Filter
Med ett öppet kök, en varm stämning och en meny som ständigt förändras har Amalia på Regeringsgatan snabbt blivit en favorit bland Stockholms matälskare. Här möts “modern comfort food” med en vinlista som lockar både nyfikna nybörjare och kunniga entusiaster.
På hörnet av Regeringsgatan 76, bara ett stenkast från Hötorget, ligger Amalia – en ny och snabbt etablerad modern bistro och vinbar. Bakom Amalia står sommelier Cooper Palmer med erfarenhet från bland annat Mathias Dahlgren och Allegrine, som tidigare drev omtyckta kvarterskrogen Hasselbo i Vasastan. Med Amalia gör han en ny satsning, nu tillsammans med kökschef Anton Lindqvist också från Hasselbo och som även hunnit med en period på Ett Hem. Vi lyckades boka ett bord och hinna med några frågor till Cooper innan det var dags för en välbehövlig semester. Trycket har varit högt ett tag nu – inte minst efter höga poäng i både SvD Krogguiden och DN Krogkommissionen.
Hej Cooper! Hur skulle du själv beskriva Amalia?
– Amalia är en avslappnad fine dining-restaurang i centrala Stockholm. Vi serverar mellanstora rätter gjorda av de bästa råvarorna, med en meny med “modern comfort food” som hämtar inspiration från hela världen. Vi kompletterar maten med professionell men familjär service och en skarp vinlista från små producenter av hantverksviner.
Om någon besöker Amalia för första gången, vad borde de beställa?
– Ostron, om du gillar det. Vi tar in några av de godaste ostronen som finns. Pastarätterna är också en favorit, men för mig är de grillade fiskrätterna de bästa. Och glöm inte desserten!
Menyn består av mellanrätter som är perfekta att dela, och den förändras ofta. Bland rätterna finns till exempel friterad lasagne med svamp, XO-sås och taleggio eller hälleflundra crudo med tomatvinägrett, jordgubbssake och kosho. Varje rätt känns genomtänkt, från råvara till presentation – trots att menyn sträcker sig brett över olika världsdelar. Personalen rör sig vant mellan borden och delar gärna med sig av både serveringsglädje och vinrekommendationer från den handplockade vinlistan med hantverksproducerade viner. Trevliga musikval blandas med surr från köket och ljudet av vin som hälls upp i glas. Det är sällan vi möts av både härlig stämning och samtalsvänlig ljudnivå.
Hur hamnar en rätt på menyn, var hittar ni inspirationen?
– Vi inspireras ständigt av alla de fantastiska saker som världen har att erbjuda. Vi älskar att prata om mat med varandra och diskuterar ofta vad som kan eller borde hamna på menyn härnäst. Idéerna kommer från resor, restaurangbesök, internet och sociala medier, tidningar, varandra, vänner, familj – eller ett tokigt skämt som sen blir en favorit bland gästerna.
Var kommer namnet ifrån?
– Amalia har fått sitt namn efter en ikonisk familjemedlem till Martina, en av grundarna. Hon var en kvinna som älskade att laga mat och bjuda hem familj och vänner för att äta och dricka gott tillsammans. Vi hoppas att restaurangen gör henne stolt och fortsätter vara en plats för den enkla och universella traditionen.
Vilka kommer till er, vem är den typiska gästen?
– Vi tar emot en ganska bred blandning av gäster, vilket vi älskar. En typisk stamgäst är någon som gillar att se nya rätter på menyn på ett ställe de litar på ska leverera kvalitet varje gång. Fler än några av våra stamgäster har dessutom ett särskilt stort intresse för att prova ovanliga och obskyra viner.
Vilken är veckans bästa dag hos er och varför?
– Man skulle kunna tro att helgen är bäst, men den sena sittningen på vardagar är vår favorit. Då ser vi oftare våra stamgäster och många yrkesverksamma. Stämningen är unik och det är vår absoluta favorittid.