Intervju

Matprofilernas restaurangtips till alla hjärtans dag

Publicerad 2 feb
aira alla hjärtans dag
Inga planer för alla hjärtans dag och inspirationen tryter? Kvällen då restauranger är som är mest fullbokade på hela året närmar sig. Vart ska man gå för ett mysigt bord för två? Vilken mat är typiskt romantisk? Vi har tagit hjälp av några som har koll: matprofilerna Rebecca Brage-Gumpert (@stockholmfood), Sofia Henriksson och Nazuk Tureieva. Har du inte bokat bord än så kommer här massor av inspiration och krogtips runt om i Sverige.
Rebecca Brage-Gumpert driver matplattformen @stockholmfood.

Rebecca Brage-Gumpert 

Hur ser en perfekt date night i krog-Stockholm ut?
– Inled kvällen på en mysig bar, typ Vina, Grand Hôtell eller något däremellan. Sedan vidare till en krog som levererar på både stämning och mat. Promenera hem tillsammans genom vackra Stockholm. Att gå längst vattnet i stan är oslagbart och en perfekt avslutning på kvällen. 
Vilken är Sveriges mysigaste restaurang just nu?
– Jag kan aldrig välja ett ställe och mysfaktor är ju så olika för alla. Men här kommer tre jag har top of mind just nu: Woodstockholm är intimt, avslappnat och har grym mat. Leijontornet är som ovan men även himmelriket för vinälskaren. Aira, för den som vill slå på stort. Det ligger otroligt vackert ute på Djurgården. Maten är bland det bästa man kan hitta i Stockholm.
Sofia Henriksson är matkreatör och har vunnit Sveriges Mästerkock 2020.

Sofia Henriksson

Vilken restaurang i Sverige besöker du helst för ett mysigt bord för två?
– Det finns så mycket bra restauranger i Sverige, men spontant skulle jag säga Bise i Malmö och Restaurang Äng vid Ästad vingård. I Stockholm är alltid Lilla Ego, Coco & Carmen och Grus Grus några favoriter. 
Sista minuten-tips för alla hjärtans dag: vart går man om man inte bokat bord än?
– Har du inte bokat bord skulle jag säga att Grus Grus är klockrent då de flesta sittplatserna är drop in! Men ställ er i väntelista till andra restauranger om du vill, det är ofta något som öppnar upp sig. 
Finns det något du alltid vill äta på alla hjärtans dag?
– Dessert! Nästan ett måste på alla hjärtans dag är väl ändå desserten. En chokladig dessert om jag får välja. Men annars tycker jag att olika typer av finger food är romantiskt! 
Nazuk Turdieva är matkreatör och har vunnit Sveriges Mästerkock 2023.

Nazuk Turdieva

Vilken restaurang skulle du vilja besöka på alla hjärtans dag i år och varför?
– I Stockholm säger jag Bord, alla dagar i veckan. Miljön, personalen, maten, allt skriker kärlek på Bord. Det är min favoritrestaurang i Stockholm.
Om man vill skjuta upp sin alla hjärtans dag-middag till mars så tycker jag man ska gå till Garaget i Hjo. Otroliga pizzor bakade med kärlek och lokalen är sådär rustik och spännande, vilket gör det väldigt romantiskt. 
I Göteborg rekommenderar jag Totale. Nu var det ett tag sen jag var där, men jag har goda minnen utav att det var en mysig restaurang med go stämning. Väldigt god mat, opretto och avslappnat som man vill ha det på en dejt. 
I Umeå vill jag tipsa om Lilla krogen. En avslappnad restaurang med mysig belysning i en ett fint gammalt hus. Vällagad mat och romantisk som man vill ha det på en sån dag. 
Vad för typ av restaurang passar för en romantisk middag?
– Jag gillar restauranger där man delar på maten. Om jag är på en restaurang som har rätter som man inte delar på så gör jag det ändå. Det finns inget tråkigare än att ha varsin tallrik och bara äta ur en.
Andrea Danielsson
Andrea Danielsson
Publicerad 2 feb
Få nyheter och restaurangtips från krogar i hela Sverige!
Vi skriver om de senaste trenderna, nyöppningarna och dolda pärlor inom den svenska gastronomin. Fyll i formuläret och se fram emot allt detta direkt i mejlboxen.
Skicka in