Artikel

Upptäck Södertobak – familjär kvarterskrog med smakrika smårätter

Publicerad 21 apr
sodertobak restaurang bar
En bensinmack i hörnet Bondegatan/Erstagatan blev på 50-talet till tobaksaffär och är sedan ett år tillbaka en omtyckt kvarterskrog. Vi har pratat med Thilda Verdugo som tillsammans med sin familj firar ett år som ägare av Södertobak.
Med en varm atmosfär, spännande smårätter och en solig uteservering lockar Södertobak grannar, förbipasserande och andra gäster som är måna om vad som hälls i glaset och serveras på tallriken. Den gröna mosaikfasaden och markiser med Aftonbladets logga är kvar från åren som tobaksaffär. Innanför dörren möts gästen av en intim lokal med härlig stämning och ett noga utvalt mishmash av det som krögarfamiljen och Södermalmsborna Verdugo själva gillar.

Södertobak öppnar klockan 16 och för den som kommer in efter jobbet finns kall öl, en vinlista med ett tjugotal viner och olika syrliga och salta snacks att välja bland. Vid middagstid är det oftast fullsatt. Matmenyn fungerar både för tilltugg och middag, med smårätter som boquerones med aji amarillo-dressing eller ugnsgrillade kronärtskockor med persiljeaioli. Bland de lite större rätterna finns bland annat harissabakad kål eller pulpo med citronette på rostad mandel.
Hej Thilda! Vilka är ni som driver Södertobak och hur hamnade ni just här?
– Det är jag Thilda Verdugo, min mamma Tea, pappa Cesar och lillebror Santiago. De senaste åren har vi drivit restaurang på Fårö, men bestämde oss för att flytta hem och då kändes den här lokalen helt rätt. Vi har bott i området i 15 år och det är här jag växte upp. När jag var liten och gick i skolan mittemot kom vi hit till tobaken på rasten och handlade läsk.

Vilka kommer till er, vem är den typiska gästen?
– Det är otroligt brett, vilket känns väldigt bra. Alla verkar känna sig välkomna. I början var det mest grannar, men nu kommer även folk från andra delar av stan. Jag var tidigare restaurangchef på A Bowl & Plates och en sak jag verkligen gillade där var mixen. Där möttes folk från orten, kulturtanter och andra gäster i olika åldrar. Det är det som börjar hända här.
sodertobak restaurang snacks
Saltad snacksgurka med labneh, boquerones med aji amarillo-dressing och Gruyère med svartpeppar-honung.
sodertobak restaurang sodermalm meny
Pulpo med rostad mandel-citronette och ugnsgrillade kronärtskockor med persiljeaioli.
Vad finns på menyn?
– På menyn har vi mindre rätter med det lilla extra. Det ska vara smakrikt och då kan inspirationen komma var som helst ifrån. Min pappa kommer från Chile och jag har bakgrund från restauranger med olika inriktningar, som Surfers som är kinesiskt och A Bowl & Plates som är palestinskt.

Vad får man inte missa? 

– Snacksgurkan! Den är något nästan alla beställer och gillar. Sen skulle jag säga Gruyère med vår egengjorda svartpepparhonung. Till det något glas orangevin eller Pet nat.
På lördag har ni haft öppet i ett år – hur ska ni fira?
– Vi ska fira stort! Jag gillar reggeaton så det kommer bli mycket musik och dans, god mat och trevliga människor – och alla är välkomna. Det lutar åt att det blir en dagsfest, ett heldagsfirande, med förhoppningsvis strålande sol och bra vibes.
Andrea Danielsson
Andrea Danielsson
Publicerad 21 apr

Fler Söderpärlor

Mindre krogar på Södermalm med det lilla extra.
Låt oss guida dig till ditt nästa restaurangbesök!
Anmäl dig till BokaBords nyhetsbrev och få restaurangtips, krognytt och guider direkt i din inbox.
Skicka in