Krognytt
Desirée Jaks lanserar Årets Rätt 2024
Desirée Jaks är Årets Kock 2023, hon har bland annat varit kreativt ansvarig på Restaurang Spesso och är med i Kocklandslaget. Nu har hon tagit fram Årets Rätt 2024 – en klimatsmart rätt baserad på ”havets superhjälte” blåmusslan. Hon har även tagit fram Årets Mästarbrygd 2024 – en mörk stout brygd på ekologisk humle.
I samarbete med Årets Kock har den regerande Årets Kock-vinnaren Desirée Jaks skapat Årets Rätt 2024. Rätten är baserad på den filosofi som genomsyrar Desirées inställning till mat – att ta vara på det som finns tillgängligt och anpassa efter säsong. Årets Rätt 2024 är en öppen lasagne med "havets superhjälte" – blåmusslan. Desirée har tagit fram olika recept för att kunna anpassa rätten efter säsong. Först ut är vintervarianten med vitkål och gröna ärtor.
– Jag har tagit fram ett enkelt och gott grundrecept på öppen lasagne där tillbehören ändras efter säsong. Genom att endast byta ut några enstaka grönsaker är råvarorna alltid färska, tillgängliga och hållbara, säger Desirée Jaks i ett pressmeddelande.
Med Årets Rätt vill Desirée nå ut med budskapet om den svenska blåmusslans förträfflighet – en råvara som renar våra hav, är näringsrik och billig.
– Musslan är överlägsen annan mat från djurriket när det gäller kombinationen miljö, hälsa och smak. Musslan odlas utan tillsatser och motverkar samtidigt övergödningen i havet. Ju mer vi äter, desto bättre för både människan och jorden. Idag äter vi svenskar otroligt lite musslor per person och år trots alla fördelar som finns med råvaran – det vill jag ändra på, säger Desirée.
Dessutom vill Desirée inspirera till att äta råvaror i säsong. Det är ett smart val för både hälsa, ekonomi och miljö. Dessutom är det sannolikt att det smakar bättre.
– Att äta mat efter säsong kan vara ett sätt att tänka klimatsmart. Dessutom blir det ofta billigare och smakar mer. Väljer man dessutom svenska ekologiska råvaror blir det extra klimatsmart, säger Desirée.
Recept till Årets Rätt 2024 hittar du här.
Årets Mästarbrygd 2024
Desirée har även tagit fram Årets Mästarbrygd 2024 i samarbete med Spendrups, en mörk stout som passar utmärkt till bland annat musslor.
– Min Mästarbrygd är en kolsvart stout med rostig smak och krämigt skum. En riktig stout helt enkelt, som passar lika bra som sällskapsdryck som till mat, säger Desirée i ett pressmeddelande.
Fler artiklar
Årets vinnare Stellagalan 2024
Elite Palace Hotel öppnar italienaren Panza
Malin Mendel gästar restaurang India’s
Vin- & Ciderfestivalen Avskalat återvänder till Stockholm
H&M och Adam & Albin har öppnat pop-up restaurangen The Beet
Shibumi gör pop-up på Röda Huset
Nu öppnar den mexikanska restaurangen MXCO – Stockholms nya taqueria
Hummerdagar på Gondolen
Anja Allvin har öppnat Babusia – en ukrainsk restaurang i Malmö