Filter
Restaurang Liebling pÄ Södermalm i Stockholm har gjort succé, trots corona. GÀsterna har snabbt gjort bÄde det tyska köket och vinerna till sina favoriter. Gustav Hökstrand, restaurangchef och sommelier, berÀttar om stockholmarnas nyvunna intresse.
Det Àr kanske inte sÄ konstigt att det tyska köket Àr sÄ lÀtt att ta till sig för den nyfikna krogpubliken. I Tyskland finns en lÄng tradition av att göra vin och i kombination med en ung, experimentsugen generation som utmanar, finns numera ett utbud som Àr vÀldigt eklektiskt. Det berÀttar Gustav Hökstrand, som Àr restaurangchef och sommelier pÄ relativt nyöppnade restaurang Liebling i Stockholm och som vÀlkomnar stockholmarnas intresse.
â MĂ„nga Ă€r nyfikna pĂ„ smĂ„ distrikt i Tyskland. GĂ€sterna har mĂ„nga frĂ„gor och vill luta sig tillbaka och fĂ„ kvalificerade rĂ„d vilket gör vĂ„rt jobb vĂ€ldigt roligt, sĂ€ger Gustav Hökstrand och försvinner ivĂ€g i en beskrivning av den ovanliga SpĂ€tburgunder Kabinett Trocken frĂ„n Pfalz som Ă€r poppis och som fungerar fint till en schnitzel.
Intresset för tyska viner har aldrig varit sÄ stort i Sverige som det Àr nu, menar Gustav Hökstrand. Förutom den höga kvaliteten pÄ tyska viner uppskattas de för att de ofta har bra pris. PÄ Liebling har intresset till och med varit sÄ stort att man har fÄtt stÀlla om och fokusera mycket mer pÄ tyska viner Àn man faktiskt hade tÀnkt frÄn början.
Ăven maten pĂ„ Liebling uppskattas och det Ă€r inte enbart schnitzel som gĂ„r hem hos svenskarna.
â Vi har fĂ„tt mycket beröm för vĂ„r Maultaschen som Ă€r en slags tysk ravioli med svampfyllning. Den serveras i grönsaksbuljong och ramslöksolja och till den kan man dricka vad som helst. Jag brukar rekommendera en Chardonnay frĂ„n Kaiserstuhl som Ă€r ett litet, varmt distrikt i Baden med en vĂ€ldigt intressant jordmĂ„n â lite mer vulkanisk - och som producerar vin som fĂ„r ett helt annorlunda uttryck. Det hĂ€r vinet Ă€r mineraldrivet och ganska friskt i stilen med en pigghet i syran parat med en varmfruktig struktur. Det passar bra till just Maultaschen som har en intensiv syra och djup i smaken.
Restaurangen öppnade under pandemin men har haft fullt tryck trots begrÀnsningarna. Gustav Hökstrand ser dock fram emot att begrÀnsningarna lÀttar.
â Nu nĂ€r situationen börjar bli bĂ€ttre blir det Ă€nnu roligare att besöka Liebling. Vi har redan massa besök inbokade av vinmakare och importörer som fĂ„r möjlighet att promota tyska viner mot en intresserad vinpublik. Det kommer att erbjudas lite mer exklusiva sorter och udda buteljeringar till en lĂ€gre peng sĂ„ det blir kul. Alla Ă€r varmt vĂ€lkomna!
Vi bad Gustav Hökstrand vÀlja ut sina sex tyska vinfavoriter.
NV Riesling Sekt Reserve, Peter Lauer.
"En av Saar- omrÄdets starkast lysande stjÀrnor gör en 100% riesling i bubblig form med lÄng uppvÀxt pÄ jÀstfÀllningen. Resultatet blir ett typiskt uttryck för vad Saar- vinerna kan prestera, med en tydlig mineralitet och krÀmig textur, inbÀddat i en rik och generös frukt. Drick det till Lieblings terrin."
2019 Vom Kalkstein Pure, Jonas Seckinger.
"FrĂ„n Niederkirchen i Pfalz. Den unge och lovande Jonas gör ett vin pĂ„ druvorna Chardonnay, och den nĂ„got mindre kĂ€nda, Kerner. Som namnet antyder sĂ„ Ă€r jordarna hĂ€r kalkrika och den tidiga skörden ger lĂ€gre alkohol. âPureâ indikerar att han heller inte tillsĂ€tter nĂ„got svavel till vinet. Det hĂ€r busiga och pigga vinet Ă€r utmĂ€rkt att dricka som fördrink!"
2018 C.A.I. Riesling Kabinett Trocken, Immich-Batterieberg.
"Ett vin som jag brukar tvinga gÀster att smaka pÄ om de inte vet vad de vill ha till sin kalvschnitzel! Vinet Àr lÄngt ifrÄn sött, men en senare skörd ger en rundare finish som gör att det upplevs som mer balanserat och komplett. Ett skolboksexempel pÄ varför Mosel- dalen Àr vÀrldsledande inom den hÀr stilen av vin. SjÀlv dricker jag det hÀr vinet rÀtt upp och ned!"
2018 Kirchberg Chardonnay Grosses GewÀchs, Franz Keller.
"Det lilla omrÄdet Kaiserstuhl i Baden Àr prÀglat av sin unika jordmÄn. VingÄrdarna vilar pÄ en utdöd vulkan. Det Àr dessutom ett av Tysklands varmaste. Detta har visat lÀmpa sig vÀl för Chardonnay. Det hÀr Àr för Àlskarna av vit bourgogne som behöver prova nÄt nytt!"
2018 SpÀtburgunder Kabinett Trocken, Koehler-Ruprecht.
"SpĂ€tburgunder har trĂ„kigt nog dragits med ett envist rykte om att antingen vara för snipigt eller för ekat för att kunna hĂ„lla upp mot den franska motsvarigheten pinot noir. Detta vin visar pĂ„ det exakt motsatta, modern teknik och erfarenhet i perfekt symbios. Frukten avstjĂ€lkas efter skörd, jĂ€sning och uppfostran sker i neutrala âstĂ»ckâ (Ă€ldre och större ekfat om ca 1200 liter), vilket har minimal pĂ„verkan pĂ„ smaken men skĂ€nker en mjuk och len textur till frukten. Drick det till currywursten!"
2015 â1â Paradiesgarten Cabernet Sauvignon, Jonas Seckinger.
"Ă
terigen ett vin frÄn Niederkirchen och den unge Seckinger. HÀr har vi 100% Cabernet Sauvignon i ett stramare uttryck. Receptet Àr tidigare skörd och ÄterhÄllsamt med svavel. SvÄrt att tÀnka sig att det hÀr vinet skulle vara sÀrskilt drickbart för 3 Är sen, men 6 Är sen skörd har stabiliserat vinet. Definitivt ett vin med en lovande framtid framför sig och som krÀver sin charkbricka!"