Filter

Inriktning
Restaurangen erbjuder
PĂ„ menyn
Intervju

Lieblings Gustav Hökstrand om tyskt vin

26 augusti 2025

Restaurang Liebling pÄ Södermalm i Stockholm har gjort succé, trots corona. GÀsterna har snabbt gjort bÄde det tyska köket och vinerna till sina favoriter. Gustav Hökstrand, restaurangchef och sommelier, berÀttar om stockholmarnas nyvunna intresse.

gustav-hokstrand-liebling-ol

Det Ă€r kanske inte sĂ„ konstigt att det tyska köket Ă€r sĂ„ lĂ€tt att ta till sig för den nyfikna krogpubliken. I Tyskland finns en lĂ„ng tradition av att göra vin och i kombination med en ung, experimentsugen generation som utmanar, finns numera ett utbud som Ă€r vĂ€ldigt eklektiskt. Det berĂ€ttar Gustav Hökstrand, som Ă€r restaurangchef och sommelier pĂ„ relativt nyöppnade restaurang Liebling i Stockholm och som vĂ€lkomnar stockholmarnas intresse. 

– MĂ„nga Ă€r nyfikna pĂ„ smĂ„ distrikt i Tyskland. GĂ€sterna har mĂ„nga frĂ„gor och vill luta sig tillbaka och fĂ„ kvalificerade rĂ„d vilket gör vĂ„rt jobb vĂ€ldigt roligt, sĂ€ger Gustav Hökstrand och försvinner ivĂ€g i en beskrivning av den ovanliga SpĂ€tburgunder Kabinett Trocken frĂ„n Pfalz som Ă€r poppis och som fungerar fint till en schnitzel. 

Intresset för tyskt större Àn nÄgonsin

Intresset för tyska viner har aldrig varit sĂ„ stort i Sverige som det Ă€r nu, menar Gustav Hökstrand. Förutom den höga kvaliteten pĂ„ tyska viner uppskattas de för att de ofta har bra pris. PĂ„ Liebling har intresset till och med varit sĂ„ stort att man har fĂ„tt stĂ€lla om och fokusera mycket mer pĂ„ tyska viner Ă€n man faktiskt hade tĂ€nkt frĂ„n början. 

Även maten pĂ„ Liebling uppskattas och det Ă€r inte enbart schnitzel som gĂ„r hem hos svenskarna.

– Vi har fĂ„tt mycket beröm för vĂ„r Maultaschen som Ă€r en slags tysk ravioli med svampfyllning. Den serveras i grönsaksbuljong och ramslöksolja och till den kan man dricka vad som helst. Jag brukar rekommendera en Chardonnay frĂ„n Kaiserstuhl som Ă€r ett litet, varmt distrikt i Baden med en vĂ€ldigt intressant jordmĂ„n – lite mer vulkanisk - och som producerar vin som fĂ„r ett helt annorlunda uttryck. Det hĂ€r vinet Ă€r mineraldrivet och ganska friskt i stilen med en pigghet i syran parat med en varmfruktig struktur. Det passar bra till just Maultaschen som har en intensiv syra och djup i smaken.

PĂ„ menyn finns tyska klassiker som korv, schnitzel och strudel.

Restaurangen öppnade under pandemin men har haft fullt tryck trots begrĂ€nsningarna. Gustav Hökstrand ser dock fram emot att begrĂ€nsningarna lĂ€ttar. 

– Nu nĂ€r situationen börjar bli bĂ€ttre blir det Ă€nnu roligare att besöka Liebling. Vi har redan massa besök inbokade av vinmakare och importörer som fĂ„r möjlighet att promota tyska viner mot en intresserad vinpublik. Det kommer att erbjudas lite mer exklusiva sorter och udda buteljeringar till en lĂ€gre peng sĂ„ det blir kul. Alla Ă€r varmt vĂ€lkomna!

6 tyska viner du inte fÄr missa

Vi bad Gustav Hökstrand vĂ€lja ut sina sex tyska vinfavoriter. 

