
Filter
Tvärs över gården in till Armémuseum ligger Östermalms kanske hemligaste restaurang – och förmodligen kvarterets stökigaste bar. Precis innan pandemin tog Artilleriets söner, Hugo Örn och Fredrik Degen, över baren i familjerestaurangen. Resultatet blev Stjärtilleriet: en cocktailbar som snabbt gjort sig ett namn med en rebellisk approach, lekfull estetik och nyskapande drinkar.

Restaurangen Artilleriet öppnade 2018 i en charmig byggnad från 1700-talet vid Armémuseet på Östermalm. Den välkomnande stämningen, den prisvärda maten och den stora, lite undangömda uteserveringen fanns redan på plats – men något saknades. Baren. Hugo och hans bror Fredrik fick i uppdrag av sina föräldrar att ta ansvar för baren, ett uppdrag de tog på största allvar.
När det senare var dags för premiär och Artilleriet öppnade för kvällen hade baren fått ett nytt namn: Stjärtilleriet. Menyn var egenritad och drinkarna hade utmanande namn.
– Gästerna såg menyn samtidigt som alla som jobbade här. Folk skrattade och fotade. När våra föräldrar hunnit samla sig lite kunde de se att försäljningen av cocktails ökade. Då fick vi fortsatt förtroende att köra vår grej, säger Hugo Örn.
Stjärtilleriet kallar sig själva för Östermalms oallvarligaste cocktailbar – men varje drink tas på största allvar. På lördagar serveras brunch i restaurangen, och allt apelsinskal som blir över när juicen pressas till Mimosa-drinkarna tas tillvara. Skalen bakas i ugn i tre månader och karamelliseras, ungefär på samma sätt som när man gör svart vitlök.
Resultatet dyker upp i en cocktail med Ramsbury vodka och rabarber – en söt, djup smak som Hugo beskriver som ”romerska bågar för vuxna”. Drinken heter Make Black New Orange Again och i menyn – som är en ritbok – får gästen färglägga Donald Trump. Ironiskt, kaxigt och kul.

Gäster både droppar in och bokar bord i baren. Stjärtilleriet serverar även en drink-omakase tisdag till lördag – en avsmakningsmeny med cocktails där gästerna blindtestar sig igenom hela menyn.
– Många gäster möts av en chock, och det gillar vi. Förra menyn var ett klamydiabrev där varje drink var ett olika ”botemedel”. Vi vill utmana tillräckligt mycket för att kittla rätt.
– Vår bar är en plats där man kan mötas, bli överraskad och prova nya smaker utan att ta sig själv på för stort allvar.

Vad avgör vilka drinkar som hamnar på menyn?
– Vi försöker alltid sätta saker på menyn som är nya även för oss. Det behöver inte vara smakkombinationer man sett överallt, utan något som överraskar. Det kan till exempel vara något man normalt äter som vi hittar ett sätt att översätta till dryck. Drinkar är dyrt, så då ska det vara både gott och kul – annars kan man lika gärna dricka öl.
Vilken drink har varit en riktig fullträff?
– Den som hängt med sedan starten är Tårtan. Jag hoppade från köket till baren och en av mina första drinkar var med brynt smör, jordgubb, karamelliserat socker, vanilj, toppad med grädde och basilika. Den återkommer som säsongsdrink men byter hela tiden skepnad – just nu är det en hallontårta.
Har ni haft någon riktig superfail?
– Vi sätter alltid saker på menyn som vi själva gillar, men vissa experiment har varit för provocerande smakmässigt. En gång gjorde vi en riktig vattendelare med kimchi, jordgubb, mezcal och vitlök. Kimchi innehåller alltid vitlök, men vi tog i lite extra och det landade inte helt rätt hos de flesta. Min bror däremot säger att det är hans favorit genom tiderna. Men det måste slå fel ibland – annars försöker man inte tillräckligt.


Stjärtilleriet tar en välbehövlig paus och håller stängt över julen för att öppna igen i början av januari. Men i stället för att runda av året i stillhet avslutar de med en dunderfest på lördagen den 20 december, ända fram till 02, med karaoke, Hotshots och små sockertäckta munkar.
Ännu ett bevis på att Stjärtilleriet och dess personal aldrig slutar överraska.



Nytt för i år är ODDBAR som är öppen för alla.

Den 25 november öppnar Tosto bakom Sperling & Co på Sturegatan 6.

Årets Nobelbankett leds för första gången av en kockduo.