Sverige har en fantastisk restaurangscen och vi har 22 restauranger som har minst en stjärna i den mytomspunna Michelinguiden. Februaris stjärnutdelningar i Guiden innebar bland annat att Stockholmsbaserade Gastrologik fick sin andra stjärna, och att Frantzén även 2019 är ensam i landet om att erhålla tre stjärnor.

Frantzén

Klara Norra kyrkogata 26, Stockholm

Det säger något om ambitionsnivån om man stänger en av Sveriges mest hyllade restauranger med två stjärnor i Guide Michelin för att utveckla och bygga nytt. På ny plats och med nytt koncept så har stjärnkrögaren Björn Frantzén både infriat de skyhöga förväntningarna och lyckats med det som ingen annan svensk restaurang tidigare gjort, att erhålla tre stjärnor i Guide Michelin...

Oaxen Krog

Beckholmsbron 26, Stockholm

Gastronomisk sensation i världsklass belägen intill vattnet på kungliga Djurgården och den enda restaurangen i Stockholm med två stjärnor. Krögare Magnus Ek och Agneta Green som står bakom Oaxen har drivit den i många olika former men har verkligen hittat rätt i dess nuvarande utförande. Menyn består av en avsmakningsmeny på antingen sex eller tio rätter och varierar beroende på ...

Gastrologik

Artillerigatan 14, Stockholm

Närodlat och ekologiskt med en meny som anpassas i allra möjligaste mån efter vegetarianer och allergiker. På Gastrologik skiftar menyn ständigt beroende säsong och kvalitet på råvarorna. Här finns 30 platser och om det är svårt att få bord rekommenderas också lillasyster Speceriet som ligger vägg i vägg.

Sushi Sho

Upplandsgatan 45, Stockholm

Litet till formatet men stor i smakupplevelsen. Detta hål i väggen serverar sushin “edomae”, vilket innebär att det sker enligt samma tradition som i Tokyo men med skandinaviska och europeiska råvaror. Serveringen består av 15 rätter och totalt finns 16 sittplatser.

Operakällaren

Operahuset, Karl den XII:s torg, Stockholm

En institution på den svenska restauranghimlen. Här serveras haute cuisine av yppersta klass signerad Stefano Catenacci och hans kockar. Påstås ha Sveriges vackraste matsal med fantastiska kristallkronor och härliga väggmålningar. Menyn är flexibel och kan anpassas beroende på hur hungrig man är.

Volt

Kommendörsgatan 16, Stockholm

Närodlat, naturligt och småskaligt. På Volt tillagar man maten och serverar vinerna med den största respekten för naturen i ett väldigt nära samarbete med producenterna. Menyn består av 4 eller 6 rätter med inspiration från det svenska köket och ett unikt vin för varje rätt. Allt serverat med fantasi och energi.

Mathias Dahlgren Matbaren

Södra Blasieholmshamnen 6, Stockholm

Dahlgrens stolthet på Grand Hotel. På något magiskt sätt lyckas de leverera en modern och fräsch känsla i ett klassiskt och lite mer konservativt format. Här serveras nordiska smaker á la carte med förstklassig service.

Ekstedt

Humlegårdsgatan 17, Stockholm

Tillbaka till rötterna genom uråldrig teknik och ett tillvägagångsätt från svunna tider. Maten tillagas över öppen eld i eldgrop, vedugn och vedspis. Ekstedt inhyser en rustik miljö och ger gästen en härlig mix av eld, rök och aska. Menyn varierar över säsongen med Norden i fokus.

Agrikultur

Roslagsgatan 43, Stockholm

När Agrikultur tog över lokalen på Roslagsgatan kom den med en gammal stenugn på köpet. Den ugnen har blivit centrum för nästan all mat som lagas på restaurangen. Joel Åhlin och Filip Fastén kallar sin vackra, innovativa och till allra största delen växtbaserade måltid kort och gott för ”middag” – ett talande exempel på att avsmakningsmenyn handlar mer om omsorg än om yta....

Aloë

Svartlösavägen 52, Stockholm

Teamet bakom Aloë har erfarenhet från bland annat Mathias Dahlgren, Operakällaren och Esperanto och har dessutom mottagit flera internationella priser för sin matlagning. I Aloë har de tagit sin kreativitet och fantasi utanför Stockholms innerstad och skapat en fantastisk restaurang.

