Krognytt
Ardbeg Embassy: "Vi är den enda restaurangen i hela världen som serverar whisky direkt från fat"
Ardbeg Embassy serverar whisky, öl, vin och mat i en tidlös miljö mitt i Gamla Stan. Hit kan du gå inte bara för ett glas, eller en bit mat, men även för whiskyprovningar med whisky från hela världen. Hos Ardbeg Embassy finns ca 500 olika single malts, samt 16 svenska microbrygder på fat. Här kan du även få en ”Dram straight from the Cask” vilket är världsunikt. Maten på denna whiskyrestaurang är lagad från grunden med bra råvaror och på menyn står vilt och svensk husmanskost. Vi har ställt sex frågor till restaurangägaren Charbel "Chabbe" Daoud.
Berätta, varför just whisky?
– Whisky är väldigt brett och har så lång historia. Man tillverkar whisky i stort sett i hela världen och smaken kan skilja sig väldigt mycket från land till land. Man kan gå på flera olika provningar ofta, men det finns alltid ny historia och nya smaker. Det är så fascinerande och häftigt.
Hur viktigt är det hur whiskyn dricks?
– Det viktigaste är att man dricker whiskyn som man själv gillar den. Med vatten, utan vatten eller som vatten! Jag tycker att det är godast när man delar whisky med vänner i trevligt sällskap. Men om jag ska nämna ett tips så tycker jag att den inte får vara kall, själv föredrar jag utan is med lite vatten för att öppna upp smakerna.
Vilka tre whiskysorter får man inte missa hos er?
– Det finns så mycket bra och god whisky, men vi är den enda restaurangen i hela världen som serverar whisky direkt från fat, Ardbeg Single Cask. Pappy Van Winkle Bourbon som vi serverar är också svår att få tag i, väldigt allokerade flaskor. Yamazaki från Japan får man inte heller missa, för det är så gott. Man får passa på att prova god kvalitets whisky hos oss, från olika delar av världen.
Vad har ni för whiskyprovningar på gång?
- Den 13 januari har vi The Secret Speyside Collection som är en exklusiv whiskyserie, där vi provar väldigt unik och gammal whisky. Den provningen sålde slut på mindre än 24 timmar.
- Den 20 januari har vi Ostron och Ardbeg-provning där vi tillsammans med Gustav Hökstrand från ostronbaren Muscadetbaren testar 9 olika ostron tillsammans med 6 olika sorters Ardbeg whisky.
- Den 23 januari har vi The Scotch Malt Whisky Society, den provningen kör vi en gång i månaden där vi provar whisky från flera olika destillerier.
- Den 25 januari har vi Michter’s Bourbon-provning, det är whisky från USA, som generellt är lite sötare än whisky från till exempel Skottland.
– Sen kör vi på hela vintern med massor av provningar. Det händer mycket hos oss, så vi lägger upp alla våra provningar på hemsidan som uppdateras kontinuerligt.
Finns det någon speciellt att äta som passar till just whisky?
– Whisky tycker jag passar bra med det mesta, men om vi absolut ska nämna något så tycker jag att ost, choklad och chark passar bra.
Vilken maträtt får man inte missa på er meny?
– Vår Biff Rydberg! Den gör vi på vårt eget vis genom att spraya köttet med Ardbeg whisky. Sedan har vi en stående dessert som vi gör på espresso, choklad och Ardbeg ten.
Fler restauranger i Gamla Stan
Fler artiklar
Elite Palace Hotel öppnar italienaren Panza
Malin Mendel gästar restaurang India’s
Vin- & Ciderfestivalen Avskalat återvänder till Stockholm
H&M och Adam & Albin har öppnat pop-up restaurangen The Beet
Shibumi gör pop-up på Röda Huset
Nu öppnar den mexikanska restaurangen MXCO – Stockholms nya taqueria
Hummerdagar på Gondolen
Anja Allvin har öppnat Babusia – en ukrainsk restaurang i Malmö
Ena halvan av Kagges har nu öppnat Bistro Zissou!