Intervju

Nya Lofsdalens Fjällhotell laddar för första sportlovet

Publicerad 22 feb 2022 (ändrad 2 nov 2022)
lofsdalens fjallhotell ny agare
Kalle Schröder driver ett filmbolag och två restauranger i Stockholm – och nu väntar första sportlovet som fjällhotellsägare när nyrenoverade Lofsdalens Fjällhotell gör sig redo för anstormningen.
Hej Kalle Schröder, ägare till Bleck och Hellas Storstugan i Stockholm och sedan den här säsongen även nyrenoverade Lofsdalens Fjällhotell...
... dags för första sportlovet som fjällhotellsägare, är du laddad?
– Ja absolut, jag åker upp med familjen på torsdag. Nästa vecka har vi världens roligaste program. Jag har tre barn själv och det finns massor av roliga aktiviteter, familjefys, skridskodisco, vinterlöpning, ett ökenbluesband från Sudan...
kalle-schroder-lofsdalens-fjallhotell
Hur hamnade du i det här?
– Jag var här och kollade på stugtomter till familjen, men köpte aldrig något. Sedan dök det här upp. Lofsdalen har en väldigt fin plats på berget, man åker rakt i söder så man är i solen till skillnad från många andra fjäll. Jag tröttnade på att åka till Åre, för mig är det helt uteslutet, det är som att åka till Riche i fjällen. Lofsdalen har varit lite bortglömd på senare år men här kan man kombinera längdskidor, turer, utförsåkning, skoteråkning och samtidigt få en naturupplevelse.
Hur har det varit att driva fjällhotell sedan ni öppnade i december?
– På det stora hela har det varit skitkul, men det finns massor att göra och kommer ta lite tid. Vi köpte det i april och renoverade sedan dygnet runt i 3-4 månader. Sedan öppnade vi kring jul och det var grymt, mycket folk, härlig vibb. Sedan har det varit lite lugnare men nu blir det full fart igen under sportloven.
Du driver sedan tidigare två restauranger och ett filmbolag, är det mycket jobb?
– Det är klart att det är jättemycket ibland, men jag har väldigt många bra anställda. I Lofsdalen har jag Ebba, min gamla restaurangchef från Bleck som flyttade upp tillsammans med sin kille som också är gammal barkille från Bleck. De köpte hus här och flyttade upp. Sedan är halva Bleck här och jobbar, det är alltid en utmaning att hitta folk men jag har ett otroligt gäng. Det är tacksamt med så tydliga högsäsonger, att det kan komma upp folk från Bleck och Hellas när det behövs och det samtidigt är lugnare i Stockholm.
Hur har det tagits emot bland lokalborna att hotellet byter skepnad?
– Det har varit en otrolig pepp i byn inför att det kommer en så här ambitiös grej. Hotellet har i princip stått öde de senaste fem åren. När vi kom hit skrev vi i en lokal grupp på Facebook och fick över 200 pepp-kommentarer och flera tusen likes, en orimlig pepp nästan!
lofsdalens fjallhotell
I hotellets bistro bakas enligt Kalle Härjedalens godaste pizza.
I hotellet finns också en ny restaurang, hur skulle du beskriva den?
– Den är skitbra. Allt görs från grunden, vi stoppar korv, röker fisk, bakar bröd och så, och så har vi goda smårätter och tyngre rätter som kroppkakor. Vi hade faktiskt värsta flytet, en tjej skrev till mig att hon var kock och hade hus i Lofsdalen, och att hon ville tillbringa mer tid där. Hon är ett geni, har varit på flera bra restauranger och skrivit kokböcker. Det är otroligt att vi har kunnat få en sådan stjärna till en så liten ort. Och köksmästaren är samma som vi har på Bleck och Hellas.
– Sedan har vi en bistro också där vi bakar Härjedalens godaste pizza. Det är en gammal kock från Bleck som gick till 800 Grader, jag tjatade på honom och till slut följde han med upp. En rolig grej med pizza som jag inte visste är att en bra pizza handlar till 90% om degen; vår kock var inte nöjd med sin pizzadeg på tre år! Än idag tycker han att han har kanske två riktigt bra degdagar i veckan, några som är okej och någon då han är missnöjd.
Lofsdalens Fjällhotell är öppet året runt och restaurangerna går precis lika bra att besöka även för den som inte bor på hotellet.
Lofsdalens Fjällhotell
Högbäcksvägen 1
Lofsdalen
Lofsdalens Fjällhotell
Gustav Landmark
Gustav Landmark
Publicerad 22 feb 2022 (ändrad 2 nov 2022)
Få nyheter och restaurangtips från krogar i hela Sverige!
Vi skriver om de senaste trenderna, nyöppningarna och dolda pärlor inom den svenska gastronomin. Fyll i formuläret och se fram emot allt detta direkt i mejlboxen.
Skicka in