskt, men riktigt, riktigt bra på de rätter de lagar och utan tvekan Stockholms bästa asiatiska vegomat."
Växthuset
Växthuset
Hammarby Slussväg 2, Stockholm
"För en enklare och mer förfinad fine dining upplevelse där grönsakerna och baljväxterna står i fokus. En Stockholmsinstitution."
Andrea Danielsson
Andrea Danielsson
Publicerad 26 jan 2023 (ändrad 6 apr 2023)
Få nyheter och restaurangtips från krogar i hela Sverige!
Vi skriver om de senaste trenderna, nyöppningarna och dolda pärlor inom den svenska gastronomin. Fyll i formuläret och se fram emot allt detta direkt i mejlboxen.
Skicka in