Finns det vegetariska och veganska julbord i Stockholm – javisst! Nedan har vi samlat våra favoriter bland Stockholms julbord där en stor del är helt växtbaserad.

Fjäderholmarna

Stora Fjäderholmen

I slutet av november varje år dukar Fjäderholmarna upp ett generöst julbord. Sedan 2016 finns rätter helt anpassade för dig som är vegan. Det finns kalla rätter, varma rätter samt desserter. Exempelrätter från det gröna bordet: terrin på saltbakad selleri, veganbullar, frissésallad med päron- & valnötter, hummus på gröna ärtor.

Ulla Winbladh

Rosendalsvägen 8

På Ulla Winbladh dukas det varje år upp till en riktig fest: ett julbord med 23 sorters sill, nybakat vörtbröd, dopp i grytan, knäck och minst 12 olika nubbesorter – men också ett välfyllt veganskt julbord. I år har de utökat sitt veganska julbord ytterligare och erbjuder ännu fler utsökta rätter.

Hallwylska

Hamngatan 4

På Hallwylska kan gästerna avnjuta ett traditionellt julbord fyllt med hemlagade delikatesser och ett stort utbud av vegetariska samt veganska alternativ. Här serveras även en traditionell jullunch med ett bra vegetariskt utbud.

Fotografiska

Stadsgårdshamnen 22

På Paul Svenssons julbord är huvudråvarorna alltid grönsaker. Här är det vegetariska i fokus och kött och fisk går att lägga till. Istället för det klassiska julbordet erbjuds en måltidsupplevelse i fyra serveringar med känsla av Five-o’clock tea med möjlighet att välja till passande dryck.

 

Ulriksdals Värdshus

Ulriksdals värdshus

På Ulriksdals Värdshus läggs stort fokus på råvaror och de värnar om det gedigna hantverk som hör julmaten till. Redan tidigt under hösten börjar förberedelserna inför jul och de tar tillvara på skörden från köksträdgården som de syltar och lägger in. Här finns ett traditionellt julbord med kött och fisk men det bjuds också på över 15 grönsaksanrättningar.

Gamla Riksarkivet

Birger Jarls torg 2a

Niklas Ekstedt, som har en stjärna i Guide Michelin, bjuder in till ett dignande julbord fyllt med hemlagade delikatesser, klassiker och personliga favoriter. Här finns en egen del med veganska alternativ. Bland rätterna finns ugnsbakad rotselleri, jordärtskocka- och linspatè, gulbeta med vegansk majonnäs och pumpatartlette.

East

Stureplan 13

East dukar upp ett asiatiskt julbord med modern sushi, dim sum, ljumna sallader, stir-fries och grillat. Här finns även många veganska rätter som: vegansk sushi med avokado, rödlökspickles, grön sparris, koreanska sötpotatisnudlar med grönsaker, Chilisetkt tofu och aubergine med soja, ingefära och chili.

Villa Godthem

Rosendalsvägen 9

På Villa Godthem finns både ett klassiskt julbord men också ett större vegetariskt utbud. Förutom traditionella recept såsom finsk kålrotslåda, serverar vi även moderna gröna alternativ som råmarinerade sallader, kantarellomelett, röd linssallad, rostad sötpotatis med granatäpple, grönkål- och dillchips med mera.

Läs också

Take away från finkrogarna – för dig som behöver stanna hemma

När de svenska krogarna ekar tomma har krögare och personal tvingats hitta alternativa sätt att servera sin

Läs mer