Veckans kroggäst

Jessie Sommarström: "Den rätten tröttnar jag aldrig på"

Publicerad 6 apr (ändrad 15 maj)
jessie sommarstrom veckans kroggast bokabord
Veckans kroggäst är Jessie Sommarström, Årets kock vars hjärta klappar lite extra för hållbar matlagning. Vi har pratat odödliga klassiker, vilka hon helst skulle öppna restaurang tillsammans med – och hur man blir en mer hållbar hemmakock.
För sex månader sedan vann du Årets Kock och mycket har hänt sedan dess. Berätta vad gör du nu?
– Jag har precis lanserat min "mästarpilsner", Spendrups första helsvenska öl, tillsammans med Melleruds Eko. Jag arbetar just nu med en bok för barn som ska handla om hållbar matlagning och snart lanserar vi ”Årets Rätt” med Årets Kock.
När bestämde du dig för att du ville jobba med mat?
– När jag var 14-15 år. Jag gick inte hotell- och restaurangskolan så jag började arbeta i disken på en restaurang i Waxholm. Därifrån fick jag jobba mig upp den hårda vägen. Jag har aldrig ångrat mig. Det är ett fantastiskt yrke i en fantastisk bransch.
Har du något stammisställe?
– Sturehof. Den restaurangen kommer alltid ha en speciell plats i mitt hjärta. Det är framförallt känslan, atmosfären, sorlet från människor, klingande glas och servicen.
Vilken är din bästa restaurangupplevelse någonsin?
– Det var när min man bjöd mig på Esperanto för många år sedan. Där och då kände jag att ”här vill jag vara”, vilket blev en vändpunkt i min karriär.
Vilken rätt har du beställt flest gånger? 
– Nio bitar sushi.
jessie sommarstrom veckans kroggast bokabord arets kock
I september 2022 vann Jessie Årets Kock och blev den första kvinnan som vunnit tävlingen på 34 år.
jessie sommarstrom bokabord veckans kroggast restaurangtips
Innan vinsten i Årets Kock var Jessie kreativ ledare på Urban Deli. 2021 tog hon silver i tv-programmet Kockarnas Kamp på TV4.
Hur blir man en mer hållbar hemmakock?
– Nummer ett är att minska på mängden animalier, det är det absolut viktigaste och det största du kan göra för planeten som konsument när det kommer till mat. Och när du väljer kött, gör det med omsorg och välj svenskt naturbeteskött eller KRAV-märkt kött. Nummer två är att planera dina inköp, speciellt när det kommer till färska råvaror. Köp absolut inte mer än du vet att du kommer äta upp.
– En annan viktig sak är att köpa råvaror som är i säsong. Du måste inte äta färska hallon året om, det höjer smakupplevelsen avsevärt om du får längta lite efter dem. Att köpa färsk sparris från Peru eller sockerärter från Kenya är allt annat än hållbart. Om du absolut måste ha bär, sparris eller bönor på vintern – välj dem från frysen! De har skördats när de är som allra bäst, godast och. näringsrika. Dessutom kan du ta fram precis den mängd du behöver och ingenting går till spillo.
En maträtt som verkar svår men egentligen vem som helst kan laga hemma?
– Detta är i och för sig inte en maträtt men surdegsbröd! Det är lättare än man tror, mycket godare och du kan välja ett bra spannmål som gör att brödet blir väldigt nyttigt och det håller dig mätt länge. Det finns nog inget godare än nybakat eller rostat surdegsbröd med smör.
Vilken restaurang vill du helst besöka 2023? 
– Noma Kyoto Vegetable Season 2023 (Nomas pop up-restaurang i Japan). Kan dock bli svårt då jag är väldigt restriktiv med att flyga.
Vilken maträtt är en odödlig klassiker för dig?
– Råraka med löjrom, crème fraiche, gräslök och rödlök. Den rätten tröttnar jag aldrig på. Dock måste vi börja äta upp själva fisken också. Siklöja är en god och näringsrik laxfisk som idag mest går till minkfoder. 
Om du skulle öppna restaurang, vilken typ av restaurang skulle det vara?
– Det spelar ingen roll vilken typ av restaurang det är. Det viktiga är med vem eller vilka jag skulle göra det med. Drömmen vore att öppna restaurang med Florencia Abella, Saori Ichihara och Emma Shields. Jag tror att vi skulle kunna skapa något riktigt bra och spännande. Och det skulle vara väldigt utvecklande för mig att jobba med dem.

Bäst just nu

Jessies 3 krogtips i Stockholm.
Freyja
Freyja
Hornsgatan 18, Stockholm
“Nyöppnade Freyja, för att Emma Shields driver köket där och hon är en otroligt duktig matlagare.”
Boka bord
Surfers Stockholm
Surfers
Norrlandsgatan 24, Stockholm
“Det är alltid värt ett besök.”
Boka bord
Ett Hem
“Jag hade årets bästa middag där vilket gör att jag verkligen rekommenderar alla att gå dit!”
Andrea Danielsson
Andrea Danielsson
Publicerad 6 apr (ändrad 15 maj)