Krognytt

Stjärnkrogens experiment: 800 hamburgare av en Rödkulla-ko

Publicerad 10 maj 2021 (ändrad 3 maj)
atelje gastrologik ko
Ateljé Gastrologik gör sitt första event – en Rödkulla-ko från Småland ska bli 800 hamburgare för take away helgen 14-16 maj.
Michelin-krogen Gastrologik gör sin tolkning av en hamburgeria: Rödkulla-stuten Boris från småländska Vislanda ska bli 800 hamburgare och serveras som take away helgen 14 till 16 maj. 
Strax före jul gjorde Gastrologiks bakficka Speceriet sin sista servering. I lokalen huserar nu istället Ateljé Gastrologik – en experimentverkstad och förlängning av systerkrogen med två stjärnor i Guide Michelin. 
Det första experimentet är en blinkning till trenden att äta mindre kött – men bättre. Boris, en ko av den klassiska lantrasen Rödkulla, hade levt ett långt liv utomhus uppfödd på gräs och örter. Just nu hängmöras köttet och snart blir det till 800 hamburgare. 
En Rödkulla-ko blir snart till 800 hamburgare.

Hela testköket sattes i arbete

– Vi har länge funderat på hur vi skulle kunna erbjuda hamburgare på menyn utan att göra våld på konceptet Gastrologik. Det är kul att kunna erbjuda något så vanligt som en hamburgare på något så ovanligt som kött från en rödkulla, en ras som för några årtionden sedan var på gränsen till utrotad men som nu är på väg tillbaka, säger ena grundaren Jacob Holmström. 
Svaret är att hela testköket aktiverades och nu väntar in helgen den 14-16 maj – då köttet har mörats klart. 
– Vi satte igång testköket på Gastrologik och gav dem uppgiften att skapa ketchup, hamburgerdressing och tillbehör. Lite annorlunda mot vad vi i normala fall jobbar med, men en kul utmaning. Inte minst den fermenterade såsen på rostade kycklingvingar. Som tillbehör har vi bland annat confitterat gullök i biff-fett och kontrasterat det med rå rödlök. Less is more! säger Jacob Holmström. 

Bröd framtaget tillsammans med känd bagare

Jacobs medgrundare Anton Bjuhr har tagit sig an brödet, och tillsammans med mästerbagaren Magnus Johansson tagit fram ett hamburgerbröd Ölandsvete och Vårvete.
Du som vill åt en av Sveriges kanske mest exklusiva hamburgare kan förbeställa här. Burgarna kommer också att säljas direkt över disk, i mån av tillgång.
Få nyheter och restaurangtips från krogar i hela Sverige!
Vi skriver om de senaste trenderna, nyöppningarna och dolda pärlor inom den svenska gastronomin. Fyll i formuläret och se fram emot allt detta direkt i mejlboxen.
Skicka in