Veckans kroggäst

Tea Malmegård: "Jag åt samma pastarätt under kanske ett år"

Publicerad 24 feb (ändrad 23 mar)
tea malmegard veckans kroggast bokabord
Tea Malmegård är konditorn, kocken och kokboksförfattaren med minst sagt imponerande meriter. Hon har jobbat på stjärnkrog, drivit hemmarestaurangen DoMa, som nu finns på permanent adress på Östermalm – och skapat mängder med fantastiska bakverk. Bland annat den berömda Macaron-tårtan till prinsessan Madeleines bröllop.
För de som följer Tea på Instagram är det kanske några som undrar om hennes dygn verkligen har 24 timmar? Eller om det på något magiskt sätt finns fler? Vi lyckades knipa några minuter mellan cateringar, service på DoMa och tv-sändningar för att höra om hennes krogtips, den ultimata trerättersmenyn och vilken dessert alla borde testa att göra hemma.
Berätta, vad gör du just nu?
– Just nu i livet så är det mest DoMa som mitt arbete utgår ifrån och i februari har det varit mycket catering och en del pressjobb för Sveriges Mästerkock "Efter Stängning" som började sändas i början av månaden. 
Vilken Stockholmskrog besöker du oftast och vad beställer du?
– Blomkålen på A Bowl & Plates. Jag har varit väldigt duktig på att testa nytt senaste månaderna så det har varit färre besök på mina vanliga go-tos även om AW:n på Tjoget om helgen nu kanske bytts ut mot en helgburgare där p.g.a. gravid.
Vad äter du till frukost?
– A-fil med tärnad blodapelsin och All-Bran. Och kaffe med havremjölk. Det är min första frulle runt klockan 6. Sen äter jag mack-frulle på jobbet vid 11. 
tea malmegard veckans kroggast
Restaurang DoMa: Do (rotea) Ma (lmegård), började som hemmakrog i lägenheten och öppnade 2020 på Nybrogatan 48.
Kyckling med sås och ris hos A Bowl & Plates – en favorit!
En dessert alla borde testa göra hemma som inte är så svår som den ser ut?
– Crème caramel. 
Vem som inte redan har gjort det borde öppna en restaurang?
– Jessie Sommarström.
Vad innehåller den ultimata trerättersmenyn?
– Vitello tonnato, nån goffig pasta och något med blodapelsin. Det är mina cravings just nu i alla fall. I morgon kan det vara något annat.
bakficka stockholm bar doma
Hos Bar DoMa finns härliga drinkar, en intressant vinlista och hög mysfaktor.
Vilken rätt har du beställt flest gånger? 
– Jag hade svåra besvär med smak och doftbortfall efter Covid men jag åt samma pastarätt med salvia, pumpa och brynt smör på Sturehof under kanske ett år tills mina smaklökar fattade grejen. Den blev liksom bättre och bättre. Så procentuellt utslaget så är det nog den. Eventuellt på en delad första plats med en halv Skagen på samma restaurang. Har hängts mycket på Sturehof genom åren.
Du är ledig en lördag, vad gör du?
– Vaknar och tror att något är fel? Haha, nej men jag jobbar nästan alltid brunch på DoMa och det är mitt favoritpass på hela veckan. Annars blir det nog att dra till landet och bara chilla. Nu när det är kallt ute blir man lite begränsad (på ett skönt sätt) så hela familjen är nöjd med varm choklad framför brasan. 
Vilket är ditt husvin? 
– Jag har inget. Men något kralligt från Italien hamnar oftast i glaset en söndagskväll.
Vilken är din bästa restaurangupplevelse någonsin?
– Har sååå många. Mina bästa restaurangupplevelser är ofta starkt förknippade med glada minnen. Jag firade min födelsedag med massa vänner på Ett Hem en söndag häromveckan och det blev typ en topp tre dag i livet för mig. Maten var fantastisk men blev ju då ännu mer fantastisk för att jag befann mig i en otrolig miljö med underbara människor runt omkring mig.
Vad snacksar du helst hemma i soffan en fredagkväll?
– Comté och cornichons.

3 krogttips i Sverige just nu (och varför de förtjänar ett besök genast!)

A Bowl & Plates
A Bowl & Plates
Blecktornsgränd 8, Stockholm
"Deras kyckling, för att sås och ris är livet. Har en inplanerad "sås med ris-runda" på agendan med Stefan Ekengren och Benjamin Ingrosso och vi kommer garanterat svänga förbi ovan nämnda." 
Läs mer
Ett Hem
"Underbart vackert miljö gjort med sån känsla. Och ett otroligt skillat gäng i köket som lagar otrolig mat på de allra bästa råvarorna."
Chez Jolie
Chez Jolie
Ingmar Bergmans gata 2, Stockholm
"För de nördiga franska klassiska rätterna som visar det klassiska franska hantverket till absolut perfektion."
Läs mer
Andrea Danielsson
Andrea Danielsson
Publicerad 24 feb (ändrad 23 mar)
Få nyheter och restaurangtips från krogar i hela Sverige!
Vi skriver om de senaste trenderna, nyöppningarna och dolda pärlor inom den svenska gastronomin. Fyll i formuläret och se fram emot allt detta direkt i mejlboxen.
Skicka in