Thörnströms Kök

Teknologgatan 3, Göteborg

Finkrog med högt i tak och en avslappnad atmosfär. Menyn är inriktad på modern skandinavisk och regional matlagning baserad på deras egna råvaror. Har plats för cirka 60 gäster men det finns också ett chambre séparée med plats upp till sex stycken personer.

Bhoga

Norra Hamngatan 10, Göteborg

Fantastisk service, god mat och okomplicerat i all sin enkelhet – ibland är framgångsreceptet inte svårare än så. Bhoga har en flexibel avsmakningsmeny från 3 till 9 rätter och det nordiska köket står i fokus med inslag från västkusten.

Restaurang 28+

Götabergsgatan 28, Göteborg

Fine dining av det mer traditionella slaget med vita dukar och tända ljus och en svensk-fransk inriktning på köket. Stor och imponerande vinkällare vilket borgar för utsökta smakkombinationer som gifter sig med avsmakningsmenyn eller á la carten.

Koka

Viktoriagatan 12, Göteborg

Utsedd till Årets Krog på Restauranggalan 2014 och erbjuder modern gastronomi med en västsvensk touch. Här erbjuds en mycket flexibel meny där gästerna själva har inflytande över huvudråvara och kan välja mellan 3-7 rätter.

SK Mat & Människor

Johannebergsgatan 24, Göteborg

Har som ambition att besöket ska kännas glatt, okomplicerat och personligt i en avslappnad miljö. Maten har en svensk prägel med fokus på lokala råvaror. Ett ovanligt öppet kök utan väggar vilket leder till en möjlighet att interagera med kockarna utöver det vanliga.

Upper House

Gothia Towers, Mässans gata 24, Göteborg

Utsikt och matupplevelse på svindlande höjder. På 25:e våningen i Gothia Towers hittar du Upper House som har som ambition att bli Göteborgs första restaurang med två stjärnor i Guide Michelin. Här serveras det allra bästa som västkusten har att erbjuda genom två olika avsmakningsmenyer, en mindre och en större. Stämningen är lågmäld och trivsam och inte så “finkrogig” som...

Vollmers

Tegelgårdsgatan 5, Malmö

Malmös enda tvåstjärniga krog och en av fem med minst två stjärnor i Sverige. Har som ambition att presentera och servera det bästa Skåne har att erbjuda utifrån säsong, råvaror och natur.

SAV

Vindåkravägen 3, Tygelsjö

Sven & Alex på Vindåkra gård strax söder om Malmö ser sig själva som en nynordisk restaurang med fokus på sjö, strand och skog. Med kreativitet, fantasi och kärlek serverar de sina gäster en prisvärd och vindlande smakresa genom naturens vidunderliga vidder.

Bloom in the park

Pildammsvägen 17, Malmö

Har utvecklat sitt eget koncept “no menu” vilket innebär att menyn varierar beroende på tillgänglighet, dag och humör och det  finns “blinda” inslag som leder till att man inte är helt medveten om vad man äter, något som man kan få vetskap om först efteråt. Serverar både lunch och middag där middagsmenyn består av en, tre eller fem rätter. På söndagar kan man också bli...

Fäviken Magasinet

Fäviken 216, Järpen/Åre

Fäviken är en av världens bästa restauranger belönad med två stjärnor i Guide Michelin. Belägen på Åreskutans baksida i ett vykortsliknande vinterlandskap hittar du denna restaurang av internationell mästarklass. Kriterierna som juryn utgår ifrån när de gör sin bedömning är kvaliteten på råvarorna, “hantverket”, personligheten – hur restaurangen hittar sitt eget uttryck...

Daniel Berlin

Diligensvägen 21, Skåne Tranås

Daniel Berlin har ända sedan starten utvecklats och hyllats både i Sverige och internationellt.  2016 utsågs Daniel Berlin till Kockarnas Kock (svenska Gastronomipriset) och 2018 fick han sin andra stjärna i Guide Michelin, en utmärkelse som blott fem restauranger i hela Sverige har för tillfället.

Ett besök hos Daniel Berlin är en intim och hjärtlig upplevelse på en av Sveri...

PM & Vänner

 Storgatan 22-24, Växjö

Har länge ansetts vara en av Sveriges bästa restauranger och har förutom sin stjärna i Guide Michelin även utsetts till Årets Resmål 2017 av Dagens Industri för att de gått i bräschen för den gastronomiska utvecklingen utanför storstäderna. Skog, äng och sjö med lokalt fokus ligger till grunden för PM & Vänners matlagning och i kombination med designhotellet blir den smål...