Krognytt
Sverige har vunnit silver i kock-EM
Efter Europafinalen i Bocuse d’Or i Trondheim som gick av stapeln den 20 mars blev det guld till Danmark, silver till Sverige och brons till Norge. Gustav Leonhardt och Team Sweden är alltså klara för världsfinalen som går av stapeln i Lyon i januari nästa år.
Det svenska laget i kock-EM, Bocuse d'Or, leddes i år av Gustav Leonhardt och commis (assisterande kock) Noel Moglia. I årets tävling gällde det att på max 5 timmar och 30 minuter komponera två olika rätter av klippfisk, skrei, pilgrimsmussla och ren. Sveriges rätter bestod bland annat av skrei med ugnsrostad pilgrimsmussla 'lacqué, beurre blanc på pilgrimsmussla, och en consommé på klippfisk, potatis och ingefära.
– Jag är så otroligt stolt över hela teamet! Det här är ett kvitto på att vårt hårda slit gett resultat, och att Sverige fortfarande platsar som en av världens bästa gastronomiska nationer. Nu laddar vi om för finalen i Lyon, där vi siktar mot guld!, säger Gustav Leonhardt, i ett pressmeddelande.
Noel Moglia utsågs även till bästa commis.
Världsfinalen i Bocuse d'Or hålls i Lyon i Frankrike i slutet av januari 2025.
Fler artiklar
Sommarens lyxigaste restaurangerbjudanden
Ny festival i Stockholm! Afrika Block Party
Snart öppnar Skörden – del av Melker Anderssons Chefs Camp på Söder
Misshumasshu stänger – för renovering
Det här är finalisterna i Årets Kock 2024
Nytt museum öppnar vid Sergel!
Nyrenoverade Rosendals Trädgård storsatsar
Nu öppnar fine dining-krogen Ergo
Fem snabba med Henrik Jönsson på Urban Deli Hagastaden