Krognytt
Årets Nobelmeny – detta serverades på Nobelfesten 2024
Årets Nobelbankett gick av stapeln den 10 december i Blå Hallen i Stadshuset. För första gången någonsin var det två kvinnor som stod bakom Nobelmenyn. Stjärnkocken Jessie Sommarström tog ansvaret för den prestigefyllda middagen, medan prisbelönta Frida Bäcke stod för desserterna. Här presenteras vad som serverades på Nobelfesten 2024.
Förrätt: Getost från Östergötland fylld med libbsticka. Serveras med svenska betor, honung och rosenkvitten samt rostade pumpakärnor.
Varmrätt: Quenell på kyckling, svenska baljväxter och hösttryffel från Gotland. Rotselleri glaserad med miso på svenska bondbönor och kålbukett med smak av örter och äpple. Serverades med en modern kulturgröt på klippt korn, vild och odlad svamp, jordärtskocka samt en rostad kycklingsky med Pomme de Vie.
Dessert: Variation på svenska äpplen. Terrine på karamelliserade Fridaäpplen. Brynt smörkaka på jordmandel smaksatt med granskott. Kräm på rosenkvitten samt tunt skivade äpplen med kamomill. Serveras med en glass på gatkamomill och punsch.
Om årets kock och konditor
Frida Bäcke som stod för desserterna driver Socker Sucker, har jobbat som Head Pastry Chef för Frantzén och Aira, samt har utsetts till ”Konditorernas konditor" två år i rad. Jessie Sommarström som stod för matmenyn utsågs till Årets kock 2022 och har deltagit i både ”Kockarnas kamp” och ”Kockarnas kock”.
Anrika restauranger
Kanske inte riktigt en Nobelmiddag, men minst lika vackra lokaler och god mat.
Fler artiklar
Nu finns erbjudanden på BokaBord!
Här är vinnarna i Göteborg Gastronomy Award 2024!
Skaldjursdagar på Sturehof
Stjärnkrogen Aloë pausar – håller stängt från februari
Operakällaren öppnar cocktailbaren Bar Othilia
Fyr är Årets Affärskrog 2024 – Vyn vinnare av Årets Resmål
Här är vinnarna i Malmö Gastronomy Award 2024!
The Old Brewer öppnar i Hornstull
Stockholm Stadshotell har öppnat på Södermalm