Intervju

Bartendern Bella Porcile: "Gästen vill ha en hel upplevelse"

Publicerad 21 sep
Bella Porcile3
Bella Porcile är bartendern som hämtar inspiration till sina Vilda drinkar från skogen. Hon delar sina bästa cocktailtips och recept på Instagram under namnet "Mixedbybella". Vi har fått drinkrecept till hösten och blir guidade till några av hennes favorit-restauranger just nu.

Berätta, vilka är höstens cocktailtrender?

– Gästen vill ha en hel upplevelse! Det innebär allt ifrån storytelling, isen och glaset till garnityren och underlägg. Allt ska tillföra något till helhetsupplevelsen av drinken. Det är även viktigt att jobba hållbart, gärna tänka no waste och försöka använda allt man kan av en ingrediens. Menyerna blir mer kreativa, till exempel så vill man gärna använda sig av naturen och så blir det allt vanligare med olika syror istället för citron. Man vill också jobba så lokalt som möjligt, jag gillar att lyfta de lokala producenterna när jag jobbar i olika städer.

Vilken av dina Vilda drinkar måste vi testa att göra?

– Golden Moments, en kantarelldrink! Jag har gjort en del kantarelldrinkar just nu eftersom det växer så sjukt mycket svamp i år. Så om du vågar exprimentera lite, testa att göra en kantarellsockerlag och gör Golden Moments, eller ersätt vanlig sockerlag med den i till exempel en Whisky Sour eller Old Fashioned.
Bild: Stephanie Henning

Drinkrecept: Golden Moments

Du behöver:
5 cl Tullamore D.E.W.
2,5 cl kantarellsirap
3 cl citronjuice
Dry tonic/granskottstonic eller hjortrontonic
Sockrade kantareller
Kantarellsirap:
2 dl råsocker
1,5 dl vatten
2 dl kantareller
En nypa flingsalt
Gör så här:
  • Kantarellsirap: Förväll kantarellerna. Tillsätt socker, vatten, samt salt. Låt koka i ca 10 min. Dra av plattan, låt svalna och häll upp allt på rengjord glasburk. Låt kantarellerna ligga kvar i sirapen för mer smak.
  • Häll upp alla ingredienser förutom tonic i en shaker med is. Skaka hårt tills shakern blir frostig.
  • Sila upp i highball-glas med is. Toppa med tonic och sockrade kantareller (från kantarellsirapen).

Mysiga restauranger i Sverige

Bella Porciles tips på restauranger just nu.
Bar Montan
Bar Montan
Hallgränd 39, Johanneshov
Förbindelsehallen, Johanneshov. "Hela Slakthusområdet i Stockholm håller på att växa fram till ett nytt coolt område. Hittade just Bar Montan där, och dit kommer jag återvända mycket".
Läs mer
Bonden & Bönorna
Bonden & Bönorna
Storgatan 80, Visby
Storgatan 80, Slite. "Missa inte Bonden & Bönorna i lilla Slite på Gotland om du har vägarna förbi. Så lokalt och närproducerat det kan bli. Där serveras även Vilda drinkar, signerade mig. Där "jobbar" även världens gosigaste hund Bruno som du kanske får turen att träffa".
Läs mer
Knystaforsen
Knystaforsen
Rydöforsvägen 7A, Rydöbruk
Rydöforsvägen 4, Rydöbruk. "Restaurang Knystaforsen i Halland passar perfekt att besöka om du vill ha härliga naturupplevelser och mat över öppen eld".
Läs mer
Isabelle Wallin
Isabelle Wallin
Publicerad 21 sep
Få nyheter och restaurangtips från krogar i hela Sverige!
Vi skriver om de senaste trenderna, nyöppningarna och dolda pärlor inom den svenska gastronomin. Fyll i formuläret och se fram emot allt detta direkt i mejlboxen.
Skicka in