Krognytt
Årets Nobelmeny – detta serverades på Nobelfesten 2024

Årets Nobelbankett gick av stapeln den 10 december i Blå Hallen i Stadshuset. För första gången någonsin var det två kvinnor som stod bakom Nobelmenyn. Stjärnkocken Jessie Sommarström tog ansvaret för den prestigefyllda middagen, medan prisbelönta Frida Bäcke stod för desserterna. Här presenteras vad som serverades på Nobelfesten 2024.

Förrätt: Getost från Östergötland fylld med libbsticka. Serveras med svenska betor, honung och rosenkvitten samt rostade pumpakärnor.


Varmrätt: Quenell på kyckling, svenska baljväxter och hösttryffel från Gotland. Rotselleri glaserad med miso på svenska bondbönor och kålbukett med smak av örter och äpple. Serverades med en modern kulturgröt på klippt korn, vild och odlad svamp, jordärtskocka samt en rostad kycklingsky med Pomme de Vie.

Dessert: Variation på svenska äpplen. Terrine på karamelliserade Fridaäpplen. Brynt smörkaka på jordmandel smaksatt med granskott. Kräm på rosenkvitten samt tunt skivade äpplen med kamomill. Serveras med en glass på gatkamomill och punsch.
Om årets kock och konditor

Frida Bäcke som stod för desserterna driver Socker Sucker, har jobbat som Head Pastry Chef för Frantzén och Aira, samt har utsetts till ”Konditorernas konditor" två år i rad. Jessie Sommarström som stod för matmenyn utsågs till Årets kock 2022 och har deltagit i både ”Kockarnas kamp” och ”Kockarnas kock”.
Anrika restauranger
Kanske inte riktigt en Nobelmiddag, men minst lika vackra lokaler och god mat.
Fler artiklar

Ping öppnar pop-up på Brännerian på Södermalm

Lydmar Hotel nyöppnar 2025 – ska bli ett givet tillhåll för musik- och matälskare

Pontus Frithiof har öppnat Fabriken i Nacka Strand

Five Guys öppnar i Sverige – vid Sergels torg i Stockholm

Nya Himlen satsar på svensk husman på hög höjd

Skansen ingår i partnerskap med Stureplansgruppen

Riche presenterar Råbiffsdagarna 2025: En rå värld

Sverige tog brons i VM i matlagning

Nu finns erbjudanden på BokaBord!