Veckans kroggäst

Klara Lind: "Pasta kan tyckas sexigt men matkoma är något att räkna med"

Publicerad 31 mar 2023 (ändrad 15 maj 2023)
klara lind veckans kroggast bokabord
Klara Lind blev ett bekant ansikte för svenska folket när hon vann Sveriges mästerkock 2017. Hennes två passioner i livet är mat och dejting: På sitt Instagram-konto @klarasmat delar hon med sig av härliga recept och i podden "Dejta med Klara & Agnes" pratar hon om precis det som namnet avslöjar: att dejta. Våren, som brukar kallas kärlekens årstid, är på ingång och vi passade på att fråga om hennes hetaste restaurangtips i Stockholm just nu.
Hur startade din kärlek till mat?
– Jag är uppvuxen i Costa Rica och Guatemala och har väldigt tydliga och tidiga matminnen därifrån. Vi grillade mycket skaldjur, fisk och åt mycket ceviche som fortfarande är min absoluta favoriträtt. Mina föräldrar har alltid lagat mycket mat och varit måna om att det ska vara gott och vällagat.
Vad är det som avgör om en restaurang passar för en första dejt? 
– Jag skulle säga akustiken och belysningen i lokalen, sen service och maten. I den ordningen. Man vill kunna höra vad den andra säger utan att behöva skrika eller viska. Mysbelysning är viktigt! Dimma ner. Man vill inte sitta med en strålkastare i ansiktet på en dejt. Eller det vill man väl aldrig? Sen gillar jag service som känns avslappnad och inte är för krävande för gästen.
– För mig kommer maten på en fjärde plats i dejtingsammanhang. Det ska vara gott, givetvis, men jag väljer alltid bort tacos och burgare på grund av kladd. Pasta kan tyckas sexigt, men matkoma är något att räkna med.
Våren närmar sig, hur skulle en perfekt dejt i ett soligt Stockholm kunna se ut?
– Först skulle jag ta en lång promenad genom Söder till Gamla stan. Sätta mig på Pastis, dricka pastis och äta chark, rillette och ostar. Jag tycker det är så roligt att titta på folk och gissa vilka de är och hur deras liv ser ut. Väldigt effektivt sätt att lära känna din dejt på också, att gå på fördomarna direkt! Sen skulle jag avsluta dagen eller kvällen med Gröna Lund. Eller i omvänd ordning.
Ditt favorit-instakonto just nu?
– Det är @frederikbillebrahe och @silberbauers – älskar danskarna!
klara lind restaurangtips pasta puttanesca
Klaras Instagram-konto @klarasmat är fyllt av smarriga recept och vackra matbilder.
klara lind restaurangtips gron tomat med parmesan
"Grön tomat med parmesan". Recept finns här.
Din senaste recept googling?
– Jag googlade brun mat. För det är oftast den godaste maten. Inget direkt recept men jag hittade lite inspiration, haha.
En vardags-go to att laga när inspirationen sviker?
– Bresaola, parmesan, citron, olivolja. Och en jättestor baguette som jag äter på vägen hem från Ica.
Favoritsnackset som alltid finns hemma?
– Oliver! Och ost. 
Om du vill träffa nytt folk, var går du?
– Sturehof om man bara vill mingla. Annars går jag ofta på technospelningar. Mat och techno, det är en stor del av mitt liv. Det spelar ingen roll var eller vilken spelning, jag träffar alltid nytt och kul folk.
Om du ska träffa kompisar på stammisstället, var möts ni?
– Jag har inget sånt ställe direkt. Det är lite synd! Men jag önskar mig ett perfekt brunchställe där jag skulle samla mitt gäng varje lördag eller söndag och gå igenom veckan. Vi har inte riktigt den kulturen här, måste lösa det.

3 restauranger i Stockholm som passar för en dejt:

Persona
"Persona är överlägset bäst när det gäller mat och service. Vill man fira något, impa på någon eller bara skämma bort sig själv, gå dit."
Pastis
"Pastis i Gamla stan. Det är riktigt hånglig stämning där. Be om bordet i fönstret!"
Misshumasshu
Nori Bar
Birger Jarlspassagen, Stockholm
"Slänger in en bar här: Nori Bar i Birger Jarlspassagen. Jag säger bara belysningen, ljudet, servicen, drinkarna! Jossan och Jack är fantastiska."
Andrea Danielsson
Andrea Danielsson
Publicerad 31 mar 2023 (ändrad 15 maj 2023)
Få nyheter och restaurangtips från krogar i hela Sverige!
Vi skriver om de senaste trenderna, nyöppningarna och dolda pärlor inom den svenska gastronomin. Fyll i formuläret och se fram emot allt detta direkt i mejlboxen.
Skicka in