Intervju

Sveriges Mästerkock 2024 Tess Medina: "Jag är ganska chockad!"

Publicerad 19 apr
tess medina sveriges mästerkock 2024 bokabord
Tess Medina tog i veckan hem segern som Sveriges mästerkock 2024. Tävlingen som sändes under våren på TV4 har varit minst sagt spännande. Till slut tog Tess hem vinsten i finalen som stod mellan henne och Josefine Freij. Vi har ställt några frågor till Tess om finalen i tävlingen och om vad som händer framöver.

Grattis till segern i Sveriges mästerkock 2024! Hur känns det att ha tagit hem denna titel?

– Helt sjukt ju! Jag hade verkligen inte förväntat mig att vinna. Jag är ganska chockad, även fast det har gått lång tid sedan inspelningen av finalen och nu när den sändes.

Hur nervös var du i finalen?

– Jättenervös! Men jag kände ändå att jag hade ordning på min station och kände mig trygg. Jag var ändå tillräckligt nöjd med mina rätter som gick ut i finalen, jag kände att jag hade gjort mitt bästa.

Vad tror du gjorde att du till slut tog hem segern?

– En blandning av att juryn tyckte att jag var i min bästa form någonsin och kanske att detaljerna som upplägg spelade roll. Josefin är sjukt duktig på att laga mat och jag tvivlar inte på att hennes smaker satt, men kanske att presentationen på hennes förrätt spelade in i juryns beslut.

Vilken rätt under tävlingens gång är du mest nöjd med?

– Förrätten i finalen! Rå tonfisk med avokadokräm, rättika, ponzudressing och kaviar.

Finns det något råd från juryn som du tar med dig lite extra?

– Hmm svår fråga... Tänk på att salta och syra! Det var saker som jag inte hade tänkt på särskilt mycket, framförallt syra. Plötsligt blev det som att jag började tänka "okej, den här rätten ska vara både krispig och ha syra".

Du har släppt en kokbok, hur känns det?

– Det känns jättejättekul! Jag hoppas på att få göra fler kokböcker. Jag hade önskat att få göra det igen, men med lite mer tid. Kanske kunna åka på inspirationsresor och sedan skapa fler kokböcker efter det.
Tess Medinas nya kokbok Á table med Tess.

Vad kan vi vänta oss av dig framöver?

– Vi får se! Jag behöver ta den här helgen i alla fall för att landa, men jag har fått massa roliga förfrågningar om pop-ups på olika restauranger. Det gäller bara att välja rätt och inte ta på sig för mycket.

Vilka är dina tre favoritkrogar just nu?

– Jag tycker det är najs att gå nånstans där det inte är så pretentiöst. Typ där man bara kan sätta sig ner i en bar och få en najs råbiff eller en god schnitzel och ta en öl.
  • Bar Central, där är det så trevligt att sitta i baren och typ ta en schnitzel eller langos med en öl till.
  • Café Cuvée, där är det väldigt mysigt och ett bra dejtställe.
  • Bambi, jag var där häromdan och det var sjukt najs vibe! Gå dit med typ ett gäng tjejkompisar, klä upp er lite och ät en god middag och drick vin.

Vilka är dina tre favoritbarer just nu?

– Man går ju typ aldrig ut längre, men:
  • Sturehof, går jag alltid till. Och dom har gjort så fint där i matbaren!
  • Riche Fenix, eftersom jag bor på Söder blir det ofta just där.
  • Café Klotet, där är det mysigt, perfekt för lite trevligt häng och man får ha med hunden. Väldigt chill vibe. Jag skulle vilja testa deras mat också, det går ju faktiskt att äta där också.
Följ Tess Medina på hennes Instagramkonto och här hittar ni hennes nya kokbok.
Isabelle Wallin
Isabelle Wallin
Publicerad 19 apr
Få nyheter och restaurangtips från krogar i hela Sverige!
Vi skriver om de senaste trenderna, nyöppningarna och dolda pärlor inom den svenska gastronomin. Fyll i formuläret och se fram emot allt detta direkt i mejlboxen.
Skicka in