Krognytt

Sverige har vunnit silver i kock-EM

Publicerad 25 mar
kock em 2024
Efter Europafinalen i Bocuse d’Or i Trondheim som gick av stapeln den 20 mars blev det guld till Danmark, silver till Sverige och brons till Norge. Gustav Leonhardt och Team Sweden är alltså klara för världsfinalen som går av stapeln i Lyon i januari nästa år.
Det svenska laget i kock-EM, Bocuse d'Or, leddes i år av Gustav Leonhardt och commis (assisterande kock) Noel Moglia. I årets tävling gällde det att på max 5 timmar och 30 minuter komponera två olika rätter av klippfisk, skrei, pilgrimsmussla och ren. Sveriges rätter bestod bland annat av skrei med ugnsrostad pilgrimsmussla 'lacqué, beurre blanc på pilgrimsmussla, och en consommé på klippfisk, potatis och ingefära.
– Jag är så otroligt stolt över hela teamet! Det här är ett kvitto på att vårt hårda slit gett resultat, och att Sverige fortfarande platsar som en av världens bästa gastronomiska nationer. Nu laddar vi om för finalen i Lyon, där vi siktar mot guld!, säger Gustav Leonhardt, i ett pressmeddelande.
Noel Moglia utsågs även till bästa commis.
Världsfinalen i Bocuse d'Or hålls i Lyon i Frankrike i slutet av januari 2025.
Isabelle Wallin
Isabelle Wallin
Publicerad 25 mar
Få nyheter och restaurangtips från krogar i hela Sverige!
Vi skriver om de senaste trenderna, nyöppningarna och dolda pärlor inom den svenska gastronomin. Fyll i formuläret och se fram emot allt detta direkt i mejlboxen.
Skicka in