Ät julbord på en skärgårdsbåt, bada isvak innan middagen eller sjung karaoke efter desserten. Här har vi samlat annorlunda julbord med roliga aktiviteter för familj, vänner och företag. Ett julbord med aktivitet är en chans att äta god mat och samtidigt skapa bra sammanhållning. Här är våra bästa tips på julbord i Stockholm och utanför tullarna som har det där lilla extra att erbjuda.

 

Hellas Storstugan

Ältavägen 101, Nacka

När ägarna till Bleck på Södermalm tog över Storstugan på Hellasgården, bara en kort tur utanför tullarna, lades också grunden till en helt ny nivå. Ambitionerna höjdes rejält, och numera serveras vällagad mat året runt i den gamla timmerstugan. Julbordet är inget undantag. Glöggen serveras utanför i sällskap av öppen spis, och väl inne möts du av ett smakfullt julbord i sällskap av en ännu större brasa.

Wallmans

Teatergatan 3

På Wallmans bjuds en lyxig meny med touch av julen tillsammans med en gnistrande show. Maten serveras av kvällens stjärnor, som ser till att detta julbord blir något alldeles speciellt. Gourmémenyn påminner mer om fine dining än om ett vanligt gående julbord. Julshowerna skiftar från år till år men gemensamt för dem är att det alltid utlovas underhållning i världsklass.  

Fjäderholmarna

Stora Fjäderholmen

Som om det inte räcker att Fjäderholmarnas Krog har ett av landets bästa julbord, signerat gastronomiprofessorn Gert Klötzke, så gör helhetsupplevelsen att detta blir en kväll att sent glömma. Ta båten från Stockholms innerstad ut till en av de första riktiga skärgårdsöarna och strosa omkring bland glasbruk, rökerier och vackra vyer (även om det är stor risk att många av de små verksamheterna är stängda mitt i vintern).

Djurgårdsbrunn

Djurgårdsbrunnsvägen 68

Här upplever du hemmakryddad julglögg och ett dignande traditionellt julbord i härlig natur som ackompanjeras av husbandet Elfis Presly and the frosty tops. Du får också ett eget sånghäfte så du och ditt sällskap kan skråla med efter bästa förmåga.

Hamburger Börs

Jakobsgatan 6

På Hamburger Börs serveras en julinspirerad middag i kombination med något helt unikt – nämligen Eric Gadd. Gadd ackompanjeras av Sveriges musikelit och spelar egna låtar från den över 30 år långa karriären. 90 minuters soulshow, med fullt ös från början till slut, utlovas.

Golden Hits

Kungsgatan 29

Glöm ”Stilla natt” – Golden Hits är julens “Bad Santa”. Så väljer Golden hits själva att beskriva sitt julbord. Här bjuds in till en riktig julfest, med show, trerättersmeny, karaoke, nattklubb och fest in på småtimmarna. Julpyntet och julstämningen vet inga som helst gränser på detta ställe.

Spritmuseum

Djurgårdsvägen 38-40

Vad julbordet på Spritmuseum lägger lite extra vikt vid är inte svårt att gissa. Här börjar julmiddagen med ett glas hemgjord glögg och fortsätter sedan i en rundvisning i museet med tillhörande sill och nubbe. Ni är sedan välkomna att besöka museets utställningar, innan julbordet serveras i Spritmuseums restaurang som belönats med både White Guides utmärkelse.

Strömmabåtarna

Avgår från Nybrokajen

I anrika sekelskiftsfartyg kan du uppleva julens läckerheter medan du njuter av Stockholm till sjöss. Strömma Kanalbolaget erbjuder fem stycken olika kryssningsjulbord, alla med olika profiler signerade de olika krögarna.

S/S Stockholm – Klassisk jul i eleganta miljöer

Avgår från Östermalm

Ombord S/S Stockholm dukar krögarna Hjalmar Litzén, Daniel Tingström och Jacob Bergström fram ett traditionellt julbord med julens favoriträtter, allt i elegant Art deco-miljö.

M/S Gustafsberg VII – Vilt och vegetariskt

Avgår från Östermalm

Hos Malin Söderström serveras julmat med fokus på miljö, vilt, vegetariskt och de finaste råvarorna. Sill och potatis står på bordet och de övriga rätterna dukas upp på aktersalongens buffé.

M/S Prins Carl Philip – Julmat från skog och sjö

Avgår från Östermalm

Krögare KC Wallberg bjuder in till ett hantverksmässigt julbord med råvaror från skog och sjö, med hänsyn till miljön. Även fina vegetariska alternativ.

M/S Östanå – Klassiskt med fantastisk dessertbuffé

Avgår från Östermalm

På charmiga M/S Östanå dukar Andreas Clemmedsson upp en klassisk julbuffé. Sillen delas vid bordet och middagen avslutas med en fantastisk efterrättsbuffé.

M/S Waxholm III – Sagojul från förr

Avgår från Östermalm

Krögarparet Jesper Taube och Maria Svensson välkomnar till en sagolik julupplevelse som för tankarna till svunna tider. Själva julbordet är av det traditionella slaget.

Läs också

Hundvänliga restauranger Stockholm – här är listan

Får man ta med hund på restaurang? Ja, i alla fall på vissa restauranger. I Stockholm finns det flera resta

Läs mer