Filter

Inriktning
Restaurangen erbjuder
På menyn
Artikel

Premiär för nya Shibumi " Jag hoppas det blir wow!"

15 oktober 2025

Tio år efter att Shibumi först slog upp portarna gör Sayan Isaksson comeback. Efter en uppskattad pop up på Röda Huset får restaurangen nu ett nytt hem på Malmskillnadsgatan – med samma hjärta, värme och kärlek till japansk comfort food som en gång gjorde Shibumi till en av Stockholms mest omtalade krogar. Inför öppningen har vi pratat med Sayan om återkomsten, menyn och känslan i nya Shibumi.

shibumi malmskillnadsgatan sayan isaksson

Hur känns det att Shibumi gör comeback – och hur skiljer sig den nya versionen från den tidigare?

– Det känns superroligt, verkligen. Jag har hört i många år: “vi saknar Shibumi” – från folk i när och fjärran. Nu känns det äntligen rätt att göra det helhjärtat.

Jag gör det tillsammans med Stureplansgruppen och Anton och Axel, som bland annat driver Berns Asiatiska och Coquetel Social. De är superproffsiga, och det är skönt att inte vara själv. Vi har snuddat vid varandra tidigare men får nu chansen att jobba ihop på riktigt.

Vad var viktigast för dig att bevara från själen i gamla Shibumi?

– Vi vill ha mycket liv och rörelse – en generös restaurang och inkluderande känsla. Prisbilden ska inte skjuta i höjden; man ska kunna gå dit ofta.

Det känns viktigt är att bevara klassikerna och den generösa känslan som vi ändå hade – och festen! Bra musik, hjärtlighet och värme. De viktigaste är att vi sätter den tonaliteten. Det kommer bli "the key factor".

Kan du berätta lite om upplägget och menyn – vilka rätter eller smaker sätter tonen den här gången?

– Vi kommer att ha sashimi, som en izakaya alltid ska. Vi hänger mycket fisk, och de kommer att exponeras i lokalen. Vi har också några ess i rockärmen, men jag tror inte jag vill avslöja dem än.

Många frågar om majsen och råbiffen kommer tillbaka, och vi har nog inget val. Det gör de, med glädje.

Öppningen sker den 12 november – var i förberedelserna är ni nu?

– Rekryteringen är inte helt klar, men maten, lokalen och musiken är nästan redo.

Alla tre gillar rock, så det kändes självklart – allt från 60- till 90-tal. Nu handlar det om detaljer: kläder, känsla och att landa i maten. Är det här tillräckligt bra?

Vi provlagar för fullt, och det känns fint att damma av några klassiker efter alla år. Vi funderar på vad vi kan göra nu, och vad vi lärt oss sen sist. Alla har rest mer, fått större erfarenhet.

Jag gillar när man kan jobba ihop så att ett plus ett blir tre. Känslan blir fin – lite som att skriva en låt ihop. Jag hoppas det blir wow!


Berätta om adressen och lokalen – vad var det som fick dig att välja just den platsen?

– Lokalen är fantastisk. Det känns som en japansk pub – en festligare variant av en izakaya. Första Shibumi låg i en källare, lite "off beat" mellan Vasastan och Östermalm, vilket hade sin charm.

Nu är det en helt annan typ av adress: markplan, “slinka in”-vänligt, nära tunnelbanan vid Hötorget. Jag tror det blir väldigt bra. Vi är också nära sammankopplade med Röda Huset som ligger bara 100 meter bort.

Du driver ju samtidigt Nour som belönats med en Michelinstjärna. Hur skiljer sig de två restaurangerna?

– Den gemensamma nämnaren är jag. Vi har en Japan-fetisch på Nour, och även när vi drev Esperanto utvecklade vi en egen stil.

Shibumi är mer av en japansk pub med fokus på drycker – sake, öl, highballs. Matmässigt och visuellt är det mer håll käften-gott, även om det är väldigt gott på Nour också. Shibumi rör sig mer mot comfort food, medan Nour är fine dining.

Ambitionen på Nour är hög, men det är ingen elitistisk klubb. Den kommer med en prislapp, men den är inte dyrast. Kombinationen passar mig. Jag gillar att laga mat högt, lågt, vitt och brett.

Andrea Danielsson
Andrea Danielsson
15 oktober 2025

Fler restauranger

BokaBord.se är en bokningssajt fylld av inspiration för dig som gillar att gå ut och äta.

Copyright 2025 - BokaBord Nordic AB, Styckjunkargatan 1, 114 35 Stockholm