Perfekt till terrinen

NV Riesling Sekt Reserve, Peter Lauer.
"En av Saar- omrÄdets starkast lysande stjÀrnor gör en 100% riesling i bubblig form med lÄng uppvÀxt pÄ jÀstfÀllningen. Resultatet blir ett typiskt uttryck för vad Saar- vinerna kan prestera, med en tydlig mineralitet och krÀmig textur, inbÀddat i en rik och generös frukt. Drick det till Lieblings terrin."

Passar som fördrink

2019 Vom Kalkstein Pure, Jonas Seckinger.
"FrĂ„n Niederkirchen i Pfalz. Den unge och lovande Jonas gör ett vin pĂ„ druvorna Chardonnay, och den nĂ„got mindre kĂ€nda, Kerner. Som namnet antyder sĂ„ Ă€r jordarna hĂ€r kalkrika och den tidiga skörden ger lĂ€gre alkohol. ”Pure” indikerar att han heller inte tillsĂ€tter nĂ„got svavel till vinet. Det hĂ€r busiga och pigga vinet Ă€r utmĂ€rkt att dricka som fördrink!"

RĂ€tt upp och ned

2018 C.A.I. Riesling Kabinett Trocken, Immich-Batterieberg.
"Ett vin som jag brukar tvinga gÀster att smaka pÄ om de inte vet vad de vill ha till sin kalvschnitzel! Vinet Àr lÄngt ifrÄn sött, men en senare skörd ger en rundare finish som gör att det upplevs som mer balanserat och komplett. Ett skolboksexempel pÄ varför Mosel- dalen Àr vÀrldsledande inom den hÀr stilen av vin. SjÀlv dricker jag det hÀr vinet rÀtt upp och ned!"

För bourgogneÀlskarna

2018 Kirchberg Chardonnay Grosses GewÀchs, Franz Keller.
"Det lilla omrÄdet Kaiserstuhl i Baden Àr prÀglat av sin unika jordmÄn. VingÄrdarna vilar pÄ en utdöd vulkan. Det Àr dessutom ett av Tysklands varmaste. Detta har visat lÀmpa sig vÀl för Chardonnay. Det hÀr Àr för Àlskarna av vit bourgogne som behöver prova nÄt nytt!"

Drick det till currywursten

2018 SpÀtburgunder Kabinett Trocken, Koehler-Ruprecht.
"SpĂ€tburgunder har trĂ„kigt nog dragits med ett envist rykte om att antingen vara för snipigt eller för ekat för att kunna hĂ„lla upp mot den franska motsvarigheten pinot noir. Detta vin visar pĂ„ det exakt motsatta, modern teknik och erfarenhet i perfekt symbios. Frukten avstjĂ€lkas efter skörd, jĂ€sning och uppfostran sker i neutrala ”stĂ»ck” (Ă€ldre och större ekfat om ca 1200 liter), vilket har minimal pĂ„verkan pĂ„ smaken men skĂ€nker en mjuk och len textur till frukten. Drick det till currywursten!"

Perfekt till charkbrickan

2015 ”1” Paradiesgarten Cabernet Sauvignon, Jonas Seckinger.
"Återigen ett vin frĂ„n Niederkirchen och den unge Seckinger. HĂ€r har vi 100% Cabernet Sauvignon i ett stramare uttryck. Receptet Ă€r tidigare skörd och Ă„terhĂ„llsamt med svavel. SvĂ„rt att tĂ€nka sig att det hĂ€r vinet skulle vara sĂ€rskilt drickbart för 3 Ă„r sen, men 6 Ă„r sen skörd har stabiliserat vinet. Definitivt ett vin med en lovande framtid framför sig och som krĂ€ver sin charkbricka!"

Skriven av: Anna Holmquist

Fler restauranger

BokaBord.se Àr en bokningssajt fylld av inspiration för dig som gillar att gÄ ut och Àta.

Copyright 2025 - BokaBord Nordic AB, Styckjunkargatan 1, 114 35 Stockholm