Filter

Inriktning
Restaurangen erbjuder
PĂ„ menyn
Krognytt

Sverige tog brons i VM i matlagning

24 augusti 2025

VĂ€rldsfinalen i den prestigefyllda tĂ€vlingen Bocuse d’Or, VM i matlagning, gick av stapeln den 26 januari i Lyon, Frankrike. PĂ„ mĂ„ndagskvĂ€llen stod det klart att Sverige tagit hem tredje plats, en otroligt stark gastronomisk prestation. Vinnare i Ă„rets tĂ€vling blev Frankrike och silvret gick till Danmark. – NivĂ„n har varit extremt hög, sĂ€ger Sveriges kandidat Gustav Leonhardt, i ett pressmeddelande.

Team Sweden tog brons i Bocuse d'Or 2025. Foto: Gustaf Björnsson/Press

Det svenska laget i Bocuse d'Or leddes i Ă„r av Gustav Leonhardt med commis (assisterande kock) Noel Moglia, coach Peter Asp JelksĂ€ter och president Tommy MyllymĂ€ki. De blev klara för final efter Europafinalen i Bocuse d’Or som gick av stapeln den 20 mars 2024 i Trondheim, Norge. Totalt 60 lĂ€nder deltog dĂ„ i tĂ€vlingen och via kvaltĂ€vlingar Ă„terstod 24 tĂ€vlande lĂ€nder nu till finalen i Lyon. I Ă„r tog Sverige hem tredjepriset medan vinnaren i Ă„rets tĂ€vling blev Frankrike och silvret gick till Danmark.

– Vi Ă€r stolta över vĂ„r insats i Ă„rets Bocuse d'Or. NivĂ„n har varit extremt hög och vi har verkligen fĂ„tt visa vad svensk gastronomi stĂ„r för. Att vi dessutom fĂ„r Ă„ka hem med en bronsstatyett Ă€r en otrolig Ă€ra och ett bevis pĂ„ det hĂ„rda arbete och den passion som vĂ„rt team har lagt ner, sĂ€ger Gustav Leonhardt, Sveriges kandidat i Bocuse d'Or, i ett pressmeddelande.

Följande tvÄ rÀtter presenterades av Team Sweden i finalen i Är:

Hummerglacerad Havsgös med kelpolja, Konfiterad rotselleri, kombu & citronverbena, TrĂ€dgĂ„rdssallad, blekselleri & jalapeno, – Sabayonne pĂ„ hummer med ingefĂ€ra & citrusblad.
Foto: Gustaf Björlin, The Food Office
Kryddstekt och murkelfĂ€rserad rĂ„djursadel & pepparglacerad ytterfilĂ©. RĂ„djurspaj med mörbakad bog, anklever, savojkĂ„l & grön Chartreuse. Hö-rökt vinterĂ€pple & röda vinbĂ€r, – Grönpeppar- & ankleversĂ„s. ConsommĂ© pĂ„ rĂ„djur smaksatt med Oolong te, svampravioli & ”vinterskörd”.
Foto: Gustaf Björlin, The Food Office

– Gustav och hans team har visat vad som Ă€r möjligt genom att kombinera svenskt mathantverk med innovativt tĂ€nkande. Deras prestation Ă€r en enastĂ„ende insats som kommer att inspirera hela den svenska restaurangbranschen, sĂ€ger Tommy MyllymĂ€ki, President för Bocuse d'Or Sverige.

Bocuse d’Or grundades av stjĂ€rnkocken Paul Bocuse Ă„r 1987 och har idag utvecklats till ett globalt nĂ€tverk för gastronomi, mĂ„ltid och turism. TĂ€vlingen avgörs vartannat Ă„r och finalen Ă€r alltid i Lyon, Frankrike.

Isabelle Wallin
Isabelle Wallin
24 augusti 2025

Fler restauranger

BokaBord.se Àr en bokningssajt fylld av inspiration för dig som gillar att gÄ ut och Àta.

Copyright 2025 - BokaBord Nordic AB, Styckjunkargatan 1, 114 35 Stockholm