Det italienska köket har fått ett rejält uppsving på senare år och plötsligt finns det ett helt gäng restauranger som kan göra Italiens kokkonst rättvisa.

Här under har vi listat våra favoriter i huvudstadens ständigt ökande utbud av trattorior och ristoranter som för tankarna till Piemonte, Toscana, Adriatiska havet och alla andra hörn av Europas kanske allra mest framstående kök.

Trattoria Montanari

Östermalm, Stockholm

Mysig familjeägd krog som drivs av barnen till grundaren av gamla restaurangen Capri på Nybrogatan.

Familjen Montanari, liksom maten de serverar, härstammar från Marche-regionen på Italiens östkust och bjuder på en personlig italiensk upplevelse. Har alltid en veckans pasta och en veckans secondo på lunchmenyn.

Papà Italiano & Italiano Ristorante

Östermalm, Stockholm

Italiano Ristorante och dess bakficka Papà på Nybrogatan respektive Riddargatan serverar traditionell italiensk mat i en genuin italiensk miljö.

Italiano är den något mer “vuxna” av de två medan Papàs miljö är stimmigare och lockar en något yngre publik.

Bianchi café & cycles

City, Stockholm

Konceptbutiken för de berömda italienska cyklarna är även en restaurang. Tyngdpunkten ligger på det italienska köket även om det finns influenser från andra delar av världen också.

Den speciella atmosfären är ett stort skäl att gå hit – gemensamma cykelutflykter på helgerna och aperitivo på fredagar är två andra.

Un Poco

Östermalm, Stockholm

Finitalienare som serverar avsmakningsmenyer utan att det bränner hål i plånboken. Med stilsäker inredning och mat som inte krånglar till det i onödan är Un Poco en kvarterskrog att sitta och trivas på länge.

Bakom restaurangen står Swedish House Mafia-duon Sebastian Ingrosso och Axell Hedfors.

La Vecchia Signora

Södermalm, Stockholm

“Den gamla damen” på Åsögatan är enligt många en av Stockholms bästa italienska restauranger.

Miljön är klassisk italiensk med vita dukar och förmedlar ovanligt mycket en känsla av det sanna Italien.

Köket härstammar från Piemonte-regionen – vällagat, långkokt och smakrikt.

La Bocca

Östermalm, Stockholm

Storsatsningen på en italienare av högre standard har etablerat sig i GQ:s gamla lokaler på Linnégatan på Östermalm.

Här snålas det varken på tryffel eller något annat av allt det goda i livet som har sin hemvist i Italien.

Mustigt, generöst och med en stor vinkällare är La Bocca destinationen för dig som är ute efter en riktig italiensk totalupplevelse.

Eataly

På Biblioteksgatan har gamla Röda Kvarns anrika lokaler fått italiensk flagg när internationella konceptet Eataly tog plats. Här ryms ett helt Italien i miniatyr, med en rad olika serveringar för allt från en enklare pizzaslice till hela middagar.

Eller varför inte ett glas prosecco medan du funderar på vart kvällen tar vägen?

För den som vill köpa med sig råvaror he...

Den gamle och havet

Precis som Hemingways roman är Den gamle och havet en historia med stark anknytning till havet. Ett stort utbud av olika italienska fisk- och skaldjursrätter spelar huvudrollen på denna klassiska restaurang som ägs av familjen Campogiani.