
Filter
DoMa har tagit nästa steg. Tea Malmegård och Viktor Lejon har öppnat två nya restaurangupplevelser på Nybrogatan – Matsalen och Bistron – där samma själ får två olika uttryck. Vi har pratat med Tea Malmegård om tankarna bakom förändringen, menyn och känslan i de nya rummen.

Sedan september möter gästerna ett nytt kapitel i DoMas värld. Matsalen bjuder på en fördjupad matresa med fasta menyer och utvalda drycker, medan Bistron lever vidare som en livlig kvarterskrog med à la carte, cocktails och puls.
Ni har valt att dela upp DoMa i två olika restaurangupplevelser – hur föddes idén?
– Vi har länge känt att vi behövde ge våra krogar två tydligare identiteter eftersom våra gäster kommer hit med olika sinnesstämningar. Ibland är de sugna på något avslappnat och spontant, andra gånger vill de verkligen fördjupa sig i maten, vinerna och upplevelsen.
Att nu starta Matsalen och Bistro DoMa, som för oss och gästen blir två helt nya ställen, kändes som ett naturligt nästa steg för oss. Vi behövde det för att få fortsätta glädjas och utmanas professionellt – och våra ställen förtjänade den extra uppmärksamheten samt allt hårt arbete vi lagt ner för att kunna vara ännu bättre för våra gäster.
Vad har varit mest spännande i arbetet med att skapa Matsalen och Bistro DoMa parallellt?
– Att hitta rätt balans mellan dem. Vi ville att båda ställena skulle kännas "DoMa", men ändå ha egna personligheter. Det har varit en lång process som mest handlat om att skapa två olika rytmer i huset – en mer lekfull och livlig, och en mer fokuserad och fördjupad.

Har du någon favorit på nuvarande menyn – vilken och varför?
– I Matsalen älskar jag vår svenska bläckfisk med rotselleri, pepparrot och rörhinna i kombination med det friska svenska vinet gjort på Solaris från Thora vingård. Jag tycker den pairingen verkligen fångar säsongen och uttrycket vi söker i Matsalen – igenkänning med överraskning.
– I Bistron är fisksoppan min personliga favorit!
Berätta om Biblioteket och Loungen – hur vill ni att gästerna ska använda de ytorna?
– Biblioteket är en riktigt härlig plats! Enklaste förklaringen är att det är som en öppen chambre séparée, där man inte är fullt så separerad utan en del av helheten – med dess tre ingångar till Bistron. Det blir vad sällskapet gör det till. Det är ett rum som skriker av interna skämt och höga skratt; rummet för professionella samtal, middagar i trygga konstellationer eller ett gäng som samlats för stora vinupplevelser.
– I Loungen vill vi att gästerna ska slappna av, ta ett glas före eller efter middagen, eller bara stanna kvar och låta kvällen fortsätta lite till. Båda rummen är byggda för att man ska känna sig hemma – fast med den där stämningen som är svår att skapa själv.


Vilket tillfälle eller vilken stämning tycker du själv passar bäst för Bistro DoMa – och när är det i stället Matsalen man ska välja?
– Bistron är perfekt när man vill dyka in spontant – för ett glas vin, en avslappnad middag och en känsla av puls. Matsalen är mer för när man vill ta tid, fira, fördjupa sig och låta kvällen bli en resa. Men gränserna får gärna suddas ut – många börjar i Bistron och avslutar i Matsalen, eller tvärtom. Det viktiga är att känslan får styra.
Vad händer hos er i höst? Temakvällar eller något annat man bör skriva upp i kalendern?
– Hösten är alltid vår mest kreativa och hektiska tid. Vi kommer att lansera nya menyer i både Matsalen och Bistron löpande. Det kommer att dyka upp några kvällar med härliga teman, och eventuellt kommer vi försöka sy in ett väldigt efterfrågat Drinks & Dessert – en kväll där vi matchar tre drinkar med tre desserter, som vi kört ett par gånger tidigare.
Det är väldigt många som redan nu har bokat upp Bistron för födelsedagsfester, företagsfester och andra event – och det känns så roligt att folk har förstått att det är hit man ska om man är sugen på en riktigt härlig kväll!



