Sommaren är, som bekant, kort. Men säsongen då vi svenskar bänkar oss på uteserveringar börjar tidigt – gärna så tidigt som möjligt – och slutar inte förrän de första löven har lämnat sina träd. Därför kan det trots allt vara en bra idé att samla på sig ett gäng bra alternativ för kalla, ljumma eller till och med heta dagar i solen. Här har vi listat några av våra favoriter bland Stockholms alla uteserveringar.

Le Hibou – Bank Hotel

Arsenalsgatan 6

Högst upp i nya Bank Hotel finner du Le Hibou – en elegant cocktailbar och terrass med en enastående utsikt över staden. Interiören är inspirerad av en exklusiv parisisk våning och erbjuder vyer över Strandvägens takåsar och Nybroviken. I baren serveras signaturcocktails och ett stort utbud av alkoholfria drinkar.

Bleck

Katarina Bangata 68

Bleck har något som få andra uteserveringar på Södermalm har – sol. Med bästa sydvästvända solläge och med en stor, grön park framför finns det ingenting som hindrar solens strålars väg fram till dig (bortsett från molnen då). Slå dig ner mot en vägg eller på det stora trädäcket som invigdes sommaren 2018 och direkt gjorde en stor succé.

Trädgården/Under Bron/Växthuset

Södermalm, Stockholm

Under kvällens tidiga timmar är stämningen avspänd men förväntansfull på denna omåttligt populära uteklubb. Slå dig ner i solen på någon av alla träklossar, bänkar eller soffor och se området sakta men säkert fyllas på av festsugna människor.

Mosebacke, Terassen

Mosebacke Torg

Uteservering modell XL med ca 1 000 platser som ligger intill Mosebacke Torg, på Katarinaberget i den östra delen av det som brukar kallas för Söders höjder. Hit hittar törstiga från alla samhällets grupperingar och de bjuds på en vidunderlig utsikt över Stockholms inlopp och inte sällan konserter från kända och mindre välkända artister.

Mister French

Gamla Stan, Stockholm

Rejäl uteservering med internationell känsla på Skeppsbron. Här serveras väl tilltagna drinkar som kan avnjutas med härlig utblick över Stockholm ström. Ett stalltips är att först besöka Mr French och ta ett glas och sedan ta färjan över till Djurgården och Gröna Lund för att uppleva någon deras bra sommarkonserter.

Trattorian/Orangeriet/Pontonen

Skaldjur, cocktails, utvalt kött, hav och sommar. Orangeriet och tillhörande bryggan Pontonen är en av Kungsholmens mest välbesökta destinationer sommartid. Utsikten över Riddarfjärden och solnedgången över Söders höjder räcker som argument.

Musslan

Dalagatan 46

Klassiska Musslans uteservering har både kvällssol och en rofylld utsikt över Vasaparken. Förutom det självklara, olika rätter med musslor, finns mycket annat gott på menyn; inte minst vinerna. Ofta livemusik.

Urban Deli

Sveavägen 44

Urban Deli på Sveavägen har något som väldigt få kan stoltsera med i denna stad – en riktigt saftig takterrass. Med utsikt över takåsar finns det gott om öppna ytor för allmänt häng, men också mindre avdelningar för lite mer avskilt umgänge. Kliv in i hissen på gatuplan och låt den ta dig till skyarna och en annan värld ovan molnen.

Hotell Skeppsholmen

Gröna Gången 1

Längst ut på Skeppsholmen ligger hotellet med samma namn (restaurangen heter Långa Raden). Detta är en undangömd oas på promenadavstånd från city som ger dig möjlighet att fly från storstadens stress. Här erbjuds frukost, lunch och middag eller bara härligt häng med nära och kära endast ett stenkast från vattnet ackompanjerat av vacker musik och härlig utsikt.

Brasseriet/Guldterrassen/Strömterrassen

City, Stockholm

Brasseriet, Guldterrassen och Strömterrassen hör alla ihop och erbjuder olika versioner av högklassig utsikt. Se vaktparaden, slottet, Gustaf Adolfs torg och andra klassiska Stockholmsikoner. Både mat och cocktails håller precis lika hög klass som utsikten.

Artilleriet

Artillerigatan 13

Restaurang Artilleriet är inte helt enkelt att hitta på Armémuseums innegård – men för den som hittar fram väntar en väl dold skatt, både inne och ute. Lokalerna har bland annat fungerat som ett kanonförråd (några av krokarna går fortfarande att se i taket) och utanför sitter du i soligt läge med en pampig gård framför dig. En lugn oas nära Östermalms pulserande gator.

Ångbåtsbryggan

Östermalm, Stockholm

Klassiska Ångbåtsbryggan på Strandvägen har ett av Stockholms absolut bästa lägen för ett glas rosé i solen. På pontonen utanför själva Ångbåten ligger också en av stadens mest ambitiösa skaldjursdepåer med färska leveranser från Melanders Fisk varje dag. När temperaturen sjunker eller vinden ligger på åker glasväggarna upp och festen kan fortsätta.

Restaurang Göteborg

Midskeppsgatan 31

Restaurang Göteborg har ett unikt läge. Mitt i Sickla kanal ligger denna restaurang med sol så gott som hela dagarna under sommaren. Sätt dig med en av de klassiska rätter som står på menyn eller bara med något svalkande att dricka i solen.