Det italienska köket! Ett av de mest hyllade, och samtidigt matlagning där det enkla oftast blir godast. Hemligheten i den italienska kokkonsten är oftast inte svårare än att det är råvarorna som gör en stor del av jobbet.

I Stockholm finns massor av riktigt bra italienska restauranger – så många att det kan vara svårt att hinna med dem allihop. Därför har vi samlat våra utvalda favoriter här. Buon Appetito!

Trattoria Montanari

Östermalm, Stockholm

Mysig familjeägd krog som drivs av barnen till grundaren av gamla restaurangen Capri på Nybrogatan. Familjen Montanari, liksom maten de serverar, härstammar från Marche-regionen på Italiens östkust och bjuder på en personlig italiensk upplevelse. Har alltid en veckans pasta och en veckans secondo på lunchmenyn.

Döden i Grytan

Bakom det minst sagt dramatiska namnet döljer sig en italiensk restaurang där det är lätt att trivas. Råvarorna är i många fall hämtade direkt från Italien och utvalda med stor omsorg. Här finns några av de allra bästa lufttorkade skinkorna som går att få tag på i Stockholm och menyn i övrigt härstammar till största delen från Rom-regionen.

L'Avventura

Pampig och ståtlig men ändå familjär italienare i regi av Stureplansgruppen tillsammans med krögare Karl Ljung. Lyxig känsla i stora och luftiga lokaler. Missa inte de härliga barerna som passar bra för ett glas innan middagen eller lite mer elegant AW-häng.

Adria

Vasastan, Stockholm

På bara några år har Adria redan etablerat sig som en av Stockholms bästa italienska krogar. Restaurangen drivs av syskonparet Daniela och Michele, andra generationen i den välkända krögarfamiljen Montanari. Adria Ristorante är en kvarterskrog där alla de klassiska italienska smakerna finns, men själva utförandet på rätterna är åt det mer moderna och ambitiösa hållet.

Papà Italiano

Östermalm, Stockholm

Papà är klassiska restaurangen Italianos bakficka på Nybrogatan och en stimmig favorit bland stans italienare. Både mat och miljö är så genuint italienskt det kan bli och här samsas du om utrymmet med en något yngre publik än den som lockas till Italiano.

Bianchi café & cycles

City, Stockholm

Konceptbutiken för de berömda italienska cyklarna är även en restaurang. Tyngdpunkten ligger på det italienska köket även om det finns influenser från andra delar av världen också.

Den speciella atmosfären är ett stort skäl att gå hit – gemensamma cykelutflykter på helgerna och aperitivo på fredagar är två andra.

Un Poco

Östermalm, Stockholm

Finitalienare som serverar avsmakningsmenyer utan att det bränner hål i plånboken. Med stilsäker inredning och mat som inte krånglar till det i onödan är Un Poco en kvarterskrog att sitta och trivas på länge.

Bakom restaurangen står Swedish House Mafia-duon Sebastian Ingrosso och Axell Hedfors.

La Vecchia Signora

Södermalm, Stockholm

“Den gamla damen” på Åsögatan är enligt många en av Stockholms bästa italienska restauranger.

Miljön är klassisk italiensk med vita dukar och förmedlar ovanligt mycket en känsla av det sanna Italien.

Köket härstammar från Piemonte-regionen – vällagat, långkokt och smakrikt.

Ciccio's

Namnet Ciccio’s kommer från italienskan och betyder “knubbig pojke”, men sagt på ett kärleksfullt sätt. Namnet symboliserar alla goda saker i livet. Restaurangen har sina rötter i det italiensk-amerikanska köket, och Little Italy i synnerhet.

Eataly – La Pasta & La Pizza

På Biblioteksgatan har gamla Röda Kvarns anrika lokaler fått italiensk flagg när internationella konceptet Eataly tog plats. Här ryms ett helt Italien i miniatyr, med en rad olika serveringar för allt från en enklare pizzaslice till hela middagar.

Eller varför inte ett glas prosecco medan du funderar på vart kvällen tar vägen?