Veckans kroggäst

Fredrik Tunedal: "Det är nu man dricker järn inte tjugo över två"

Publicerad 12 maj 2023
Fredrik Tunedal PangPang Veckans kroggast bokabord
Veckans kroggäst är Fredrik Tunedal som 2010 gick all in för öl och tatuerade in PangPang på knogarna och startade mikrobryggeriet med samma namn. Det blev en succé och för lite mer än ett år sedan startade han Stockholms första ”Festaurang”: en slags stimmig fest-restaurang. Temat är fest och hans tips leder oss från en beprövad krogrunda i Hornstull till en rosa vermouth-bar i Las Palmas.
Vart går du för att få dig en genomkörare? 
– Jag måste alltid vara i rörelse, så det finns inte ett enskilt ställe. Möjligtvis kan man fuska lite och köra igenom hela Crespi-kvarteret i Gamla stan. Annars, börjar jag var som helst i stan och sakta men säkert dricker mig till Hornstull. Väster om Långholmsgatan är som en jävla nyförälskelse för en stök-älskare: Med ett par bärs i mig måste jag dricka lite sake från Akebono på Barbro, sno en slice hos Adel på Bitza, dricka Stellas Pisco på Indio, kolla om Victor jobbar på Chelas, checka in snabbt på Judith & Bertil och sen såklart välja stängningsmusiken på PangPang vid 01. Efter det går vi över gatan till Forma och Tjoget eller spårar ut fullständigt på Time.
Vad vill du äta när något ska firas?
– Små goda grejer sida vid sida vid en bardisk. Jag älskar dig säkert, men utmana inte ödet genom att tvinga mig att stirra dig i fejset hela kvällen. 
Din bästa barupplevelse någonsin?
– Den bästa barupplevelsen får man inte på en bar. Hela grejen är att glida runt mellan olika ställen låta stunden bestämma. Det gäller oavsett om man är i Stockholm, San Sebastian, eller Joshua Tree. Med det sagt: det finns en liten grön och rosa vermouth-bar i Las Palmas där det bara jobbar svinsköna flator - hatar inte det stället. 
Är fest samma sak som stökigt?
– Nä, det behöver det ju såklart inte vara. Du kan dricka två glas vin och en Sprite och vara i säng vid 22 om du vill, men då får du festa utan mig. 
fredrik tunedal pangpang festaurang ol
I baren i Hornstull finns 13 kranar där PangPangs 26 olika ölsorter och drinkar på tapp får rotera.
Fredrik Tunedal Pangpang festaurang. brunch
Menyn hos PangPang består av mindre rätter som byts ut ofta.
Hur kickar man igång en festkväll?
– Lyssna noga för det här är viktigt. Det är nu man dricker järn, inte tjugo över två för att man är för full för att dricka en hel bärs. Gå ut hårt med spriten så fokar vi på att dricka bärs resten av kvällen. Är du fortfarande vaken vid tretiden så omförhandlar vi.  
Du är ledig en lördag, vad gör du?
– Jag bor i ett litet hus på en slottsgård på landet (jag hyr det ska sägas), och är jag helt ledig lämnar jag inte markerna. Först blir det bus med min katt Ipa tills hon biter mig så hårt att jag blöder - då är det dags för hennes övervakade permission på verandan. Sen blir det Enduro i skogarna och dusch i trädgården eller bad i Mälaren om det är över 20 grader i vattnet, innan första bärsen rinner från min privata fatölsanläggning. Sms:a mig hur mycket du vill om vad som händer ikväll, vi ses inte.
Oväntat bra mat- och dryckeskombination?
– Fan vad jag önskar att det var 2004 och jag kunde berätta för folk för första gången om att man kan dricka tunga fatlagrade stouts till ostron. 
Hur och när slutar den perfekta festkvällen ute?
– Det blir efterfest, men fan inte hos mig.
Nu har du startat en Festaurang, finns det något annat som saknas i krog-Stockholm?
– Jag kan inte fatta att ingen har startat en riktigt bra rullbands-bar! Det behöver ju inte vara sushi, utan kan vara smårätter och typ cocktails? Hade varit så skönt att bara få sprit rullandes rätt in i munnen utan att behöva snacka med det 22-åriga innebandyproffset i baren. 
– Efterlyser också fler privatägda pooler med hög promillehalt för oss som inte känner folk i Djursholm eller vill vara med på din konferens på Ellery Beach House. 

Helkväll

Fredriks restaurangtips i Stockholm.
PangPang Festaurang
Middag & Fest
Långholmsgatan 34, Stockholm
"Måste man äta middag, det är så jävla tråkigt? För fest säger jag PangPang Festaurang. Känner mig som Thomas Di Leva när han bara spelade egna låtar i sitt sommarprat, men vafan, det är rätt trevligt här."
Brunch
"Bitza i Hornstull. Stockholms viktigaste krogfamilj, de legendariska Kersh, gör ju allt bra, men Adels palestinska brunch kan vara kronjuvelen."
Andrea Danielsson
Andrea Danielsson
Publicerad 12 maj 2023
Få nyheter och restaurangtips från krogar i hela Sverige!
Vi skriver om de senaste trenderna, nyöppningarna och dolda pärlor inom den svenska gastronomin. Fyll i formuläret och se fram emot allt detta direkt i mejlboxen.
Skicka in