Filter

Inriktning
Restaurangen erbjuder
På menyn
Krognytt

Årets Nobelmeny – detta serverades på Nobelfesten 2024

12 december 2024

Årets Nobelbankett gick av stapeln den 10 december i Blå Hallen i Stadshuset. För första gången någonsin var det två kvinnor som stod bakom Nobelmenyn. Stjärnkocken Jessie Sommarström tog ansvaret för den prestigefyllda middagen, medan prisbelönta Frida Bäcke stod för desserterna. Här presenteras vad som serverades på Nobelfesten 2024.

nobelmenyn nobelfesten 2024 dessert
nobelmenyn nobelfesten 2024

Förrätt: Getost från Östergötland fylld med libbsticka. Serveras med svenska betor, honung och rosenkvitten samt rostade pumpakärnor.

nobelmenyn nobelfesten 2024 varmrätt
nobelmenyn nobelfesten 2024 varmrätten

Varmrätt: Quenell på kyckling, svenska baljväxter och hösttryffel från Gotland. Rotselleri glaserad med miso på svenska bondbönor och kålbukett med smak av örter och äpple. Serverades med en modern kulturgröt på klippt korn, vild och odlad svamp, jordärtskocka samt en rostad kycklingsky med Pomme de Vie.

nobelmenyn nobelfesten 2024 dessert

Dessert: Variation på svenska äpplen. Terrine på karamelliserade Fridaäpplen. Brynt smörkaka på jordmandel smaksatt med granskott. Kräm på rosenkvitten samt tunt skivade äpplen med kamomill. Serveras med en glass på gatkamomill och punsch.

Om årets kock och konditor

nobelmiddagen-2024-jessie-sommarstrom-star-for-menyn
Frida Bäcke & Jessie Sommarström. Foto: © Nobel Prize Outreach/Dan Lepp.

Frida Bäcke som stod för desserterna driver Socker Sucker, har jobbat som Head Pastry Chef för Frantzén och Aira, samt har utsetts till ”Konditorernas konditor" två år i rad. Jessie Sommarström som stod för matmenyn utsågs till Årets kock 2022 och har deltagit i både ”Kockarnas kamp” och ”Kockarnas kock”.

Redaktionen
Redaktionen
12 december 2024

Fler restauranger

BokaBord.se är en bokningssajt fylld av inspiration för dig som gillar att gå ut och äta.

Copyright 2025 - BokaBord Nordic AB, Styckjunkargatan 1, 114 35 Stockholm