Julen närmar sig och vi har samlat restaurangerna som både erbjuder ett riktigt bra julbord och en atmosfär som passar familjer och nära vänner. Här är julborden för dig som söker riktig julstämning: det är mysigt med fokus på god mat och att umgås.

Djurgårdsbrunn

Djurgårdsbrunnsvägen 68

Djurgårdsbrunn förvandlas i december till ett jullandskap av granar, fallande snö och en specialbyggd stuga fylld till bredden av juliga drinkar – allt för den perfekta julkänslan. Djurgårdsbrunn har även familjehelger. Under lördagarnas lunchsittning och hela söndagarna äter barn under 12 år gratis. Under söndagarna finns ett filmrum där vi dukar upp med extra godsaker.

Gyldene Freden

Österlånggatan 51

Gyldene Freden dukar upp ett julbord i Filip Fasténs regi (Årets kock 2014, Agrikultur).  Här finns allt som hör till, laxen, köttbullarna, skinkan och flera varianter av Fredens sill, charkuterier och desserter. Är det någonstans snapsvisor av Bellman, Taube och Fred Åkerström passar så är det på deras gamla stamkrog i Gamla Stan.

Verandan Grand Hotel

Södra Blasieholmshamnen 8

Från ett världsberömt smörgåsbord är inte steget långt till ett dignande julbord. Under hela december dukar Verandan upp ett julbord som bjuder på alla rätter som ett riktigt svenskt julbord ska ha. Här äter, dricker och umgås både hotellets gäster, stockholmare och turister på besök i huvudstaden.

Bockholmen Hav & Restaurang

Bockholmsvägen 1

Skärgårdsmiljö och en vacker trävilla, endast 10 minuter från city. Här äter ni julbord i en av de vackraste vintermiljöerna i Stockholm. Här står det familjära och exklusiva i centrum. Här är det klassiska svenska julbordet uppdelat i hela nio rundor.

Villa Godthem

Rosendalsvägen 9

Utsikt mot Djurgårdskanalen, öppen spis och en varmt stilfull interiör – här är det lätt att trivas. På Villa Godthem hedras den svenska matkulturen, arvet och jultraditionen. De gör inlagda sillar och strömming, röker laxen och bakar pastejer. Maten delas upp i mindre delar som flera olika mini-delikatesser.

Ulriksdals värdshus

Ulriksdals Slottspark

Här finns en lång tradition av julbord ända sedan 1800-talet. Känn barndomens magi på nytt med ett generöst julbord med klassikerna du älskar och närodlade smaker från Ulriksdals egen köksträdgård! Julbordet består av sju julserveringarna med totalt 80 anrättningar.

Stockholm Fisk

Vasagatan 1

Skaldjursjulbord! På en renodlad fisk- och skaldjursrestaurang betyder julbord ett bord fyllt av härliga rätter från havet. Välkommen att avnjuta nyfiskade skaldjur från tisdagar till lördagar, mellan den 21 november och den 21 december.

Fjäderholmarna

Stora Fjäderholmen

Ta båten till Fjäderholmarna och njut av en underbar julstämning. I slutet av november varje år dukas det här upp ett generöst julbord med klassiska smaker. Julmaten serveras mestadels på bufféer, men vissa rätter såsom Lutfisken serveras på tallrik vid middagsborden. Här finns också ett veganskt julbord.

Ulla Winbladh

Rosendalsvägen 8

På Ulla Winbladh är julbordet upphöjt till konst. Här är den stämningsfyllda inramningen lika viktig som att det finns 23 sorters sill, nybakat vörtbröd, perfekt tempererat dopp i grytan, knäckig knäck och minst 12 olika nubbesorter.

Riksarkivet

Birger Jarls Torg 2A

Niklas Ekstedt, som har en stjärna i Guide Michelin, bjuder in till ett dignande julbord fyllt med hemlagade delikatesser, klassiker och personliga favoriter. Julbordet har snabbt blivit ett av Stockholms mest populära med sin häftiga lokal och de olika varianterna på ett traditionellt julbord.

Ångbåtsbryggan

Strandvägen, kajplats 18

Hos Ångbåtsbryggan finns utsökt julmat, oslagbar miljö och glimrande sjöutsikt. Från och med onsdagen 27 november dukas det klassiska julbordet fram. Alla skaldjursälskare har även möjlighet att komplettera med pinfärska skaldjur av finaste kvalitet.

Oaxen slip

Beckholmsvägen 26

På ön Oaxen serveras ett julbord av nordiska råvaror från små producenter och allt görs från grunden, för hand av de mest utmärkta råvarorna. Här får ni ta del av deras egna favoriter som  bland annat rökt sill, örtgravad strömming, dragon & senapsgravad lax, saffranskokta päron och mandelmusslor med sylt och grädde.

Karamellan

Drottningholms Slott

Granne med Drottningholms Slott serveras ett klassiskt julbord i Sveriges första världsarv. Här finns sill och strömming, gravad lax, griljerade skinkor och pastejer – men också ett fokus på gröna julbordet.

Läs också

Take away från finkrogarna – för dig som behöver stanna hemma

När de svenska krogarna ekar tomma har krögare och personal tvingats hitta alternativa sätt att servera sin

Läs mer